Inzerce (Inzerce)
Kryptoměny  |  04.07.2023 10:52:41REKLAMA

Kurz Bitcoinu dnes: Kde a jak koupit BTC v České republice?

Známé čínské přísloví praví, že nejlepší čas zasadit strom byl před 20 lety. Ten druhý nejlepší je právě teď.

Finanční poradci říkají to stejné o investování. Kdybyste začali investovat před dvaceti lety, tak na tom dnes budete velmi dobře.

Pokud nedojde k nějakému průlomu v nástrojích investorů s funkcí stroje času, nebude spoléhání se na návrat na začátek tisíciletí asi nejlepší varianta. Máte tak k dispozici tu druhou nejlepší možnost – a jedinou reálnou: začít dnes.

Levný nákup, drahý prodej

Pokud jste jako většina majitelů kryptoměn, tak myšlenka na první nákup vás reflexivně pošle k cenovým grafům, abyste zjistili, jestli je cena nahoře nebo dole. Jaký je aktuální kurz Bitcoinu? Jak si stojí v porovnání s historickými cenami Bitcoinu (BTC)? Je teď dobrá doba na nákup Bitcoinu? Je vzájemné obchodování přes internet – bez bank nebo finančních poradců – chytrý způsob, jak budovat bohatství, nebo jeden z nejhorších způsobů, jak si rychle vydělat nějaké ty peníze. A co moje peněženka? Měl/a bych Bitcoin držet nebo ho se ziskem nebo menší ztrátou teď prodat?

Každý moc dobře ví, že ziskové investování je o nákupu při nízkých cenách a prodeji při vysokých. Právě tomuto se říká načasování trhu. Vaší snahou je pořídit si Bitcoin v době, kdy je nejníž, a prodat ho, když je v nejvyšším bodě.

Emocionální bariéry

Nákup při nízkých cenách dává logický smysl, ale v cestě často stojí emoce. Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) přivedly většinu ekosystému kryptoměn k poklesu, který následoval po maximech v listopadu 2021. Velká část kryptoměn ztratila během jediného roku až 70 % hodnoty. Spojení Bitcoinu a peněz je vysoce volatilní, jak ukazuje jakýkoli graf s objemem obchodování a cenou Bitcoinu.

Vzorec nákupu levněji a prodeji za draho nám ukazuje, že dnes je skvělý čas začít investovat do kryptoměn, protože si můžete Bitcoin pořídit s pořádnou slevou. Majitelé kryptoměn z celého světa však panikaří a vystupují z trhů. Zbavují se svých aktiv míst toho, aby doplnili své bitcoinové peněženky o další digitální aktiva.

Účinky volatility

Levný nákup a prodej za draho je obzvláště těžká disciplína z důvodu nechvalně známé volatility, která kryptoměny obklopuje. Cena Bitcoinu prudce roste i klesá bez zjevné příčiny. Nákup v hodnotě 200 € z minulého týdne může mít dnes hodnotu 750 €, ale i 75 €.

Aktuální cena Bitcoinu je založena na nabídce a poptávce, které jsou stanovovány na centralizovaných i decentralizovaných kryptoměnových burzách, jež sledují ceny, za které jsou lidé ochotni koupit Bitcoin – skutečné bitcoinové transakce, ve kterých je hodnota digitálních peněz stanovována pouze nabídkou a poptávkou.

Načasování trhu versus čas na trhu

Proto většina denních obchodníků přichází o peníze. Načasování trhu je těžké. Warren Buffett je ke kryptoměnám obzvláště skeptický, ale jde o legendu mezi investory a správci peněz. On a jeho partneři z Berkshire Hathaway si přišli na miliardy dolarů pro sebe i své klienty – bez snahy trh načasovat.

„Nemáme ani ponětí, co akciový trh udělá, až se v pondělí otevře,“ říká Buffett. „Netušíme to nikdy.“ To stejné říkají kryptoměnový obchodníci o ceně Bitcoinu.

Průměrování nákladů

To je jeden z důvodů, proč finanční poradci – včetně Buffetta – doporučují novým i zkušeným uživatelům Bitcoinu či jiných virtuálních aktiv průměrování nákladů.

Pomocí průměrování nákladů můžete nakupovat stejné aktivum každý týden nebo měsíc za stejnou částku. Během vašeho investování do více mincí a tokenů tak kupujete i za nižší ceny. To je váš základ nákladů, což znamená, že zisky jsou vyšší, když se cena zotaví a vy se rozhodnete svá aktiva vyměnit za tradiční měnu.

