Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.06.2023 16:47:48

Akciové trhy: Evropské burzy oslabovaly na rozdíl od zámořských - Komentář

Fed včera úrokové sazby nezvýšil. Nicméně vyznění komentáře bylo jestřábí. Do konce roku počítají tamní guvernéři ještě se dvěma zvýšeními sazeb o 50 bb, zatímco trh kalkuluje pouze s jedním „hikem“ o 25 bb.

ECB na dnešním zasedání zvýšila podle očekávání sazby o 25 bb. I když se to čekalo, poslalo to akciové trhy dolů. ECB zároveň naznačila další utajování měnové politiky, ale i toto se očekávalo.

Index PX (-0,37 %, 1 317,89 b.) dnes poprvé v tomto týdnu klesl. Sestupný trend byl patrný od začátku dne a byl dán včerejším vyzněním, respektive interpretací rozhodnutí Fedu ze strany investorů a dnešní ECB.

Třem titulům se dnes podařilo vzrůst: Kofole (+0,82 %, 247 CZK), ČEZu (+0,48 %, 1 040 CZK) a pojišťovně VIG (+0,44 %, 576,50 CZK). VIG nabrala rostoucí směr v druhé polovině dne, nicméně za velmi nízkého objemu, který odpovídal zhruba desetině průměru. ČEZ rostl v tomto týdnu již po třetí, nicméně i v tomto případě se zdá, že likvidita vyschla. Mohlo by to být spojeno s valnou hromadou plánovanou na 26. 6. Vůbec celkový objem odchodů byl dnes na burze nízký ve srovnání s dlouhodobým průměrem. Ostatní společnosti v Praze dnes klesly.

Nejvíce dnes ztratila Erste (-1,80 %, 753,40 CZK). Dnes v týdnu poprvé oslabila a koriguje tak slušný růst od začátku týdne. Své zisky redukoval také Philip Morris ČR (-0,83 %, 16 740 CZK). Moneta (-0,13 %, 79,60 CZK) a Komerční banka (-0,15 %, 669,50 CZK) také patřily do červené skupiny. Tzn., že všechny tři banky dnes oslabily. Akcionáři Coltu (0 %, 573 CZK) nereagovali na očekávané schválení dividendy (ve výši 30 CZK).

Americký širokopásmový index S&P500 otevřel slabší o asi desetinu procenta, ale od té doby roste a chvíli po zahájení je silnější o +0,5 %. Spekuluje se na to, že centrální banka skončí se zpřísňováním měnové politiky dříve, než včera naznačila. Pro S&P500 by to mohl být šestý růstový den v řadě. Takto dlouhá série tady opravdu dlouho nebyla.

Připomínám, že včerejší rozhodnutí Fedu se projevilo na zámořských akciích včera v závěru obchodování (Evropa byla již zavřena).

Evropské akcie (index STOXX Europe 600) se od rána obchodují v červených číslech. Další „rána“ přišla v podobě zvýšení sazeb z dílny ECB a výhledu na další zvyšování. Růst zámořského indexu S&P500 byl ke konci obchodování pozitivní vzpruhou. Uvidíme, jestli to bude stačit na eliminaci ztrát od začátku dne. Krátce před koncem obchodování jsou slabší o 0,2 %.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688