europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Zákony a právo  |  11.07.2023 14:42:14

Parlament přijal nová pravidla pro zvýšení úspor energie

Nový právní předpis stanoví cíle v oblasti úspor energie jak v primární, tak v konečné spotřebě energie v EU.

Členské státy budou muset společně zajistit snížení spotřeby energie na úrovni EU o nejméně 11,7 % do roku 2030 (ve srovnání s projekcemi referenčního scénáře pro rok 2020). Tento cíl bude doprovázet důkladný mechanismus monitorování a prosazování, který zajistí, aby členské státy splnily své vnitrostátní příspěvky k tomuto závaznému cíli EU.

Do roku 2030 musí členské státy ušetřit v průměru 1,5 % energie ročně. Roční úspory energie budou muset začít na 1,3 % v období do konce roku 2025 a postupně budou muset dosáhnou 1,9 % v posledním období do konce roku 2030.

Úsporných cílů by mělo být dosaženo prostřednictvím místních, regionálních a celostátních opatření v různých odvětvích - např. ve veřejné správě, budovách, podnicích, datových centrech atd. Poslanci se zasadili o to, aby se systém týkal zejména veřejného sektoru, který bude muset každoročně snížit konečnou spotřebu energie o 1,9 %. Členské státy by také měly zajistit, aby alespoň 3 % veřejných budov bylo každoročně renovováno na budovy s téměř nulovou spotřebou energie nebo budovy s nulovými emisemi. Směrnice rovněž zavádí nové požadavky na účinné systémy dálkového vytápění.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Niels Fuglsang (S&D, DK) uvedl: „Energetická krize není u konce. Neexistuje žádná záruka, že příští zimy budou stejně mírné jako ty minulé. V příštích sedmi letech musíme provést potřebné strukturální změny. Jsem velmi rád, že se nám podařilo přimět členské státy k daleko ambicióznějším cílům v oblasti energetické účinnosti. To je klíčové, abychom v budoucnu již nebyli závislí na ruské energii a mohli splnit naše klimatické cíle. Dnešní hlasování je velkým vítězstvím; je nejen dobré pro naše klima, ale i špatné pro Putina.“

Další postup

Parlament přijal směrnici 471 hlasy (147 bylo proti a 17 se zdrželo hlasování). Předtím, než vstoupí v platnost, ji nyní musí schválit také Rada.

Souvislosti

Dne 14. července 2021 přijala Evropská komise balíčekFit for 55“, který upravuje stávající právní předpisy v oblasti klimatu a energetiky tak, aby splňovaly nový cíl EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů minimálně o 55 %.

Součástí balíčkuFit for 55“ je také revize směrnice o energetické účinnosti, která ji dává do souladu s novým cílem 55 % emisí skleníkových plynů.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se snížení závislosti na dovozu ropy a zemního plynu prostřednictvím projektů energetické účinnosti a rozšířením nabídky čisté a obnovitelné energie, podpory investic do technologií obnovitelných zdrojů energie, podpory zkoumání nových ekologických zdrojů energie a způsobů skladování a podpory ekologičtějších výrobních postupů podniků, jak je vyjádřeno v návrzích 3 a 11 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688