Vlada.cz (Vláda)
Internet a telefony  |  29.06.2023 18:03:01

Bartoš o platech odborníků na IT ve službách státu: Pokud je nezaplatíme, půjdou jinam. Kritické to je u pozic, které mají vliv na bezpečnost státu

Český statistický úřad vydal před týdnem studii o rozvoji rozvoji a využívání ICT mezi muži a ženami v závislosti na věku, vzdělání a ekonomické aktivitě. Z údajů vyplývá, že průměrná hrubá měsíční mzda ICT specialistů je v soukromé sféře přibližně o 35% (26 000 ) vyšší nežli ve sféře veřejné. A nůžky mezi veřejnou a soukromou sférou se trvale od roku 2015 rozevírají. Zatímco tehdy byl rozdíl v průměrných platech ICT cca 15 000 , nyní v absolutních číslech činí rozdíl průměrně 26 000 měsíčně.

Analýza zachycuje trend, který vicepremiér pro digitalizaci Bartoš kritizoval už na jaře tohoto roku. Rozdíl v platovém ohodnocení znemožňuje státu nabírat odborníky na IT pozice i experty na kyberbezpečnost. „Aby stát dobře fungoval, musí v něm pracovat skvělí odborníci. Je logické, že pokud budou platy ve státní sféře o třetinu nižší, takové lidi nepřilákáme. Kritické to je u pozic, které mají vliv na bezpečnost státu. Možnosti, jak s tím něco dělat, přitom existují, a ani nevyžadují legislativní úpravu,“ řekl vicepremiér.

V návaznosti na březnové jednání s ministrem Jurečkou z MPSV, které má tabulkové platy na starosti, byla z iniciativy vicepremiéra ustavena pracovní skupina složená z týmu kabinetu digitalizace na Úřadu vlády, zástupců bezpečnostní komunity (Bezpečnostní a informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace), NÚKIB, DIA a MPSV. Pracovní skupina provedla interní analýzu jednotlivých úřadů, díky které byly definovány klíčové pracovní pozice. Je jich cca 280, od architektů informačních systémů přes forenzní analytiky po kryptografy.

„Pro tyto konkrétní místa se počítá s garantovaným ohodnocením, což představuje roční navýšení státního rozpočtu o cca 130 mil. včetně povinných odvodů na pojištění. Jediný rozsáhlejší kyberútok může způsobit státu škody podstatně větší než odhadované miliony nákladů,“ řekl Bartoš. S dodatečnými náklady naopak nepočítá návrh na aktualizaci platových tříd. Bartoš navrhuje aktualizaci prací ve státním IT zejména pro specialisty, kteří by z aktuální 9.-11. třídy byli zařazeni do 13.-15.

Prostředky, jak podmínky expertů na IT ve státní správě zlepšit, jsou mnohé. Kromě posunu v platové třídě jsou tu i odměny a příplatky. „To by mělo být samozřejmostí zvlášť u strategických projektů. Řešení ale musí být systémové," zdůraznil Bartoš. „Mějme na paměti, že v Česku pracuje ve státním IT jen 6 % odborníků, co jsou na trhu práce. To je 2-3x míň než v okolních státech. Při stávajících podmínkách se tomu bohužel nelze divit, zároveň to brzy může být opravdu zásadní překážka pro chod státu.“

30.06. 14:12  tohle fakt uz nebavi (pajk)
30.06. 09:32  tohle fakt uz nebavi (Tomasso)
30.06. 09:02  tohle fakt uz nebavi (Kurz)
30.06. 08:26  tohle fakt uz nebavi (xxx)
30.06. 01:29  tohle fakt uz nebavi (pajk)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688