Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.06.2023 10:25:06

Na pražská burze v týdnu přidaly jen 2 emise. Akcie ČEZ mají před sebou poslední 3 seance s rekordní dividendou, pak zatlačí index PX skokově níže


Pražská burza vlastně druhý týden v řadě inklinovala k zahraničnímu vývoji, kde si investoři přeci jen začali připouštět možný další růst úrokových sazebUSA, když také další jestřábí krok učinili centrální bankéři Bank of England. Dle indexu PX pražská burza od úterý mířila již jen postupně na jih. Nakonec v týdnu oslabila o 1,55 % na 1 303 bodů. S velkou pravděpodobností za týden uvidíme index PX výrazněji níže, resp. lze očekávat, že neudrží výraznou technickou hranici u 1 290 bodů, zmiňovanou v měsíčním reportu.

Důvodem bude vývoj hlavního titulu pražské burzy. Akcie ČEZ by se totiž měly na pražské burze začít od čtvrtka obchodovat bez nároku na dividendu 145 . Tedy schválí-li příslušný návrh Ministerstva financí (majoritního akcionáře) pondělní valná hromada. Pokud by se tak nestalo, vzhledem k dění okolo dividendy v posledních týdnech, by se jednalo již o smutné divadelní představení zabíjející domácí kapitálový trh. Vedle valné hromady budou jistě sledovány první kroky zákonodárců, když v úterý začne další zasedání poslanecké sněmovny, která má v prvním čtení projednávat kontroverzní novelu zákona označovanou jako Lex ČEZ.

Každopádně v týdnu se ukázalo, že i více než pětinový zvýšený návrh dividendy nakonec nedokázal energetickému titulu dodat nový výraznější růstový impuls. Mezi investory je právě cítit napětí, co po dividendě, když zisky letos firmě rapidně klesnou. A také k tomu nejasné kroky vlády, co s firmou zamýšlí... Akciím ČEZ se po čtvrtletní aktualizaci indexů o něco snížila jejich váha, nicméně stále je aktuálně nadlimitní (20,54 %). Očekávaný technický dividendový pokles titulu bude každopádně ve čtvrtek skokově negativně působit na index PX.

 

Na aktualizaci indexu vlastně nejvíce vydělaly akcie KB, které jsou aktuálně s 19,87 % vahou druhé nejvlivnější. S odstupem v týdnu zůstaly i druhé nejlikvidnější. Zobchodovaných 284 mil. byla obdobná úroveň, jako o týden dříve. Přestože titul uzavřel na měsíčních minimech, vidět bylo na něm vlastně tradičně konzervativnější dění. Větší citlivost na negativní vývoj předvedly akcie ERSTE, které se ve Vídni začaly vracet k výrazné opakovaně zmiňované technické hranici u 30 EUR. Na rozcestí se však dostaly již nyní. Tedy na spodní linii růstového trendu (viz. naznačeno v grafu níže), který se na titulu vytvořil od loňského září a který jsme zmiňovali již v reportu na konci května.


Každopádně akcie ERSTE nejspíše v týdnu dále podporovala nákupy sama banka. Zatím poslední zveřejněný report ukázal, že v předcházejícím týdnu banka od 12. do 16.6. nakoupila celkem téměř 290 tis. vlastních akcií za 9,2 mil. EUR. Překvapivá byla aktivita banky 15.6., kdy dokonce nakoupila 106 tis. akcií. Obvykle přitom nebývají nákupy ani poloviční…

Se ztrátami až do pátku vévodily akcie PHILIP MORRIS. Hned od pondělí se totiž na nich ukázalo, že skokový nárůst v předchozí páteční závěrečné aukci při čtvrtletní aktualizaci indexů byl anomálií. Od zpětného jižního směrování titul ve čtvrtek zastavila informace o rozhodnutí firmy o více než miliardové investici do expanze výroby náplní do bezdýmných produktů.

Druhý týden v řadě klesaly akcie PHOTON ENERGY. Valná hromada dle očekávání schválila navrhované body, když minoritní akcionáři navíc téměř chyběli. Nové zprávy setkání akcionářů nepřineslo.

Akcie KOFOLA pokračovaly před valnou hromadou ve své mnohatýdenní stagnaci. Jak známo dividenda zatím není na po řadu dne. Obdobně jako i loni, akcionáři by se měli dočkat až na podzim v závislosti také na výsledcích letní byznysové sezóny.

Zatímco v předchozích 2 týdnech akcie COLT na pražské burze byly nejztrátovější, tentokrát se ocitly s nevýrazným nádechem na opačné straně. Mírně je překonaly jen akcie PILULKA, které se po přestávce začaly obchodovat v pátek a překvapivě s mírným ziskem. Uskutečněnou sekundární nabídku přitom nelze snad označit jinak než za debakl. Nejenže se uskutečnila za „nejnižší“ cenu, ale v 2. kole byl zájem jen o desetinu nabízených akcií. Firma se přitom snažila akcie „prodávat“ i svým zákazníkům, evidentně bezúspěšně. Investoři firmu zkrátka již vidí jako rizikový podnik. Za necelé tři roky od primární emise se titul kurzově vrátil k blízkosti tehdejší emisní ceny 424 . Tehdy investoři uvěřili světlým zítřkům podnikání, když firmě svěřili přes 307 mil. . Tentokrát již jen něco přes 67 mil. . Budoucnost teprve ukáže, zda se někdy dočkají firemních zisků.


Díky především akciím ČEZ čeká pražskou burzu živý konec června. Pokud ještě před dividendou nepředvedou novou nákupní vlnu, a větší optimismus nepřijde ani na zejména vlivné bankovní tituly, pražská burza zkrátka vykáže po výrazně „červeném“ květnu negativní výkonnost také nakonec i za červen.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688