Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  27.07.2023 06:39:26

Fed může snižovat sazby a dál stahovat likviditu

Fed může snižovat sazby a dál stahovat likviditu

06:39 27. července 2023
Zdroj: Depositphotos

Červencové rozhodnutí Fedu (psali jsme zde) nepřineslo žádné velké překvapení. Přece jen bylo ale možné narazit na jednu zajímavost týkající se budoucí podoby americké měnové politiky.

Guvernér Fedu Powell připustil možnost scénáře, kdy bude centrální banka snižovat sazby a zároveň pokračovat ve snižování bilance neboli QT. Dle guvernéra by to mohlo být považováno za pokračování měnověpolitické „normalizace“. Tentokrát by ale šlo o návrat sazeb z restriktivních úrovní směrem k odhadované neutrální a pokračující snižování bilance po masivních nákupech aktiv během pandemie.

Prvně, nejde o novinku. Tuto možnost zmínil již Christopher Waller z Fedu. Tehdy byl moderátorem akce, na které vše zaznělo, dotazován, zda nejde o dva kontraproduktivní kroky. Wall opáčil, že nikoliv, jelikož trhy QT s předstihem zacenily.

Dopad amerického QT je (opakovaně) odhadován na ekvivalent „pouhých“ 50 bodů navýšení sazeb. Obdobně to vidí například i Bank of England, která postupně přešla z nepřímého na přímé QT. Ta rovněž uvedla, že efekt QT na bondový trh je velmi mírný. Dle pozorování mělo navýšit časovou prémii pouze o zhruba 40 bodů. U obou případů se vše odehrálo s předstihem.

Možná vás napadne, že by QT by mělo působit na napřímení výnosové křivky. Opak je ale pravdou. Obvykle jde totiž o nástroj používaný v době zvyšování sazeb, což působí na růst výnosů středních splatností, zatímco u dlouhých hraje roli síla měnověpolitického utažení a její dopad na makro výhled. Výsledkem je zploštění výnosové křivky, případně, jak jsme viděli za poslední rok, její inverze.

Trhy mají tendenci vše zaceňovat s předstihem, což platí i zde. Obě centrální banky proto nemají problém zkombinovat dvě na první odhad odlišné strategie. S ohledem na potenciální dopad můžeme čekat, že opět převáží výhled sazeb, tedy jejich snížení mající vliv tentokrát na napřímení výnosové křivky přes snížení výnosů středních splatností (tzv. býčí napřímení). Otázka delšího konce pak bude opět záviset na makro výhledu. Scénář menší pravděpodobnosti výraznějšího ekonomického zpomalení, tzn. nad očekávání lepší výhled, by mohl přispět k o něco vyšším delším sazbám.

Obdobu QT jsme mohli vidět i u ČNB, aniž by historicky prováděla jakékoliv nákupy dluhopisů. Intervence proti oslabení koruny totiž působily stejně, tedy ve směru stahování likvidity, kterou do systému banka předtím dodala. Zásadní rozdíl je v tom, že Fed QT provádí průběžně měsíčním snižováním reinvestic. ČNB intervence prováděla nárazově, přičemž dnes již fungují primárně přes psychologický efekt.

Závěrem, QT bude s nejvyšší pravděpodobností řešit i ECB. Ta již v rámci kompromisu mezi holubicemi a jestřáby v Radě guvernérů ukončila reinvestice z programu APP. Reinvestice prostředků z pandemického programu nákupů aktiv (PEPP) dále pokračují a měly by až do konce roku 2024. Relativně nedávno se však objevily informace, že by ECB i v tomto případě mohla vše uspíšit. Dopad na trhy by byl i zde minimální, jelikož by se vše odehrálo s předstihem, navíc stále v režimu výrazného přebytku likvidity.

Zdroj: Fed, Bank of England, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688