Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.08.2023 09:12:08

Střípky z trhu – největší letošní evropské IPO měsíc poté; grandiózní vstup na burzu domácí mmcité začíná vyprchávat?

Na burze v Bukurešti mají za sebou první měsíc obchodování akcie společnosti Hidroelectrica. Tedy akcie rumunské největší „zelené“ energetické společnosti, která vstoupila na kapitálový trh po úspěšné primární emisi (IPO). Mezi investory se od fondu ovládaného americkou investiční skupinou Franklin Templeton tehdy dostala pětina akcií, tamní stát zkrátka nadále firmu ovládá z 80 %. Cena prodávaných akcií při IPO byla stanovena na 104 RON, resp. drobní investoři získali nárok na 3% diskont ze stanovené nabídkové ceny. Kupovali tedy za 100,88 RON.

Zájem o titul při jeho debutu na burze ve středu 12. července přinesl ceny až 115,20 RON. Jak se zatím ukázalo, dosud vlastně nejvyšší. Při své premiéře titul však nakonec zakončil „jen“ na 110 RON, když se obchodoval i za 109,20 RON. Jak plyne i níže z grafu, akcie Hidroelectrica, které se obchodují pod příznačným označením „H2O“, začaly v následujících dnech přeci jen znovu posilovat. Nejvýše v Bukurešti uzavřely 21.7. na 113,70 RON, čímž trh firmu ocenil na více než 51,1 mld. RON. Tedy v přepočtu na asi 249 mld. , což je v porovnání necelá polovina, než v současnosti trh u nás oceňuje konkurenční ČEZ.


V úvodu tohoto týdne se akcie Hidroelectrica dosud nejvýrazněji přiblížily zpět ceně v IPO, když se obchodovaly i za 107 RON. V úterý pak zaznamenaly svůj dosud nejnižší závěr 108 RON. Týden nakonec zakončily na 109,50 RON, tedy oproti svému závěru při debutu nevýrazně níže. Oproti standartní ceně v IPO si tedy po měsíci připisují přes 5 %.

Připomenout lze, že akcie Hidroelectrica by se měly stát v Bukurešti jedním z předních dividendových titulů. Firma totiž deklaruje vyplácet minimálně 90 % zisku. Letos před IPO, tedy ještě dosavadním vlastníkům vyplatila vlastně 99 % loňského zisku, resp. v souhrnu téměř 4,35 mld. RON (0,88 mld. EUR). Jak si hospodářsky Hidroelectrica vedla v úvodní části roku, firma zveřejní ve středu večer 16. srpna.

Akcie výrobce městského mobiliáře oproti IPO přidávaly i více než 50 %

Hned úvodní seance na trhu START přinesla akciím MMCITÉ oproti upisovací ceně pozitivní skok. Zatímco investoři je v červenci v IPO nakoupili za kurz 160 , při premiéře 1. srpna je na pražské burze někteří obratem prodávali o více než pětinu dráže za 194 . A to nebyl konec pozitivní vlny, když ještě dalších šest seancí v řadě dokázaly posílit. Tuto středu dosáhly akcie MMCITÉ svého dosavadního historického maxima 250 , což přinášelo ocenění firmy trhem ve výši 750 mil. . Ve zbytku týdne však již bylo znát ochabnutí zájmu kupujících, resp. týden zakončil titul na 228 .  

Graf: mmcité a.s. - graf kurzu akcie cz

Za zmiňovanou úvodní poptávkou na trhu START mohlo také stát vlastně nedostatečné uspokojení zájemců v primární emisi, kde došlo k výraznému krácení. Na emisní ceně činila totiž poptávka přes 2,282 mil. akcií, zatímco k dispozici jich byl milion.

Akcie MMCITÉ novým lídrem

Při pohledu do historie na trhu START tak pozitivní vstup na trh dosud žádný titul nezaznamenal. Zatím prim vlastně držely akcie PILULKA. Ty se totiž na podzim 2020 po IPO za 424 během dvou týdnů na trhu START obchodovaly až za 600 , tedy připisovaly si necelé 50% zhodnocení. Následně rovněž začaly rychle oddychovat, když poklesly na 530 . Nicméně pak v následujícím roce zaznamenaly výraznou rally, která v úvodu roku 2022 vyeskalovala cenou až 1 800 . Jak známo takový investorský optimismus je však dávno pryč, titul se po letošní červnové sekundární nabídce propadl i pod zmiňovanou cenu v IPO, resp. obchodoval se až za 380 .

Nezbývá než akciím MMCITÉ popřát v porovnání ve výsledku lepší vývoj, resp. managementu úspěšnější naplňování růstových byznysových vizí.

Doplnit závěrem ještě možno vývoj akcií FOOTSHOP. Tedy vlastně rovněž srpnového nováčka pražské burzy, když po uskutečnění speciální investiční operace společnosti Wood SPAC One se začalo obchodovat již přímo s akciemi samotného prodejce bot. Zatímco „původní akcie“ se na burze držely v červenci na 105 , akcie FOOTSHOP se při debutu v úvodu srpna dostaly na 107 , avšak od minulého pátku se obchodovaly již jen za rovných 100 . A tento pátek přinesl závěr 98 . Tedy se dostaly vlastně pod emisní cenu 100 , za kterou loni investoři kupovali akcie tehdy ještě prázdné Wood SPAC One.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688