Research (eToro)
Investice  |  21.07.2023 14:20:34

Top akcie 2Q: Drobní investoři podporují společnosti v oblasti AI a po spekulacích o prodeji se vrhají na Man Utd


  • Seznamu nejvíce držených akcií na eToro dominuje takzvaných ‚‚sedm statečných‘‘, jejichž držitelé těží z oživení technologií 

  • C3.ai a Koninklijke Phillips si díky umělé inteligenci výrazně polepšily a zvýšil se jim počet držitelů akcií na platformě eToro

  • Manchesteru Utd ve 2. čtvrtletí narostl počet uživatelů eToro o 21% s tím, jak pokračují diskuse o prodeji


21. července 2023: Podle nejnovějších čtvrtletních údajů o akciích obchodní a investiční platformy eToro se drobní investoři ve druhém čtvrtletí hrnuli do akcií související s umělou inteligencí a zároveň se do jejich hledáčku dostal Manchester Utd kvůli dlouho očekávanému prodeji klubu.  



Drobní investoři také nadále sklízeli ovoce za svou trvalou věrnost velkým technologiím, přičemž tento sektor ve 2. čtvrtletí znovu získal pevnou půdu pod nohama.

Společnost eToro se podívala na to, u kterých společností došlo k největší proporcionální změně držitelů na konci druhého čtvrtletí ve srovnání s koncem prvního čtvrtletí (tabulka 1), a zároveň se podívala na 10 nejvíce držených akcií na platformě eToro (tabulka 2) a na 10 nejpopulárnějších akcií v České republice, včetně změn oproti předchozím čtvrtletí. 

Seznamu nejrozšířenějších akcií vévodily společnosti Tesla, Amazon a Apple, které letos zaznamenaly obrovský nárůst ceny akcií, přičemž cena akcií společnosti Tesla od počátku roku vzrostla o 131 %. Mezi další akcie v tomto seznamu patří NVIDIA (+193 % ceny akcií od počátku roku) a Meta (+76 % ceny akcií od počátku roku).

Mezi 10 ‚‚největšími vzestupy‘‘ se objevilo několik společností zabývajících se umělou inteligencí, protože drobní investoři chtějí těžit z rozmachu tohoto odvětví. Počet globálních uživatelů eToro, kteří drží C3.ai, vyskočil oproti předchozímu čtvrtletí o 96 %, zatímco společnost Koninklijke Philips zaznamenala 69% nárůst držitelů poté, co v květnu spustila nový software poháněný umělou inteligencí.

Další akcií, která ve druhém čtvrtletí zaznamenala výrazný nárůst držitelů, byl Manchester United, a to o 21 %. Drobní investoři zjevně doufali, že budou těžit z očekávaného prodeje klubu. Mezitím se investoři snažili nakoupit i řadu akcií, které letos utrpěly pokles cen akcií, včetně společností Nikola, Enphase a CVS.

Globální tržní stratég společnosti eToro Ben Laidler k těmto údajům uvedl: ‚‚Drobní investoři byli v letošním roce v čele dramatické velké technologické rally a upřímně předstihli většinu institucionálních investorů. Takzvaných 'sedm statečných' (magnificent seven) technologických akcií patří mezi deset nejrozšířenějších akcií na platformě.‘‘

Na druhém konci spektra byly akcie, které ztratily na popularitě, značně různorodé. Na druhém místě v žebříčku propadlíků se umístila společnost EA, která ve druhém čtvrtletí ztratila 14 % držitelů na platformě eToro, a 11 % ztratila společnost Royal Caribbean Cruises, což byl pravděpodobně důsledek toho, že drobní investoři vybírali peníze po výrazném růstu ceny akcií této společnosti.

Laidler dodává: ‚‚Čínský Meituan na prvním místě seznamu akcií, které v posledním čtvrtletí ztratily své držitele, je příznačný pro zklamání z oživení místní ekonomiky. Čínský akciový trh byl v posledním čtvrtletí jedním z nejhorších a vynechal globální rally. Vidíme také, že drobní investoři jsou ve své lásce k technologiím silně proaktivní a  snižují své podíly v  těžkých vahách typu Meta a Netflix.

Tabulka 1: Ukazuje, které akcie zaznamenaly největší nárůst a pokles držitelů na platformě eToro v jednotlivých čtvrtletích


Největší vzestupy mezi globálními investory eToro Největší poklesy mezi globálními investory eToro
Pořadí Společnost Nárůst držitelů mezičtvrtletně v procentech Společnost Pokles držitelů mezičtvrtletně v procentech
C3.ai 96% Meituan -19%
Koninklijke Philips 69% Electronic Arts -14%
Siemens Energy 45% Royal Caribbean Cruises Ltd -11%
CVS Health Corp 45% Dell Technologies -11%
First Republic Bank 37% Sorrento Therapeutics -9%
Albemarle Corporation 24% Accelleron Industries Ltd -9%
UnitedHealth 24% GE HealthCare Technologies -8%
Enphase Energy 24% StoneCo Ltd -8%
Target Corp 21% Netflix -8%
10  Manchester United 21% Meta -7%

Tabulka 2: Ukazuje, které akcie drží uživatelé eToro celosvětově nejčastěji, a jejich pozici v posledním čtvrtletí

Společnost Současné pořadí Na konci 1. čtvrtletí
Tesla Motors
Amazon.com
Apple
Nio
Meta Platforms
Microsoft
Alibaba
Alphabet
NVIDIA Corporation
PayPal Holdings 10  10 


Tabulka 3: Ukazuje, které akcie drží uživatelé eToro v České republice nejčastěji, a jejich pozici v posledním čtvrtletí

Společnost Současné pořadí Na konci 1. čtvrtletí
Tesla Motors, Inc.
Apple
Meta Platforms Inc
Amazon.com Inc
Microsoft
Alphabet
Alibaba-ADR
Nio Inc.-ADR
NVIDIA Corporation
Netflix, Inc. 10  10 



Tabulky porovnávají údaje z platformy eToro v poslední den 2. čtvrtletí 2023 s posledním dnem 1. čtvrtletí 2023. Údaje se týkají financovaných účtů uživatelů eToro po celém světě. 

Údaje v první tabulce ukazují 10 akcií, u kterých došlo k největšímu poměrnému nárůstu a poklesu držitelů na platformě eToro v jednotlivých čtvrtletích (2. čtvrtletí oproti 1. čtvrtletí). Údaje ve druhé tabulce ukazují 10 akcií, které investoři na platformě eToro na konci 2. čtvrtletí 2023 drželi v největším počtu pozic (otevřených pozic). Vzhledem k tomu, že naprostá většina akcií obchodovaných na platformě eToro jsou reálná aktiva, nezahrnují tyto údaje pozice držené jako CFD

Všechny údaje jsou přesné k  pátku 30. června po uzavření trhu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688