Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.06.2023 06:06:20

Letošní dividendový příběh ČEZ zatím nekončí. Na stole další protinávrh, tentokrát dokonce na 160 Kč

V pondělí 26. června se v Kongresovém centru Praha uskuteční od 9 hodin valná hromada společnosti ČEZ. Zúčastnit se jí mohou akcionáři, kteří akcie společnosti drželi v centrální evidenci (CDCP) ke včerejšku 19.6. Předpokládat lze nejspíše živé a dlouhé představení. Tedy alespoň v návaznosti na dění okolo letošní rekordní dividendy a jistě také i ve vztahu k enormnímu aktuálnímu celkovému zdanění byznysu ČEZ. Akcionáři jistě budou chtít od managementu firmy slyšet také vysvětlení, proč se nepokouší zdanění rozporovat.

Společnost ČEZ každopádně v pondělí v podvečer zveřejnila podrobnosti a stanovisko nejen k protinávrhu Ministerstva financí (MF) ohledně dividendy, ale také dalšího jiného akcionáře – Petra Kalivody. Ten navrhuje dividendu 160 . Ve svém návrhu však pochybil, když celkovou částku na danou dividendu uvedl ve výši cca 73,7 mld. . Přitom v úvodu návrhu nejprve správně uvedl, k rozdělení navíc také cca 12,37 mld. z nerozděleného zisku minulých let. Součet daných částek přitom při přepočtu právě dává na akcii 160 . Splatnost dividendy navrhuje od 1. září, tedy o měsíc později, než navrhuje představenstvo, potažmo ve svém návrhu i MF.

Ve zdůvodnění svého návrhu Petr Kalivoda uvádí dřívější dividendovou politiku ČEZ vyplácet 80-100 % očištěného konsolidovaného zisku. Zmiňuje, že jeho návrh tvoří 95 % takového zisku, což je však rovněž chyba. Daný zisk totiž loni činil 78,37 mld. .

Představenstvo návrh nechce připustit k hlasování

Představenstvo ČEZ zmiňovaný protinávrh projednalo a dospělo k názoru: „že s ohledem na jeho věcnou nesprávnost, neurčitost, vnitřní rozpornost a nesplnitelnost není tento protinávrh v souladu s právními předpisy a na usnesení přijaté na jeho základě by se hledělo, jako kdyby nebylo přijato, a proto nebude zařazen k hlasování v rámci bodu 3 pořadu valné hromady.

ČEZ také dále zmiňuje schopnost vyplatit případnou 160 dividendu jen za předpokladu přijetí okamžitých mimořádných opatření. Zmiňuje rizika možného nepříznivého vývoje finančních a energetických trhů, resp. povinnosti maržových vkladů na burzách. Dalším argumentem vedení při dané výplatě 160 je odhadovaný negativní vliv na rating, což by navýšilo náklady na financování, potažmo mohlo v budoucnu omezit jeho dostupnost. V té souvislosti dále uvádí: „Agentury S&P i Moody´s specificky označují neadekvátní dividendovou politiku, a zejména překročení 100% výplatního poměru, tj. vyšší výplatu dividendy. než je roční zisk firmy, za neslučitelnou s kredibilní finanční politikou společnosti.

Zkrátka představenstvo i za předpokladu, že by obdrželo korektní hlasovatelný návrh na výplatu 160 dividendy, uvádí, že by nemohlo ze zmiňovaných důvodů doporučit jeho schválení.

Návrh MF v souladu s právními předpisy

ČEZ ve zveřejněných materiálech poodkryl, že protinávrh MF na dividendu 145 dorazil do společnosti v pátek 16.6. v 16:32 hod. (pozn. dle všeho prostřednictvím datové schránky). Při očekávané celkové výplatě 78 mld. společnost již zmiňuje, že je schopna navrhované navýšení výplaty dividendy finančně pokrýt bez přijetí mimořádných opatření. Nicméně, že je současně zřejmé, že výplata navrhovaného navýšení dividendy negativně ovlivní dostupnou likviditu ČEZ a sníží rezervy na krytí potenciálních rizik budoucích cash flow skupiny. ČEZ v té souvislosti opět zmiňuje maržové vklady. Rovněž pak i riziko možného zhoršení ratingu. Nicméně v tomto případě mj. uvádí: „Navrhované zvýšení výplaty dividendy však není ve významném rozporu s očekáváním ratingových agentur a nevede v následujících dvou letech k překročení limitních hodnot stanovených ukazatelů (sledujících přiměřenost provozního cash flow vůči výši zadlužení).

Představenstvo výplatu MF navrhované dividendy, na rozdíl od návrhu P.Kalivody, nepovažuje za aktuálních tržních a regulatorních předpokladů za ohrožení střední ani dlouhodobé finanční stability společnosti a současně nemá mít bezprostřední negativní dopad na schopnost skupiny realizovat investice vedoucí k naplnění jejího strategického programu VIZE 2030Čistá Energie Zítřka.

Představenstvo však nevydalo stanovisko, zda návrh podporuje či nikoliv. Jen ho považuje za právně platný, tedy bude zařazen na program jednání v rámci bodu 3. Připomenout lze, že nejprve se vždy hlasuje o návrzích představenstva, až v případě zamítnutí o protinávrzích. Jak známo, vzhledem k 70% podílu MF v ČEZ je hlasování ostatních akcionářů ve většině případů vlastně podružné. Rozhodné datum pro nárok na dividendu by každopádně mělo být v CDCP nadále 30. června. 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688