To znamená, že nakupujete Bitcoin pravidelně a převádíte své prostředky v tradiční měně ze svého bankovního účtu bez ohledu na aktuální cenu BTC. S růstem Bitcoinu bude růst i hodnota vaší kryptoměnové peněženky. BTC nashromážděné za nízké ceny sníží základ nákladů pro celé vaše portfolio.

Počkejte na uzrání zisků

Jednoduše držte Bitcoin ve své peněžence. Nechte ho tam několik měsíců nebo let, dokud cena Bitcoinu nevzroste. Jakmile se cena BTC zotaví nebo zamíří k výšinám, bude váš zisk větší, protože vaše průměrování nákladů snížilo průměrnou částku, za kterou jste BTC nakupovali.

Tento postup – založený na nákupu menšího množství Bitcoinu s každou naplánovanou transakcí – je doporučován investičními poradci, kteří ho preferují před tradičním zaměřením se na cenu u akcií, dluhopisů, ale i u Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Vaše zisky tak pocházejí z toho, kolik času jste strávili na trhu, ne jak dobře jste trh načasovali.

Dlouhodobý pohled

Aktuální cenu Bitcoinu můžete zjistit na stránce s cenou na Kriptomatu, kde najdete kurzy i jiných kryptoměn. Při pohledu na týdenní nebo měsíční grafy je cenová historie Bitcoinu plná prudkých růstů i ještě prudších údolí.

Když ale zvolíte delší horizont, tak uvidíte, jak jsou prudké změny směnného kurzu Bitcoinu naprosto zastíněny rostoucím trendem. Tak je tomu od úplně prvního zakládajícího bloku, který vytvořil Satoshi Nakamoto – pseudonym člověka, který vytvořil BTC a započal kryptoměnovou revoluci.

Historická výkonnost

Při pohledu na blockchain Bitcoinu v dlouhodobém horizontu vidíme, že Bitcoin (BTC) jednoduše překonal většinu ostatních investic. Zde jsou složené roční míry růstu některých nejrozšířenějších a doporučovaných aktiv:

10letá CAGR aktiva

 BTC 132,2 %

 S&P 500 16,6%

 DJIA 11,41 %

 Zlato 1,2 %

Tato čísla platí bez ohledu na to, jestli koukáte na cenu v eurech, amerických dolarech nebo jakýchkoli jiných měnách. Z tohoto grafu jasně vyplývá, že růst ceny Bitcoinu jednoduše zastiňuje návratnost lidí, kteří volí pro své investice tradičnější aktiva. Lidé se obrací na zlato z důvodu stability, ale vzácné kovy jen vzácně nabízí řešení ziskovosti.

Nikdo nemá kontrolu

Je důležité zmínit, že se tak stalo na základě dynamiky kryptoměnové ekonomiky, spíše než na korekcích bitcoinového protokolu, který provedla bitcoinová nadace, těžařská rada Bitcoinu či jakýkoli jiný administrativní orgán. Ve světě BTC neexistuje žádná centrální banka. Blockchain Bitcoinu zaznamenává každou transakci a jsou to právě tato data, která stanovují kurz BTC.

Volatilita ceny Bitcoinu

Směnný kurz BTC prudce roste i klesá na základě nejrůznějších zvěstí o Satoshim Nakamotovi, tweetů od generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska nebo na základě prohlášení hlavního vývojáře Bitcoinu Gavina Andresena.

Pokud děláte krátkodobé investice, mohli byste ztratit nebo získat více peněz rychleji. Ale tyto krátkodobé změny v hodnotě Bitcoinu se odehrávají v kontextu dlouhodobých trendů. Pokud jste investovali 1000 € do BTC před deseti lety, byli byste dnes velmi bohatí. (A jen si představte, kolik transakčních poplatků byste ušetřili!)

„Plán držet navždy“

Takový druh investování Buffetta potěší. Ten dnes již slavně svým klientům radí: „Při nákupu akcií plánujte, že je budete držet navždy.“

Buffett neplánoval držet všechna aktiva až do smrti, ale s dlouhodobým investováním to myslí vážně. „Pokud si nedokážete představit, že budete akcie držet deset let, ani nemyslete, že je budete držet deset minut,“ radí. „Naše nejoblíbenější doba držení akcií je navždy.“

Nejúspěšnější investoři jsou ti, kdo odolají svodu prodeje a drží svůj Bitcoin či jiné kryptoměny na svém účtu dlouhodobě pro dlouhodobé cíle. Tato strategie má ve světě Bitcoinu své speciální místo – říká se jí „hodl“, jako památka na překlep v diskuzní skupině.

