Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  15.06.2023 08:18:21

Ještě vyšší sazby po ještě delší dobu

Ještě vyšší sazby po ještě delší dobu

08:18 15. června 2023

Klíčové body

  • Fed v červnu úroky nezvýšil, ve zbytku roku je možný další růst.
  • Americká ekonomika je silnější, než bylo původně očekáváno.
  • Jestřábí potenciál zasedání Fedu plně dosažen nebyl.
December 2019 FOMC Press Conference: _D4A8199 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Americká centrální banka ponechala v červnu sazby beze změny. Doručila však jestřábí poselství naznačující, že vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu ještě nemuselo být dosaženo. I přesto, že výhled úroků v rámci aktualizované prognózy není zavazující, revidovaný výhled naznačuje scénář ještě vyšších sazeb po ještě delší dobu.

Červnová prognóza ukázala oproti březnové vyšší ekonomický růst během letošního roku, nižší míru nezaměstnanosti a vyšší jádrovou inflaci měřenou jádrovým indexem výdajů na osobní spotřebu. Konzistentní s aktualizací je vyšší očekávaný vrchol sazeb, který byl posunut z 5,1 % v letošním roce na 5,6 %. To odpovídá navýšení sazeb o dalších 50 bodů, přičemž dle doprovodné rétoriky a s ohledem na samotné rozhodnutí ponechat sazby v červnu stabilní by mělo pravděpodobně jít o dva hiky po 25 bodech ve zbytku letošního roku.

V rámci měnověpolitického horizontu byl výhled úroků navýšen i v roce 2024 a 2025, a to z 4,3 % na 4,6 %, resp. 3,1 % na 3,4 %. Dlouhodobá odhadovaná neutrální úroková sazba setrvala dle mediánu prognózy na 2,5 %. Při pohledu na rozpětí odhadů je však patrné, že někteří centrální bankéři pracují s potenciálně vyššími úrovněmi této sazby. Zatímco v březnu dosahovaly odhady rozpětí centrální tendence (očištěno o tři nejvyšší a nejnižší odhady) 2,4-2,6 %, v červnu jsme se posunuli do pásma 2,5-2,8 %. Tento pohyb podle nás potvrzuje fakt, že se dostáváme do nového ekonomického prostředí, jehož charakteristickým prvkem budou vyšší sazby oproti období po velké finanční krizi.

Fakt, že se Fed rozhodl představit prognózu s vyššími sazbami, ale na samotném zasedání je nezvýšil, podle nás také potvrzuje strategii jemného ladění. Centrální banka má v tuto chvíli komfortní prostor sledovat příchozí data a na jejich základě se dále rozhodovat. Aktuálně už nejsme v režimu tzv. frontloadingu sazeb, kdy byla klíčová rychlost jejich navyšování. Dnes jde o ladění posunu úroků do ještě restriktivnějších úrovní, avšak po menších krůčcích. Pokud tak použijeme termín, že Fed provedl měnověpolitický „skip“ neboli přeskočení možnosti navýšit sazby s ohledem na příští data, je to z toho důvodu, v jaké fázi úrokového cyklu se nacházíme.

Na druhou stranu připouštíme, že rozdíl mezi zvýšením sazeb v červnu a červenci nebude s ohledem na dodatečná data příliš bohatý. Fed bude mít k dispozici dodatečná čísla z trhu práce i o inflaci, nečekáme však, že by byla doručena kdovíjaká překvapení vzhledem k dosavadnímu trendu.

Můžeme spekulovat, že se Fed rozhodl rozložením kroků dávkovat své jestřábí naladění. Stejně tak je možné, že aktualizovaná prognóza je signálem, který se ve výsledku nemusí vůbec vyplnit. Dot plot graf totiž není nikterak zavazující. Pokud by tedy inflace začala klesat nad očekávání rychleji, například i s přispěním citelnějšího utažení podmínek úvěrování, vrcholu na 5,6 % by nemuselo být vůbec dosaženo. I tak ale předpokládáme, že Fed alespoň jedno zvýšení sazeb o 25 bodů doručí, a to právě na červencovém zasedání.

Prvotní reakce trhů šla ruku v ruce s jestřábím překvapení. Dolar posílil, výnosy ve středních splatnostech vzrostly, zatímco u nejdelších klesly, a u akcií jsme viděli výprodej. V průběhu tiskové konference guvernéra Powella však byly tyto pohyby zkorigovány. Jsme přesvědčeni, že se tak stalo s ohledem na sice jestřábí rétoriku šéfa měnového výboru, která však byla stále relativně opatrná. Z našeho pohledu tím pádem potenciál utažení, které mohlo červnové zasedání doručit, plně dosažen nebyl.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0818 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,23 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0760 do 1,0876 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,79 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,99 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,73 ž 23,86 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,87 do 22,17 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688