Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.06.2023 12:33:20

Čtvrtý nejbohatší muž planety, zakladatel společnosti Oracle Larry Ellison, prodával firemní akcie z opčního programu. Obratem vydělal miliardy

Plným jménem Lawrence Joseph Ellison (Larry Ellison) začátkem června poprvé v historii se svým majetkem překonal zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese. Tedy podle indexu miliardářů agentury Bloomberg. Stalo se tak v návaznosti na severní směrování akcií Oracle (ORCL), které pak 15. června vytvořily nová historická maxima. Pozitivně reagovaly na hospodářské výsledky, potažmo výhled, obchodovaly se až za více než 127 USD. Softwarový gigant Oracle zaznamenal v uplynulém fiskálním čtvrtém čtvrtletí meziroční růst z cloudových služeb o 54 %, navíc rychlý růst má přetrvávat i v aktuálním účetním roce.

Vysoké ceny firemních akcií zahrály 78letému Ellisonovi do karet. Jak poodkryla páteční regulatorní hlášení, v tomto týdnu v návaznosti na firemní opční program získal tři výrazné tranše akcií, které obratem se zhruba trojnásobným zhodnocením prodal na trhu. Akcie Oracle se v návaznosti na zprávy začaly dále vzdalovat svým maximům, v pátek uzavřely níže o 1,6 % na 118,64 USD. Trh aktuálně firmu oceňuje na 322 mld. USD.


Od úterý do čtvrtka Larry Ellison získal od firmy celkem 5,25 mil. akcií Oracle při kurzu 30,11 USD. Obratem je prodával na trhu za ceny v rozmezí cca 120-125 USD. Na rozdílu cen zkrátka vydělal zhruba 482 mil. USD, tedy v přepočtu 10,5 mld. .

Larry Ellison od roku 2003 prodal akcie společnosti Oracle za více než 12 mld. USD. Z těchto peněz mj. financuje svůj okázalý život. Například za 160 mil. USD si před 10 lety pořídil 88metrovou jachtu Musashi, kterou tedy pojmenoval po japonském samurajovi. Ellison je také vlastníkem soukromých letadel, jachtařského týmu vyhrávajícího mnohdy Pohár Ameriky (America's Cup) či havajského ostrova Lanai. Každopádně zakladatel softwarové společnosti nadále vlastní téměř 1,146 mld. akcií Oracle.

A právě zmiňovaný podíl tvoří většinu jeho odhadovaného majetku, který dle zmiňovaného indexu miliardářů aktuálně činí 132 mld. USD. Zmínit nutno, ale také jeho kvalifikovaný podíl ve společnosti Tesla. V roce 2018 prvně zainvestoval do firmy, účastnil se i navyšování kapitálu, v návaznosti na splity zkrátka nadále vlastní přes 15 mil. akcií Tesla (TSLA). Podíl, potažmo kamarádství s Muskem, vyústilo i v jeho účast v představenstvu firmy. Loni se však, nejspíše ke svému věku, rozhodl již pro další funkční období o pozici neucházet.

Nejbohatším člověkem planety se poslední týdny drží Elon Musk, když právě akcie Tesla mají za sebou od konce dubna ještě větší rally než akcie Oracle. Zatímco se totiž nejprve obchodovaly i za méně než 160 USD, v tomto týdnu již atakovaly 280 USD. V pátek ztratily přes 3 %, když zakončily na 256,60 USD. Muskův majetek je zkrátka aktuálně odhadován na 230 mld. USD.

Na druhé příčce je, nedávný lídr žebříčku, francouzský módní magnát Bernard Arnault spojený s firmami Dior či Louis Vuitton. Vlastně v TOP 10 jediný „cizinec“, resp. ne Američan. Stupně vítězů uzavírá Jeff Bezos, který se svou jachtou vlastně strčil Ellisona do kapsy. Za svou „Koru“ totiž utratil dokonce 500 mil. USD.  

TOP 10 nejbohatších osob dle Bloomberg Billionaires Indexu


akciím Oracle (ORCL) možno závěrem zmínit, že firma po 2 letech na jaře zvýšila čtvrtletní dividendu z 0,32 USD na 0,40 USD. Nejbližší požitek čeká akcionáře v červenci, rozhodné datum pro nárok je stanoveno na 12.7., resp. ex-date na 11.7. Dividendový výnos lze vzhledem k aktuální vysoké ceně titulu stanovit na „jen“ 1,3 %.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688