Zisky bez nákupů: Možnost těžení bitcoinu

Síť Bitcoinu podporuje běžné lidi, kteří si pořizují BTC jako uložení hodnoty. Využívat ho chtějí jako klasickou měnu pro běžné každodenní platby. Podporuje investory, kteří se zapojují do vzájemného obchodování. Doufají, že cena Bitcoinu v USD nebo EUR bude růst a oni tak budou moci své mince při nejvyšších cenách směnit za tradiční měny.

Podporuje také bitcoinové těžaře, tedy lidi a společnosti, kteří se věnují těžení kryptoměn za účelem získání odměny bloku. Tím tak přináší nový Bitcoin do světa (a tak zvyšují nabídku BTC v oběhu a aktuální tržní kapitalizaci), za což dostávají Bitcoin jak odměnu. Tento mechanismus je pro Bitcoin klíčový. V otevřeném kódu bitcoinové sítě je i stanovena maximální nabídka mincí v oběhu.

Uzly a konsensus

Uzel je počítač, který je připojen k bitcoinové síti a běží jako bitcoinová klientská aplikace pro ověřování dat transakcí, ukládání kopií transakcí a pobízí každého těžaře k vytvoření bloku – a možnosti dostat Bitcoin do světa. To na například na PayPalu udělat nemůžete.

Konsensus „proof-of-work“, který BTC používá, vyžaduje, aby síťové uzly Bitcoinu přidaly každou transakci do bloku, který je kandidátem pro decentralizovanou BTC databázi. Transakce se přidá ke zhruba 1000 dalších ve stejném bloku. Žádná transakce není finální, dokud není přidána do bloku a není síťovými uzly zveřejněna spolu s miliony dalších transakcí.

Těžba Bitcoinu je pro síť BTC nezbytným mechanismem konsensu. Jde o jedno ze zabezpečení, které zajišťuje bezpečný chod BTC i celé bitcoinové sítě. To je určitě výhoda. Těžba BTC ověřuje platnost „peer-to-peer“ transakcí ještě před jejich zveřejněním na blockchain.

Těžaři vytváří bloky a když je přidán ten jejich, jsou odměněni novými Bitcoiny, které před vložením bloku transakcí na blockchain neexistovaly. Proto se tomu říká těžba – náročná práce těžby s cílem objevit nové Bitcoiny. Tento chytrý proces je klíčem k chodu bitcoinové sítě. Jde také o projev brilantního myšlení jeho zakladatele. Každý těžař má tak neustále zájem přispívat k fungování sítě.

Spor o spotřebě

Proces těžby Bitcoinů si vysloužil značnou dávku kritiky a sporů. Spotřeba elektřiny, kterou počítače, na nichž probíhá těžba Bitcoinů, spotřebovávají – a kryptografické hádanky, které vyžadují, aby každý těžař zatěžoval místní elektrickou síť – je poměrně výrazná. Z hlediska řešení je tato klíčová část protokolu BTC poměrně špatným způsobem, jak ceněnou energii spotřebovat.

Vzhledem k tomu, že těžba Bitcoinu zvyšuje nabídku mincí a zvyšuje tržní kapitalizaci, spotřeba energie Bitcoinu se často vyrovná spotřebě celých států. V roce 2022 byla spotřeba energie, kterou potřebuje specializované počítačové vybavení používané velkými těžebními farmami Bitcoinů, přibližně stejná jakou má například Švédsko. Kritici tvrdí, že dopad Bitcoinu na změnu klimatu je poměrně výrazný.

Na vině je metoda konsesu „proof-of-work“ Bitcoinu. Transakce se ukládají do bloků vytvořených těžaři, kteří pak za účelem získání odměny musí řešit složité kryptografické hádanky. Možná jednoho dne dojde ke klimatické dohodě světa kryptoměn, která založí těžbu na obnovitelných zdrojích energie – třeba na solární, geotermální nebo větrné energii – a umožní těžařům zvýšit nabídku virtuálních aktiv v oběhu, aniž by Bitcoin měl vysoké energetické nároky a přispíval ke zhoršujícím se klimatickým problémům světa.

O takovou změnu by se mohly postarat vlády světa. V budoucnu by se tak například mohly používat pouze počítače, které používají nový software s menší spotřebou zdrojů.

BTC Lightning Network je řešení druhé vrstvy, které umožňuje obchodování s digitální měnou mimo řetězec („off-chain“) prostřednictvím procesu podobného shardingu. Každá přijatá platba nebo mince je zaznamenána v sidechainu a poté konsolidována v nových blocích. Lightning Network byla primárně koncipována jako způsob, jak rychleji a efektivněji převádět Bitcoiny, ale mohla by také snížit spotřebu energie nutnou na jeden obchod. Její existence dokazuje, že zprávy o nízké míře přijetí virtuálních peněz nejsou založeny na pravdě, ať už analytici tvrdí cokoli.

