Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  09.08.2023 11:43:00

ČEZ v Dukovanech spustil první výrobní blok

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany připojili k síti první výrobní blok. Ukončili tak mimořádně náročnou plánovanou odstávku, která začala v červnu letošního roku. Operátoři aktuálně zvyšují výkon bloku při současných testech a kontrolách. V Dukovanech jsou tak v provozu všechny čtyři výrobní bloky. Další odstávka čeká energetiky na konci příštího týdne, kdy Temelín zahájí odstávku druhého výrobního bloku.

V pořadí 37. odstávka prvního bloku byla svým rozsahem více než 20 000 pracovních příkazů jednou z nejrozsáhlejších v historii. V jejím průběhu technici zkontrolovali tlakovou nádobu reaktoru a zvládli čištění jednoho z parogenerátorů, což významně přispívá k zajištění životnosti. Na dvou turbínách provedli kontroly, které se provádí po 8 letech provozu, a vyměnili vysokotlaké části jednoho z rotorů.

„Všechny rozsáhlé kontroly a investice do modernizace Dukovan směřujeme k zajištění nejméně šedesátiletého bezpečného provozu. Následujeme tak příklady světové praxe s tím, že si neustále musíme být jistí stavem klíčových komponent,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Náročnost prací zvýšil červencový souběh odstávky s druhým výrobním blokem. Využili jsme období nižší spotřeby elektřiny a naplánovali práce na zařízení, která jsou společná pro obě výrobní jednotky. Šlo třeba o výměnu klapek přívodního potrubí surové vody do centrální čerpací stanice nebo potrubí cirkulační chladicí vody,“dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Před uvedením bloku do provozu energetici vyměnili 78 palivových kazet za čerstvé a provedli všechny předepsané zkoušky a testy zařízení. Štěpnou reakci energetici spustili v neděli v 19:24 a poté provedli fyzikální a energetické spuštění bloku. První turbosoustrojí začalo dodávat energii do sítě dnes ve 14:03 hodin. O čtyři hodiny později v 18:03 hod energetici připojili i druhé turbosoustrojí a ukončili tak předposlední odstávku letošního roku. Plného výkonu by měl blok dosáhnout do konce týdne. V říjnu plánuje ČEZ v Dukovanech ještě odstávku čtvrtého výrobního bloku.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688