Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2023 14:22:00

Uber vyhrál a měl by dělat méně než dnes - Michael (video)

CNBC poukazuje na růst cen akcií společnosti Uber a komentoval jej i bývalý člen vedení firmy Emil Michael. Ten býval podle CNBC k akciím kritický, nyní ale obrátil. Co je příčinou této změny?

Michael vidí významný rozdíl ve změně konkurenčního prostředí na trhu. Konkrétně v tom, že výrazně oslabuje konkurence ze strany společnosti Lyft. Podle experta „konkurenční boj skončil a Uber vyhrál“. CNBC doplnila jeho slova pohledem na výkony akcií obou společností. Uber si letos připisuje asi 80 %, zatímco Lyft 2,5 %:

uber lyft

Zdroj: Twitter

Do jakých aktivit by se Uber mohl ještě pustit a jsou sdílené jízdy skutečně tak revolučním počinem, jak se dříve tvrdilo? Michael na tyto otázky odpověděl, že u sdílených jízd funguje silný síťový efekt. To v tomto případě znamená, že rostoucí počet řidičů nabízejících služby přes Uber znamená kratší čekací doby, nižší ceny pro klienty a následně větší popularitu služeb.

Podíl Uberu na trhu by tedy podle experta měl růst jak v USA, tak v jiných zemích. Jde přitom o ziskové podnikání a Michael se domnívá, že „akcie půjde výš a já ji nyní držím“. Na CNBC pak připomněli, že Uber se dříve snažil o mezinárodní expanzi, jeho nové vedení ale tyto aktivity, které „spálily hodně hotovosti“, utlumilo. Michael k tomu řekl, že podle něj bude snižování výdajů ještě pokračovat. „Mohou vytvářet více zisků tím, že budou dělat méně, než dělají dnes.“

Expert se domnívá, že za snahami o rozšíření aktivit stálo i prostředí velmi nízkých sazeb a lehce dostupného financování investic. Toto prostředí je ale pryč a Uber by se podle něj měl zaměřit na své jádrové aktivity, protože „ty fungují“. A co by Michael radil společnosti Lyft? Ta podle něj není zajímavá jako partner pro velké automobilky a v řadě oblastí nemá dostatečný podíl na trhu.

Společnost by se tak měla zaměřit na ta města v USA, kde má nyní větší podíl. Ten by se měla snažit navýšit s cílem dosáhnout úspor z rozsahu a velikosti, která zajistí dostatečnou ziskovost. Ostatní lokality by společnost měla podle experta opustit a stát se „menší ziskovou firmou“.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688