Co takhle hard fork?

Jakákoli budoucí změna protokolu Bitcoinu, která by tyto problémy řešila, by vyžadovala hard fork softwaru Bitcoinu, který by vytvořil samostatný blockchain, a následnou migraci milionů uživatelů na nový domov jejich mincí.

K hard forkům dochází, když se kryptoměny rozdělí na dvě části a vznikne nová síť s nekompatibilním protokolem. Přijetí těchto klíčových změn je těžké nařídit bez moci nějakého orgánu nebo jiné autority, ale zpráva o nutnosti provést změnu putuje od odesílatele k příjemci a poptávka po novém řešení znamená, že účty nevyhnutelně migrují na lepší, progresivnější architekturu. V historii Bitcoinu došlo k několika hard forkům.

Poučení se z minulosti

Jedním z dobrých způsobů, jak využít dlouhodobých vzestupných trendů, je použít funkci opakovaného nákupu na Kriptomatu, která umožňuje nastavit plán pravidelných nákupů na týdenní, dvoutýdenní nebo měsíční bázi bez navštěvování brokerů nebo poboček bank k nastavení investice. Za cenu denního šálku kávy ve Starbucksu tak můžete pomalu, ale vytrvale budovat své krypto portfolio na podporu dlouhodobých cílů, jako je odchod do důchodu, nákup nemovitosti nebo zaplacení drahého vysokoškolského vzdělání.

Opakovaný nákup nabízí pět hlavních výhod, které jsou známé „off-chainové“ investiční komunitě:

  1. Oprostí vás od náročného úkolu předvídání cenových změn BTC a načasování obchodů při minimech a maximech.
  2. Minimalizuje dopad tržní volatility BTC tím, že průměruje vrcholky a propady cenových grafů.

  3. Umožní vám plnit své finanční cíle okamžitě, bez nutnosti čekat na nějakou velkou jednorázovou investici.
  4. 4. Eliminuje nežádoucí účinky předtuch a emocí, které se vkrádají do rozhodnutí investovat do BTC.
  5. Když jsou ceny nízké, akumuluje více BTC a dalších kryptoměn, čímž snižuje váš základ nákladů a maximalizuje výnosy, když prodáte Bitcoin. Následně si své prostředky vyberete a převedete je na dolary, eura nebo jinou tradiční měnu.

Na Kriptomatu máte také ještě šestou výhodu: Můžete ho nastavit na platbu platební kartou v hodnotě už 15 € měsíčně. Budete tak mít automaticky vyřešené nákupy a nebudete se muset o nic starat.

Investování je vždy riskantní. Obzvláště ošemetné je ve virtuálním světě, kde volatilita Bitcoinu činí načasování trhu prakticky nemožným. Nemůžete tak spolehlivě budovat hodnotu pomocí několika málo větších transakcí. V průměrování nákladů nejsou žádné garance, ale to ani v žádné skutečné obchodní strategii, ale stovky tisíc vlastníků Bitcoinu našli úspěch v tom, že nad krypto investováním uvažují v dlouhodobém horizontu.

O Kriptomatu

Kriptomat byl založen v roce 2018. Společnost se zaměřuje na zpřístupnění výhod vlastnictví a investování do kryptoměn běžným lidem v Evropě i po celém světě. Platforma Kriptomat svým přístupem „Krypto, ale jednoduše“ přenáší složitost blockchainové technologie z uživatelů na produktové a inženýrské týmy společnosti. Zákazníci trvale hodnotí Kriptomat jako nejjednodušší kryptoměnovou platformu v oboru – a to s velkým náskokem.

Stejný přístup platí i pro bezpečnost, dodržování předpisů a všechny ostatní aspekty vztahu se zákazníky, jak je vyjádřeno v mottu „Náročné pro nás, snadné pro vás“.

Kriptomat sídlí v estonském Tallinnu a je přední evropskou kryptoměnovou platformou, pokud jde o licence a certifikace. Tato platforma zpřístupnila vlastnictví a investování do kryptoměn stovkám tisícům uživatelů, což z ní činí jednu z nejrychleji rostoucích platforem pro nákup, prodej, směnu, vydělávání, sdílení a investování do kryptoměn na světě.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 11:05  Bitcoin se zastavil a hledá směr další cesty InstaForex (InstaForex)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688