Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.08.2023 15:19:00

"Nejlepší možný scénář" vlivu léku Wegovy na srdce vystřelil akcie Novo Nordisk na maxima

Podle výsledků dlouho očekávané studie nový lék na obezitu Wegovy společnosti Novo Nordisk snižuje riziko srdečních záchvatů a mozkových příhod, což vystřelilo akcie společnosti na rekordní hodnoty. U lidí s nadváhou nebo obezitou a s již srdečními potížemi v minulosti byla po aplikování léku Wegovy o 20 % menší pravděpodobnost, že prodělají kardiovaskulární onemocnění než u těch užívající placebo, oznámil dánský výrobce léků. Výsledky by mohly posílit již tak výraznou poptávku po léku a rozšířit dostupnost pro více pacientů.

Přestože je obezita dlouhodobě spojována s kardiovaskulárními problémy, cílem studie bylo jednoznačně ukázat, jestli odbourávání kilogramů pomocí injekcí by mohlo mít významný vliv i na srdeční choroby, což je hlavní příčina úmrtí v USA.

Akcie vyletěli o více než 18 %, což je největší vnitrodenní růst skok za více než dvě dekády. Rostoucí popularita léků na snížení hmotnosti při cukrovce a obezitě od Novo Nordisk, Ozempic a Wegovy, vytlačili valuaci firmy daleko nad ostatní hlavní farmaceutické firmy v Evropě.

novo nordisk

Výsledky studie činí Wegovy prvním lékem, který kombinuje efektivní úbytek hmotnosti se sníženým rizíikem srdečních chorob, uvedl martin Holst Lange, výkonný viceprezident společnosti pro rozvoj.

„Kdyby v Dánsku hráli baseball, právě by odpálili homerun,“ uvedla analytička Barclays Emily Field.

Studie může pomoci Novo v diskusích o úhradách s pojišťovnami, které by se jinak vyhýbaly před vysokými náklady Wegovy. Společnost uvedla, že plánuje tento rok podat žádost o rozšíření své značky v USA a Evropské unii. Aktuálně je lék neúnosně nákladný pro mnoho pacientů s ročními náklady přesahujícími 10 000 dolaru v USA.

Začátek studie se datuje do roku 2018, kdy bylo vybráno více než 17 000 pacientů ve 41 zemích se zacílením na lidi starší 45 let s kardiovaskulárními onemocnění v anamnéze. Bezpečnost studie odpovídala přechozím studiím, uvedla Novo Nordisk, což je další důležitý poznatek při testování tolika lidí po dlouhou dobu.

Velikost přínosu pro zdraví srdce je nejlepším možným scénářem, většina investorů očekávala zlepšení spíše okolo 15 %, uvedli analytici Jefferies. Prodeje Wegovy mohou dosáhnout 14 miliard dolaru, dodali. Novo bylo středem pozornosti poté, co celebrity a klíčoví byznysmeni uvedli, že užívají Ozempic na hubnutí. Jak Ozempic, tak Wegovy jsou aplikovány injekčně a obsahují stejnou účinnou látku semaglutid. Oba léky pracují na principu snížení chutí k jídlu a zpomalení průchodu jídla trávícím traktem. Běžné vedlejší účinky zahrnují nevolnost, zvracení a nekontrolovatelné průjmy. Evropské úřady dále prověřují zprávy o výskytu sebevražedných myšlenek asociovaných s širší skupinou léků včetně Wegovy.

Navzdory vedlejším účinkům je poptávka taková, že společnost lék nestíhá vyrábět, což Novo Nordisk donutilo dočasně snížit dodávku některých dávek do USA. Dánsko tento týden rovněž zaznamenalo nedostatek léku Ozempic.

Analytici odhadli, že léky na obezitu by se mohly stát největším farmaceutickým hitem všech dob s Novo Nordisk v čele pelotonu farmaceutických firem. Očekává se, že konkurenční lék od Eli Lilly bude schválen tento rok. Akcie Eli Lilly přidávají více než 17 % v návaznosti na zveřejněné výsledky za druhé čtvrtletí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688