Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.07.2023 07:47:00

Hladké přistání a optimismus trhů podle Canaccord Genuity - Víkendář (video)

Řídit se tím, co si o dalším vývoji sazeb myslí trhy, je naprostý omyl. Stačí se jen podívat na jejich očekávání z minulého roku a porovnat je se skutečným vývojem. Na Yahoo Finance to uvedl Tony Dwyer z Canaccord Genuity. Co si on myslí o dalším vývoji v ekonomice a v monetární politice?

Na Yahoo Finance na začátek rozhovoru ukázali tzv. dot plot. Tedy graf, ve kterém jsou vyznačena očekávání vývoje sazeb všech zástupců Fedu. Trhy se často zaměřují na medián těchto hodnot, podle něj by sazby měly letosještě vzrůst, příští rok by už měly klesat. Pro dlouhé období je pak nejčastěji zmiňována výše sazeb na 2,5 %:

Víkendář: Hladké přistání a optimismus trhů podle Canaccord Genuity
Zdroj: Yahoo Finance

Dwyer se domnívá, že trhy nyní věří v hladké přistání amerického hospodářství. On se proto podle svých slov díval do historie na období, kdy byl cyklus ve zvedání sazeb skutečně následován hladkým přistáním, ne recesí. Konkrétně šlo o roky 1966 a 1995, hladké přistání tehdy ovšem nepřišlo nějakým zázrakem, ale „prudkým poklesem krátkodobých sazeb“. Tento pokles se promítl do výrazného napřímení výnosové křivky, které následně zvýšilo ochotu bank poskytovat úvěry.

Investor ale podobný vývoj v současné době nevidí. Jinak řečeno, „evidentně tu není katalyzátor,“ který by spustil popsaný mechanismus. Tedy takový, který by napřímil výnosovou křivku a ve výsledku zvýšil úvěrovou nabídku a podpořil ekonomickou aktivitu. Situace je v tomto ohledu spíše opačná.



Proč si tedy akciový trh vede tak dobře? K tomuto tématu investor připomněl, že „více než polovina sektorů je letos v záporu“. Rally je tedy stále hodně koncentrovaná, a to zejména do technologií. Vývoj na akciovém trhu je tak na jednu stranu posuzován podle pohybu celých indexů, jenže ty jsou taženy nahoru relativně nízkým počtem velkých firem. Otázka samozřejmě je, zda se posilování nezačne rozšiřovat a zda se nebude týkat většího počtu titulů. Podle experta to do značné míry závisí na vývoji krátkodobých sazeb.

Dwyer uvedl, že obyčejně patří mezi největší býky na akciovém trhu. Není žádná zábava být velmi opatrný, ale nyní k tomu „existuje důvod“, dodal. Příčinou je právě vývoj na straně sazeb a peněžní nabídky, který se podle něj nakonec projeví i na ziscích obchodovaných společností.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688