Research (eToro)
Investice  |  30.06.2023 15:24:13

Pozitivní stránka hurikánové sezóny


SEZÓNA: Očekává se, že povětrnostní podmínky El Nino budou v zimě sílit. To s sebou obvykle přináší rozsáhlé poruchy počasí a zemědělských komodit, ale jednou ze světlých stránek je často slabší než průměrná sezóna hurikánů v Atlantiku. Ta trvá od června do listopadu a letos se očekává, že USA zasáhnou tři velké bouře (viz graf). Jedná se o každoroční hrozbu zejména pro americké trhy s benzínem, LNG a pojištěním. Rafinerie a vývozci LNG jsou v drtivé většině soustředěni na exponovaném pobřeží Mexického zálivu. Pojišťovny sledují Floridu, ekonomiku státu s hodnotou 1,5 bilionu dolarů, která je svou velikostí podobná Španělsku nebo Mexiku.

Z HISTORIE: K tomu dochází po vzácném tříletém období La Nina, které způsobilo aktivnější a nepředvídatelnější roční období. V roce 2020 bylo zaznamenáno rekordních 30 bouřek, v roce 2021 intenzivních 21, zatímco rok 2022 byl neobvykle zakončen v listopadu a mimo obvyklý vrchol od konce srpna do začátku října. Pobřeží Louisianského zálivu představuje 40 % rafinérské kapacity USA a v roce 2020 ho zasáhly hurikány 4. kategorie Laura a v roce 2021 Ida. Na pobřeží Mexického zálivu se nacházejí tři čtvrtiny amerických terminálů pro vývoz LNG, zatímco Florida je čtvrtým největším státem USA podle HDP a v loňském roce byla zasažena nejhůře. Mezi 10 nejnákladnějšími globálními přírodními katastrofami podle pojištěných škod patří 8 hurikánů v USA. V roce 2022 se Ian umístil na druhém místě s hodnotou 53 miliard dolarů.

DOPADY: Investoři se zaměřují na trhy s benzínem, LNG a pojišťovnami. 1) Trh s benzinem je napjatý a vystavený jakémukoli narušení, přičemž jeho cenová přirážka k WTI je více než 50% a více než dvojnásobná oproti dlouhodobému průměru, což odráží nízké zásoby a silnou spotřebu. Ceny leteckého paliva jsou rovněž pod tlakem vrcholící cestovní sezóny. 2) Natgas byl velmi slabý, ale v poslední době vykazuje známky života. Spojené státy jsou druhým největším vývozcem LNG na světě a jejich objemy podle odhadů letos vzrostou o 15 %. 3) Největší světoví pojistitelé zaznamenali růst sazeb spolu se zvýšenou četností a závažností přírodních katastrof a dopadů klimatických změn.

Ben Laidler, eToro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688