Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.08.2023 11:48:53

Pražská burza, i přes nepříznivý zahraniční sentiment, dokázala posílit již pátý týden v řadě. Dopomohla i oslabující koruna k eur. Dle dividendového indexu PX-TR tak dále posunula svá historická maxima


Pražská burza se v týdnu nadále vezla na optimistické vlně, index PX nakonec přidal 0,85 % k 1 366 bodům. Ocitl se tak na 3měsíčních maximech. Dělo se tak přestože například akcie v sousedním Německu začaly výrazně sestupovat ze svých historických maxim. Stejně tak i akcie na Wall Street, kdy globální prodejní náladu odstartovala ratingová agentura Fitch, která odebrala Spojeným státům nejvyšší investiční rating.

Nejvíce v týdnu přidaly akcie GEN DIGITAL, které v závěru týdne poskočily po zveřejněných pozitivních hospodářských výsledcích. Společnost je sice ještě poměrně daleko od svého cíle generovat na akcii zisk 3 USD, nicméně výhled pro letošní fiskální rok ve výši okolo 2 USD zapůsobil pozitivně. I přes nárůst ceny lze hovořit u titulu o P/E jen 10. Akcionáři navíc mohou vyhlížet další čtvrtletní zatím neměnnou dividendu 0,125 USD. Rozhodný den pro nárok společnost stanovila na 21. srpna.

indexu PX nicméně nejvíce přidaly akcie KOFOLA, které tak pokračují v umazávání ztrát z loňského září, jak jsme predikovali v minulém reportu.


Svou násobně vyšší vahou v indexu PX však pražskou burzu v týdnu nejvýrazněji podpořily akcie VIG, přestože všechny zisky v domovské Vídni neudržely. U nás je však v přepočtu podpořila oslabující koruna k eur. Podobně i akcie ERSTE, které se v úvodu týdne po pozitivním reportu hospodářských výsledků obchodovaly ve Vídni krátce i nad hranicí 35 EUR. V úterý pak banka získala od regulátora souhlas s uskutečněním buybacku. Plánovaný odkup vlastních akcií za 300 mil. EUR by banka měla nejspíše spustit v druhé polovině měsíce.

Posílit nakonec dokázal i poslední finanční titul KB, přestože prvotní reakce na čtvrteční vlastně překvapivě lepší hospodářské výsledky byla negativní, resp. šlo hovořit o realizaci zisků po červencovém růstu titulu.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ se nejprve pokoušel navázat na předchozí růstovou vlnu. Ve středu se obchodoval dokonce až za 981 , resp. nezvykle přidal již 12. seanci v řadě. Následně došlo na vybírání zisků. Zmínit možno koncem týdne zároveň pokles cen elektřiny na burze. Například domácí kontrakt pro příští rok se dostal zpět k 135 EUR/MWh.  

Již třetí týden v řadě, navíc s největší intenzitou, ztratily akcie PHOTON ENERGY. Nejvíce však v týdnu propadly akcie PILULKA, u kterých jako by se zpožděním přeci jen začaly negativně působit prodeje akcií ze strany šéfa firmy. Připomenout lze, že Martin Kasa 21.7. prodal 1 350 akcií při kurzu 475 . Titul se nyní opět dostal zpět pod cenu červnového sekundárního úpisu.

 

pražské burze možno zmínit po primární emisi úterní zahájení obchodování s akciemi MMCITÉ. Krácení objednávek při IPO, jako by následně podpořilo zájem přímo na trhu a titul se na konci týdne ocitl již na 206 . Tedy během pár dnů přidává takřka 30 %. Po proběhlé fúzi se speciální investiční společností Wood SPAC One se začalo obchodovat již přímo s akciemi prodejce bot FOOTSHOP. U titulu lze naopak hovořit o negativním vstupu na trh. V pátek zakončil na 100 , když v první obchodní den se obchodoval za 110 , resp. pak i za 114 .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688