Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.07.2023 14:45:00

Tesla „extrémně předražená“, nebo stále nedoceněná? - Víkendář (video)

Craig Irwin z Roth Capital má u akcií Tesly cílovou cenu na 85 dolarech, zatímco Ray Wang z Constellation Research ji má nastavenou na 320 dolarech. Druhý analytik se tak v pohledu na atraktivitu firmy blíží spíše expertům, jako je analytik Canaccord Genuity George Gianarikas či Dan Ives z Wedbush Securities. Ti mimo jiné věří v opětovné zlepšování marží a potenciál Tesly jdoucí za hranice pouhé výroby elektromobilů. Jak svůj pohled shrnuli Irwin a Wang?

Irwin si podle svých slov už nevzpomíná, kdy nastavil cílovou cenu tak nízko relativně k ceně tržní. K fundamentu pak uvedl, že nyní je zřejmé, „že snižování cen funguje.“ Podle něj existuje poptávka po elektromobilech, které jsou „nevyhnutelné“. K tomu ale analytik připomněl, o co vyšší je nyní kapitalizace Tesly ve srovnání s automobilkami jako Ford. Ty přitom do konce letošního roku uvedou na trh řadu svých modelů, z nichž některé „budou velmi úspěšné“.

Irwin tak míní, že konkurenční tlak na trhu s elektromobily výrazně poroste už letos a jeho intenzita se ještě zvýší příští rok. Akcie Tesly jsou tak podle experta extrémně předražené. Zároveň však podle svých slov chápe, že konsenzus je nyní na této akcii nastaven na „kupovat“ a firmě se daří dosahovat na očekávání. I on sám tak má na akciích neutrální doporučení, ne doporučení k prodeji, i přesto, kde je nastavena jeho cílová cena.

Moderátor na CNBC se s analytikem nepáral a na jeho slova reagoval s tím, že nic z toho, co říká, nedává smysl. Pokud je totiž cílová cena nastavena na 85 dolarech a cena na trhu na více než 277 dolarech, doporučení by podle moderátora mělo být jednoznačně k prodeji. Irwin na výtky týkající se jeho doporučení uvedl, že řada institucionálních investorů by podle průzkumů „nikdy nekupovala akcie Tesly“. Podle jeho názoru je kupují zejména investoři zaměření na trendy. K tomu Irwin dodal, že řada těchto krátkodobých investorů s ním není v rozporu, cose týče pohledu na fundament firmy.

Wang samozřejmě s Irwinovým pohledem na fundament nesouhlasil. Poukázal na „masivní automatizaci a integraci“, vládní podporu či optimalizaci dodavatelské vertikály. To jsou faktory, kvůli nimž momentálně „není na trhu nikdo, kdo by Teslu v této hře porazil.“ S jednou jedinou výjimkou, a tou je čínská BYD. Strategie Tesly přitomnení založena jen na elektromobilech jako takových. Chce maximalizovat jejich počet na silnici tak, aby vytvořila trh pro software a produkty typu autonomní řízení.

Wang také jmenoval další aktivity Tesly, které by v budoucnu měly zvyšovat její hodnotu. Konkrétně má jít o výrobu elektrické energie či pojišťovnictví. A k tomu zmíněné autonomní řízení. „Auta jsou jen první částí.“ Kdyby šlo pouze o ně, Wang by podle svých slov souhlasil s Irwinem. Jenže jen o ně nejde.Wang na závěr poukázal na marže, které Tesla generuje na svých elektromobilech a které podle něj leží výrazně výš než u konkurenčních automobilek.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688