pirati.cz (Pirátská strana)
Zákony a právo  |  16.06.2023 15:03:26

Stopka na zneužívání médií vrcholnými politiky i přihrávání zakázek členům vlády. Sněmovna schválila zpřísnění zákona proti střetu zájmů

Sněmovna dnes finálně schválila pirátský návrh, který zamezí střetu zájmů u vysoce postavených politiků. Novela zpřísňuje stávající zákon a zavádí skutečnou vymahatelnost v případě, že politik vlastní mediální domy nebo pobírá veřejné zakázky či dotace a zároveň je členem vlády. „Narovnáváme prostředí v naší zemi, zabraňujeme vzájemnému prorůstání politiky, velkých mediálních domů a obchodních koncernů. Místo dosavadních nejasných pojmů zavádíme definici skutečného majitele, zákon tedy nepůjde obejít například svěřenskými fondy,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Chceme mít v Česku fungující demokracii a chceme, aby občané měli k politikům důvěru. V demokratické zemi jsou svobodná média a občané hlídacími psy mocných. Politické ochočování médií vede ke korupci a tedy i úpadku životní úrovně. Zákon jsme navrhli už v minulém období, ale tehdejší premiér Babiš ho blokoval. Jakmile bude zákon schválen, nebudou vrcholoví politici jako poslanci či ministři už moci vlastnit mediální domy a zneužívat je v politické soutěži,” vysvětlil Jakub Michálek.

„Novela také reálně zajistí, aby si členové vlády už nemohli do vlastních firem přihrávat dotace. Zatímco tato vláda dotační podnikání omezuje, pro minulou vládu byly dotace mateřské mléko, a proto tak strašně kňučí, že budou politici odstaveni. Současná vláda si pro sebe dobrovolně zavádí přísnější pravidla, jak i slíbila v programovém prohlášení, což by měla opozice podporovat. Pravidla budou platit pro všechny, bez ohledu na barvu politického dresu,” popsal předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Díky návrhu Pirátů občané také opět získají možnost nahlížet do majetkových přiznání politiků, aby mohli kontrolovat činnost těch, které si zvolili.

Úpravu stávající legislativy Piráti navrhovali již v minulém volebním období v reakci na vyjádření Ústavního soudu v únoru 2020. Ten uvedl, že povinností demokratického právního státu je nejen vytvořit veřejnému funkcionáři podmínky k řádnému výkonu funkce, ale také zamezit tomu, aby svěřenou moc využíval k prosazování osobních zájmů na úkor zájmu veřejného.

Současná opozice zákon dlouho obstruovala, o návrhu se jednalo více než rok.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688