Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2023 18:50:00

Podle příjmů je americká ekonomika letos v recesi

Jak to tak bývá, ohledně dalšího vývoje monetární politiky v USA se opět vyprofilovaly dva hlavní tábory. Jeden z nich považuje za rozumnější dál utahovat, druhý tvrdí, že již bylo dost, či dokonce příliš. Argumenty obou jsou většinou docela známy, ale z tábora druhého zaznívá i jeden poněkud nevšední, kterému bych se dnes chtěl věnovat.

Následující graf ukazuje takzvaný hrubý domácí důchod (anglicky GDI), který by v principu měl odpovídat hrubému domácímu produktu, jen měřenému z druhé, tedy příjmové strany. Právě vývoj GDI je zmiňován některými ekonomy a investory, kteří věří, že utahování již bylo dost, protože americké hospodářství se již vydalo cestou znatelné dezinflace a útlumu. Na GDI upozorňují například v Ark Invest a následující graf od Mish Talk ukazuje proč:

1
Zdroj: Twitter

Graf ještě obsahuje pohyb reálných tržeb koncovým zákazníkům, které neobsahují pohyb zásob. Ani do roku 2020/21 se pohyb všech zmíněných ukazatelů 100 % nekryl, ale po roce 2020 přišla ve srovnání s tím statistická anarchie. Není moc divu, protože každý ukazatel je postaven na jiných datech a jelikož vývoj posledních let byl a je poněkud nestandardní, rozhodí to dříve relativně poslušné datové řady. Pointa všeho je pak v tom, že podle produktu a reálných tržeb americké ekonomika relativně slušně roste. Podle příjmů dvě čtvrtletí dost slušně klesá.

Můžeme si všimnout, že na počátku loňského roku nabíhala americká ekonomika do recese zase podle HDP, ale příjmy ukazovaly trochu větší sílu. Oficiálně recese nakonec vyhlášena nebyla a to může ukazovat na vypovídací relevanci příjmů. Ale možná hlavně na to, že recese je hodně široký pojem. A jak jsem tu už kdysi psal, je třeba otázka, zda by pro ekonomiku a trhy nebyla lepší krátká recese následovaná svižným oživením, nebo dlouhodobější potácení se na černé nule.

Pokud by tedy v americké centrální bance kladli velký důraz na vývoj GDI, nahrávalo by to obratu politiky k bílým opeřencům. Trhy přitom viděly terminální sazby nejvýše v v březnu, pak kvůli vývoji v bankovním sektoru očekávání spadla pod 5 %. A nyní trhy počítají s tím, že Fed v podstatě skončil. Tedy se zvedáním. Jak totiž ukazuje druhý graf, podle trhů by sazby měly bez větší přestávky zamířit směrem dolů. Třeba v Goldman Sachs to vidí podobně a zároveň hodně jinak. Také tu nepočítají s dalším růstem sazeb. Ale také ne s jejich brzkým poklesem:

2
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688