Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.07.2023 12:58:54

Zisk společnosti Roche zaostává za odhady, protože prodeje léků na Covid klesají

Zisk společnosti Roche Holding AG v prvním pololetí nedosáhl odhadovaných hodnot, protože příjmy z nových léků nedokázaly kompenzovat klesající trh s testy a léčbou Covid-19.

Zisk na akcii se bez započtení některých položek snížil na 10,10 švýcarských franků (11,74 USD), uvedl ve čtvrtek výrobce léčiv. Analytici v průzkumu očekávali 10,15 franku. Oční lék Vabysmo, který se právě stal hitem, a další nové léčebné přípravky pomohly vykompenzovat ztrátu příjmů souvisejících s pandemií.

Společnost Roche, která byla dlouho oslavována pro svou řadu experimentálních léků, se ocitla v neobvyklé situaci, kdy musí investorům dokázat, že je schopna dodávat nové produkty, které podpoří její růst. Významné projekty v oblasti rakoviny a Alzheimerovy choroby v loňském roce selhaly v klinických zkouškách. Výrobce léků také prochází změnou ve vedení, kdy generální ředitel Thomas Schinecker převzal otěže od Severina Schwana, který je nyní předsedou představenstva společnosti. Akcie společnosti vzrostly v ranním curyšském obchodování o necelé 1 %.

"Společnost Roche musí ještě ukázat cestu k dynamičtějšímu růstu, aby mohla nabídnout přesvědčivý příběh akcií, zatímco budeme čekat na obnovení výroby," napsali analytici UBS ve zprávě klientům, v níž předjímají výsledky.

Efekt pandemického srovnání, poté co Covid podpořil prodej léků a testů, pravděpodobně skončí po prvním čtvrtletí příštího roku, uvedl Schinecker v konferenčním hovoru s novináři.

Mezitím se podle Schineckera mohou konečné výsledky klíčové studie experimentálního léku tiragolumabu u rakoviny plic posunout na příští rok. V loňském roce tento lék nepomohl pacientům žít déle, aniž by jejich onemocnění progredovalo, a společnost Roche stále čeká na výsledky, zda dokáže prodloužit život.

Vabysmo Boost

Tržby v prvním pololetí klesly o 8 % na 29,8 miliardy franků, uvedla společnost. Kromě pandemického srovnání výsledky poškozuje i silný švýcarský frank. Tržby pěti hlavních léků v čele s novinkou Vabysmo vzrostly o více než 40 % na 7,5 miliardy franků.

Společnost Roche zopakovala svou prognózu, že tržby a základní zisk na akcii v letošním roce poklesnou v nízkém jednociferném pásmu při konstantních směnných kurzech. Společnost potvrdila, že očekává ztrátu 5 miliard franků z tržeb souvisejících s přípravkem Covid. Po započtení tohoto poklesu očekává solidní růst svých základních činností.

Společnost Roche letos zaostává za svými kolegy ve farmaceutickém sektoru, její akcie klesly o 6,7 %, zatímco index Bloomberg Europe Pharmaceutical Index vzrostl o 4,5 %.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688