Inzerce (Inzerce)
Investice  |  28.06.2023 09:41:33, aktualizováno 14.08.2023 07:28:03REKLAMA

Investoři na P2B platformách úspěšně pomáhají financovat podnikatele v Česku

Vzhledem k vysoké inflaci, kterou způsobila energetická krize a přetrvávající válka jsou aktuální úrokové sazby velmi vysoké a začínající podnikatelé tak často bojují s problémem, kde získat finanční prostředky na své slibné podnikatelské záměry. Odpověď řada z nich našla na P2B platformě RONDA INVEST, která malým a středním podnikům v ČR a na Slovensku již poskytla financování v objemu přes 1,7 miliardy českých korun a plánuje dále růst.

ČR a jedny z nejpřísnějších podmínek pro získání hypotéky v Evropě

Po dlouhodobě klesající poptávce na realitním trhu a poklesu indexu stavebních prací se již rozvolňují podmínky na čerpání hypotečních úvěrů i v bankovním sektoru s mírně klesajícími úroky a zrušením DSTI limitu. Ten udával poměr mezi výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, který byl na 45 %. U mladších 36 let byl limit až 50 %.

I přes toto rozvolňování jsou hypotéky stále nedostupným luxusem pro mnohé, kteří by využitím takového úvěru mohli dále podpořit výkonnost ekonomiky. Průměrná úroková sazba nově poskytnutých hypoték se za červen 2023 nachází na 5,89 %. Ve srovnání s průměrným úrokem nabízeným v lednu 2021 se stále jedná o 3,89 % vyšší úrok, který když si představíte na sumě splátek i jen u 10 milionového úvěru na dobu deseti let, suma vás zděsí. Jde o 2 214 655 Kč zaplacených na úrocích více při současných sazbách. I proto se v květnu poskytlo pouhých 3,5 tisíce nových hypoték, přičemž průměrný počet měsíčně poskytnutých hypoték 2 roky nazpět se pohyboval okolo 9,5 tisíce.

Jak jsou na tom podnikatelské úvěry?

Čerpání podnikatelských úvěrů do značné míry kopíruje vývoj trhu spotřebitelských hypoték. Podnikatelské úvěry poskytují banky i nebankovní společnosti k nastartování podnikání živnostníků i větších podnikatelů, k financování provozních potřeb, investování do nemovitostí nebo jiného typu majetku. Stejně jako spotřebitelé, i podnikatelé byli silně ovlivněni energetickou krizí, válkou na Ukrajině společně s post-covidovými následky.

Doba nejistoty společně s vysokými úrokovými sazbami, které ČNB udržuje na úrovni 7 %, je proto odrazuje od čerpání úvěrů.

Nejen náročné finanční podmínky ale i další administrativní komplikace pak vedou čím dál více podnikatelů k alternativním cestám na získání potřebných finančních prostředků. Podnikatelé musí doložit svou podnikatelskou historii, čistý výpis z úvěrových registrů, referenční projekty. Dále je posuzována hodnota zástavní nemovitosti a samozřejmě vhodnost nemovitosti, na jejíž rozvoj se úvěr poskytuje. I když vám žádný z těchto aspektů nebrání ve schválení úvěru, jeho vyřízení u banky může trvat neúměrně dlouho. V takovém případě se může být vhodné poohlédnout jinde, například u P2B platforem.

P2B platformy jsou efektivním řešením

Za úspěchem P2B platformy RONDA INVEST tkví její win-win princip. Poskytují podnikatelům z vlastních zdrojů různé typy úvěrů až do 100 milionů Kč, vždy zajištěné zástavním právem k nemovitostmi s vyřízením i do 14 dní. Na nic tedy nečekáte. RONDA INVEST usiluje o to, aby úvěrový klient s poskytnutým úvěrem zvládnul svůj podnikatelský záměr úspěšně realizovat a rozumně na něm vydělal. Na straně druhé stojí investoři – klienti, kteří do poskytnutého úvěru následně mají možnost investovat formou tzv. participací.

„V době volatilních akciových trhů jsou pro investory participace na úvěrech zajištěných nemovitostmi s uvedeným ročním výnosem příjemnou konzervativní cestou doplnění investičního portfolia,“ uvádí Lukáš Blažek, obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST.

Sháníte flexibilní financování? Developerský, provozní nebo investiční úvěr? Bojujete se splněním bankovních požadavků a máte k dispozici nemovitý majetek k zástavě? RONDA INVEST může být vhodným řešením právě pro vás. „Profinancovali jsme přes 170 projektů, přičemž si zejména zakládáme na individuálním přístupu ke každému z nich. Věříme, že flexibilita a rychlost je pro naše úvěrové klienty zásadní. Přesto nejsme ochotni ustoupit z nastavených standardů a úvěroví specialisté společně s risk manažery prověřují platební morálku, hodnotu zástavy a rizikovost podnikatelského záměru každého klienta. To, aby naši klienti dokončili své projekty a bezproblémově splatili poskytnutý úvěr a investoři, kteří na úvěrech participovali, dostali včas své peníze, je pro nás nejvyšší prioritou,“ doplňuje Lukáš Blažek.

O společnosti

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na www.rondainvest.cz.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688