Huawei  (Huawei )
Internet a telefony  |  23.06.2023 13:45:15

Rakousko se k evropskému tažení proti 5G technologiím z Číny nepřipojí. Možnost volby zůstává v rukou operátorů

Rakousko nevyslyší volání Evropské komise, která v minulém týdnu apelovala na unijní státy, aby telekomunikačním operátorům zakázaly spolupráci s čínskými technologickými firmami Huawei a ZTE na 5G projektech. Podniknutí tohoto razantního kroku vyloučil jak státní tajemník pro digitalizaci, tak ředitel národního regulačního úřadu RTR Klaus M. Steinmaurer. Volba, zda budou nadále odebírat technologie od čínských společností, tak nadále zůstává v rukou samotných operátorů. 

To, že Rakousko nepovažuje čínské technologické firmy Huawei a ZTE za ohrožení pro kybernetickou bezpečnost země, potvrdil v rozhovoru pro rakouskou tiskovou agenturu APA sám generální ředitel tamního hlavního regulátora RTR. Na otázku, zda by v souladu s dikcí Evropské unie měly být tyto společnosti označeny za „vysoce rizikové“ dodavatele, reagoval Klaus M. Steinmaurer slovy: „Nevidím k tomu žádný důvod.“ Dodal, že v případě, že by se tato hodnocení změnila, je RTR připravena adekvátně a pohotově reagovat. Takový vývoj nicméně nepředpokládá. 

Vyjádření Steinmaurera jde tak do jisté míry proti oficiální linii Evropské komise, která momentálně prosazuje názor, že využívání síťových služeb od čínských společností je bezpečnostním ohrožením pro celou unii. S tímto názorem nesouzní řada dalších národních regulátorů ani operátorů – stejné obavy, podobně jako Steinmaurerova RTR, nedávno odmítl i největší evropský operátor Deutsche Telekom. Technologie dodávané Huawei a ZTE jsou přitom konkrétně v Rakousku hojně využívány a jsou integrální součástí sítí všech významných telekomunikačních poskytovatelů. 

Evropská komise minulý čtvrtek vyzvala všechny členské státy i telekomunikační společnosti k odloučení od technologií čínských dodavatelů. Rakouský státní tajemník pro digitalizaci Florian Tursky (ÖVP) ovšem na tuto výzvu reagoval tak, že země své povinnosti související s implementací příslušných evropských směrnic nezanedbala. Rozhodla se ale ke striktnímu bloku Huawei a ZTE nepřipojit. Žádný formální zákaz momentálně neexistuje, a tudíž je jen na zvážení operátorů, zda budou s výše zmíněnými firmami nadále spolupracovat. 

Na označení za „skutečně významné riziko“ reagovala v oficiálním prohlášení i sama Huawei. Tuto rétoriku Evropské komise považuje za diskriminační, neobjektivní a technologicky neopodstatněnou. Představitelé společnosti zároveň varovali, že její vyloučení z evropského 5G trhu mohou provázet závažná ekonomická i společenská rizika. Za zvláště problematická považuje konkrétně brždění technologických inovací a vrchnostenskou manipulaci tržního prostředí. 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688