Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.07.2023 13:36:57, aktualizováno 18:00:18

Střípky z trhu – Tykač navýšil podíl v bance MONETA

Akcionářská struktura banky MONETA Money Bank (dále jen MONETA) se dále koncentruje. Jak v týdnu poodkryla zveřejněná data v Centrálním depozitáři (CDCP) se v uplynulém čtvrtletí sice o jeden účet zvýšil počet akcionářů vlastnících více než procento akcií banky, nicméně TOP akcionáři dle všeho přikupovali. Výjimkou je skupina PPF, která prostřednictvím společnosti Tanemo již přes 2 roky drží neměnných 153 mil. akcií MONETA, resp. podíl 29,94 %. Tedy v aktuální ceně podíl za více než 12,4 mld. .

Druhým největším akcionářem by dle údajů k 30. červnu měl být finančník Pavel Tykač. Jeho kyperská společnost Manecomte vlastnila ke konci čtvrtletí v CDCP přes 45,2 mil. akcií MONETA, resp. 8,85 %. Nicméně dle přehledu banky MONETA měla společnost bance sdělit, že na hlasovacích právech ovládá již více než 12 %. Další akcie tedy kontroluje přes prostředníka. Jak už jsme dříve uváděli, nejspíše primárně přes banku CREDITAS. Ta právě ke konci uplynulého čtvrtletí na účtu v CDCP vlastnila 3,18% podíl, nicméně k nim právě žádná hlasovací práva.

Nutno doplnit, že bankou zveřejněné údaje ke konci 1. čtvrtletí byly ohledně společnosti Manecomte vlastně nepřesné. Alespoň z hlediska hlasovacích práv, jelikož již je tomu zrovna rok, co P.Tykač překročil na hlasovacích právech banky 10 % a zpět pod danou hranici v tomto ohledu nikdy neklesl. Každopádně poslední data jsou dosud nejvyšším údajem o jeho angažovanosti v bance MONETA.

Zdroj dat: MONETA (banka předpokládá, že podíl na základním kapitálu je roven hlasovacím právům, pokud daná osoba neinformuje banku, že je tomu jinak; uvedené osoby ani nemusí být akcionáři - mohou držet akcie co by obchodník s CP/banka/správce pro jíné osoby)

Jak dále plyne z našeho výše uvedeného přehledu, podíl zvýšila také skupina J&T, potažmo společnost Mythessa Holdings, držící 10,45 %. Z přehledu by se mohlo zdát, že v minulém čtvrtletí nakupovala nejvíce, nicméně tomu tak nejspíše není. Bankou dříve zveřejněné údaje ke konci 1. čtvrtletí, či již k 31.12.2022, se zdály být zavádějící, jelikož již v tu dobu měla ovládat v bance na hlasovacích právech více než 10 %. V návaznosti na vypořádání zbytku kupní transakce od Petrus Advisors totiž na konci loňského roku v regulatorním hlášení oznámila vlastnictví téměř 53 mil. akcií MONETA, resp. podíl na hlasovacích právech 10,37 %. A zpětný pokles podílu pod limitní hranici 10 % v mezičase regulátorovi nenahlásila. Ivanem Jakabovičem a Jozefem Tkáčem ovládané akcie MONETA zkrátka také různě putovaly po custody účtech.

Není úplně jasné, zda banka MONETA příp. vyšší údaje o hlasovacích právech udává čistě jen na základě přímého sdělení dané společnosti, či třeba také v některých případech nevychází z údajů z valné hromady, kde hlasovací práva vyplovají na povrch. Valná hromada se letos nicméně konala již „dávno“, resp. 25. dubna.

Doplnit lze, že dosud poslední regulatorní hlášení o hlasovacích právech přišlo od BlackRock. Největší investiční skupina světa reportovala, že k 31.5. snížila podíl pod 3% hranici, resp. na 2,53 %. Jedná se u ní o nejnižší angažovanost v bance od podzimu 2016, tedy roku, kdy titul v rámci IPO vstoupil na burzu. BlackRock následně v roce 2017 přitom patřila s více než 7% podílem vůbec k největším akcionářům banky…

K bance je možno doplnit, že na pražské burze vlastně již tradičně coby nejrychlejší zahájí výsledkovou sezónu. Stane se tak ve čtvrtek 27. července. Akcie MONETA v pátek zakončily na 81,30 , tedy vůbec nejvýše od letošní dubnové dividendy.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688