Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.06.2023 15:23:00

S komerčními realitami to není tak zlé. Banky jsou stabilní a výrobní nemovitosti jsou na tom 'docela dobře' - Elliott (video)

Investoři čekali na to, zde se problémy v některých regionálních bankách stanou systematickým jevem. V tuhle chvíli se zdá, že byly spíše koncentrovány do několika málo bank, zatímco většina z nich je ve skutečnosti velmi dobře spravována. Pro CNBC to uvedl ředitel společnosti Unlimited Bob Elliott, který se pohybuje v oblasti fondů rizikového kapitálu.

Banky byly kvůli předchozím tenzím, „docela přeprodány s ohledem na to, v jaké ekonomické situaci se nachází“. Zmíněné hodnocení ale podle experta neznamená, že by nyní bankovní sektor vystřelil nahoru. Na CNBC k tomu dodali, že podle některých názorů mohou banky čelit dalšímu tlaku kvůli vývoji v sektoru komerčních realit. A možná bude v sektoru menších institucí muset proběhnout určitá konsolidace. Mimo jiné kvůli vyšším požadavkům na vlastní kapitál.

Elliott má na vliv vývoje na realitách trochu jiný názor. Podle něj se na toto téma poukazovalo zejména na vrcholu bankovní krize. „Každý, kdo má nějaké zkušenosti s bankovnictvím, ale ví, že bude trvat věčně, než se tohle plně projeví." Expert konkrétně míní, že třeba deset let. A to znamená, že bankovní sektor bude celkově už v úplně jiné pozici, než nyní. Banky pak podle něj mají dostatečné zisky a celkovou kapacitu na to, aby absorbovaly ztráty plynoucí z vývoje na trhu komerčních nemovitostí.



Elliott také v uvedené souvislosti připomněl, že komerční reality nejsou jen „nablýskané kanceláře v New Yorku“. Patří sem také třeba sklady, či nemovitosti výrobního sektoru a v této oblasti je podle něj vývoj „docela dobrý“. Expert byl tázán i na to, zda stále sleduje vývoj bankovních depozit. Odpověděl, že ano a rozhodující podle něj je, zda probíhají takzvané runy na banky, či zda se depozita jen pomalu přesouvají v rámci celého bankovního sektoru, či míří k fondům peněžního trhu.

Určitý odliv depozit z bank směrem ke zmíněným fondům je motivován vyššími výnosy, které se zvedly poté, co centrální banka začala zvedat sazby. Podle Elliotta je pak na straně pohybu depozit situace již několik týdnů velmi klidná. Nedochází tedy k tomu, že by v bankovním sektoru docházelo ke zmíněnému runu na některé banky, tedy náhlému vybírání vkladů ve velkém, které by mohlo ohrožovat stabilitu bank.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688