Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  12.07.2023 10:51:32

Vláda řeší krátkodobé výzvy, ty dlouhodobé jí unikají. Umělá inteligence je game changer

Vláda řeší krátkodobé výzvy, ty dlouhodobé jí unikají. Umělá inteligence je game changer

10:51 12. července 2023
Miroslav Svoboda, zdroj: Deloitte

Česká ekonomika čelí mnoha krátkodobým výzvám. Jsou spojené s inflací, měnou i stavem veřejných financí. Dlouhodobé výzvy zůstávají opomenuty. Vláda by na ně ale neměla zapomínat, ať už jde o strukturu celé ekonomiky a její posun, tak i stav trhu práce, a především vzdělávání. Práce s umělou inteligencí má za sebou první krok. Výhledově by se mohla podílet i na řešení oněch dlouhodobých výzev. Zatím v takové situaci ale nejsme, řekl v rozhovoru pro Roklen24 Country Leader společnosti Deloitte Miroslav Svoboda. Na jakém prahu změny stojíme? A co má společnost Deloitte společného s umělou inteligencí? Dozvíte se ve video rozhovoru!

Hospodářskou politiku je potřeba sladit tak, aby vybalancovala pozici české ekonomiky. Stojíme na prahu změny. Máme tady posun z automotive modelu na podstatně větší důraz na inteligentní řešení, elektromobilitu a obecně výrobu a spotřebu elektrické a jiné energie. To jsou věci, které budou na naši malou otevřenou ekonomiku klást velký tlak. A bude velmi významné, pro nás v podstatě nejdůležitější, v následujících měsících a rocích na to zareagovat a strukturálně ekonomiku změnit, je přesvědčen Miroslav Svoboda. Jakmile se změní struktura, změní se i nabídka na trhu práce, která úzce souvisí se systémem vzdělávání, doplnil.

Umělá inteligence byla dlouhou dobu spíše hračka. Dnes její použití začíná dávat větší smysl. Řešení je spousta praktických otázek nebo prohledávání velkého množství informací. A výsledky jsou podstatně relevantnější. Opravdu se posouváme k tomu, že práce se zdroji je podstatně jednodušší. Myslím si, že toto je první krok, uvedl Svoboda. Hodně partnerů společnosti Deloitte už s umělou inteligencí pracuje. Buď jsou to průkopníci nebo tuto technologii zpřístupňují masám, takže máme k vývoji poměrně blízko a snažíme se implementovat tuto technologii i do našich služeb. Jde především o prohledávání zdrojů a kontrolu, zda jsme opravdu zvážili všechny možnosti. Lidskou zkušenost to sice zcela nenahradí, juniorskou práci ale umělá inteligence zvládne, uzavřel.

Zdroj: Roklen, Deloitte

Miroslav Svoboda je vedoucím partnerem společnosti Deloitte v České republice s více než dvacetiletou praxí v sektoru daňového a ekonomického poradenství. Ve společnosti Deloitte je zodpovědný zejména za finanční a daňové poradenství při fúzích a akvizicích a mezinárodní zdanění. Specializuje se na oblast služeb při transakcích, daně z příjmu právnických osob, mezinárodní zdanění v oblasti přímých daní a právní, daňové a účetní dopady transakcí a reorganizací. Při poskytování služeb klientům Deloitte využívá své rozsáhlé zkušenosti získané při spolupráci s právníky, poradci a auditory a managementem českých i zahraničních společností s mezinárodní působností, jakožto i s rodinnými firmami a jejich vlastníky. Miroslav je členem české sekce asociace International Fiscal Association a je lídrem programu Czech Best Managed Companies oceňujícího přední soukromě vlastněné společnosti v České republice.

Zdroj: Roklen, Deloitte

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688