Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.07.2023 14:38:46

Cybertruck není normální auto a ve filmech bude méně hvězd a speciálních efektů - Perly týdne

Podle průzkumu Bank of America popularita akcií velkých technologických firem v červenci neupadá, ale naopak ještě posílila. Na CNBC poukazují na novou službu od Googlu, která by s pomocí umělé inteligence měla být schopná psát novinové články. A Yahooo Finance si všímá Muskových komentářů k Cybertrucku a přináší i pohled na další vývoj u Netflixu a firem v jeho odvětví.

Cybertruck není normální auto: Na Yahoo Finance poukázali na komentáře ElonaMuska týkající se Cybertrucku. Šéf Tesly uvedl, že poptávka po novém modelu je velmi vysoká. Ten má přitom v sobě mnoho nových technologií a „nevypadá jako normální auto, protože to není normální auto“.

Na Yahoo k tomu uvedli, že Muskovy komentáře včetně těch týkajících se posledních výsledků firmy a očekávání jsou hodně obecné. Investoři přitom podle Yahoo čekali zejména na nějaké vodítko týkající se vývoje hrubých marží, ale toho se jim nedostalo. Je přitom na jednu stranu pochopitelné, že vývoj v ekonomice a v odvětví je nejistý. Na stranu druhou ale řada firem podobná vodítka poskytuje, připomněli na Yahoo.

Netflix a stávka: Neil Begley z Moody's Investors Service hovořil na Yahoo Finance o Netflixu a dopadech, které by na něj mohla mít stávka herců a scénáristů. Podle experta se tato společnost nijak neliší od jiných v odvětví. A to znamená, že až jí dojde „zásoba obsahu, tak to začne bolet“.Netflix se tak bude snažit zpomalit představování nových filmů a seriálů, ale v principu to na celé věci moc nemění.

Některé streamovací služby se podle Begleyho teprve dostávají do ziskovosti, některé jsou ještě před tímto bodem. Hodnota filmů a seriálů přitom byla dříve zřejmá ve chvíli, kdy bylo dílo přeprodáno třetí straně. Když je ale použito pro vlastní streamovací službu, není tato hodnota tak jasná. A s tím souvisí i některé požadavky na změnu systému odměn u scénáristů a herců. Společnosti z odvětví se pak podle experta budou nyní snažit o omezování nákladů. To mimo jiné znamená „méně speciálních efektů a méně hvězd“.

Stávka podle experta může trvat dlouho, ale může sebou nést i pokles nákladů, protože se nebude filmovat. Zlom přijde ve zmíněné chvíli, „kdy dojde nový obsah“. Pak bude záležet na síle rozvah jednotlivých firem. Tento zlom by mohl začít „někdy v roce 2024“.

Nejpopulárnější investice : Bank of America ukazuje v následujícím grafu výsledky posledního průzkumu zaměřeného na nejpopulárnější investiční aktiva a témata. Podobně jako v červnu jsou i v červenci na prvním místě dlouhé pozice na velkých technologických firmách. Jejich popularita tedy neupadá, naopak ještě nabrala na síle. Dvojnásob to platí o dlouhých pozicích na japonském akciovém trhu. Naopak méně nadšení už panuje ohledně krátkých pozic na čínských akciích. Podobné je to u krátkých pozic na dolaru a amerických bankách:

perly 1

Zdroj: Twitter

Druhý graf od BofA ukazuje, jak se její klienti staví k držbě hotovosti (relativně k celkovému objemu aktiv pod jejich správou). Maxim bylo v této oblasti dosaženo během finanční krize, kdy podíl hotovosti dosáhl 21 %. Ještě v dubnu 2007 se ale pohyboval na pouhých 11 %. Nyní se podíl pohybuje pod průměrem, který je ale nahoru tažen i vývojem kolem finanční krize:

perly 2

Zdroj: Twitter

Umělá inteligence místo novinářů? CNBC poukazuje na informace v The New York Times, podle kterého Google testuje umělou inteligenci schopnou psát novinové články. NYT prý podobně jako některá další vydavatelství dostaly od Google nabídku na tyto služby, které by měly „pomáhat novinářům v jejich práci“. Na CNBC v této souvislosti připomněli, že akcie společnosti Google „v současné rally trochu zaostávají“.

Steve Kovach pak na CNBC uvedl, že se přímo ptal společnosti Google, co jeho umělá inteligence umí, protože on se bojí o své vlastní zaměstnání. Společnost mu odpověděla, že cílem není nahrazování novinářů umělou inteligencí, ale pomoct jim v jejich práci. V rozhovoru ale také zaznělo, že hranice toho, co všechno by tato technologie mohla dělat, nejsou nyní moc jasné. Je už ovšem například zřejmé, že může generovat informace zaměřené na data a to třeba ta týkající se různých sportovních disciplín.

Na CNBC poukázali i na jiný článek NYT, který hovořil o zaměstnankyni call centra společnosti AT&T. Ta „má nyní v zaměstnání pocit, že sama trénuje umělou inteligenci, které jí má nahradit“.Na CNBC k tomu dodali, že jedna věc jsou všechny různé experimenty, které nyní řada firem provádí. Druhou věcí je jejich skutečné uplatnění v praxi.

Na závěr se pak hovořilo o atraktivitě akcií Google, který podle některých názorů v oblasti umělé inteligence zaostává. Kovach k tomu ale řekl, že podle něj má firma velký prostor k dalšímu růstu. A „to, že nyní má Microsoft náskok, neznamená, že celá hra je u konce“. Graf porovnává výkony akcií obou společností od počátku letošního roku:

perly 3

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688