Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.05.2023 15:45:00

Relativní návratnost technologií na historických rekordech. Relativní valuace na historickém standardu

Na CNBC tvrdí, že technologické firmy nyní dosahují v historii nevídané návratnosti relativně k celému akciovému trhu. Po dosažení podobných extrémů v minulosti ale přišla korekce technologií. CNBC k tomu dodává, že oproti minulosti je nyní kapitalizace technologického sektoru výrazně koncentrovanější, trhu dominuje několik málo velkých firem.



CNBC ukazuje následující graf, se kterým přišla Bank of America. Ukazuje vývoj relativní návratnosti technologických akcií k celému trhu, a to od roku 1926. První vrchol byl podle grafu dosažen na počátku sedmdesátých let, druhý během kulminace technologické bubliny a třetí nyní. Podle obrázku přitom relativní návratnost technologií dnes dosahuje historických rekordů:
1
Zdroj: CNBC, BofA

CNBC tvrdí, že dnešní technologické společnosti mají také často diverzifikovanější zdroje příjmů a zisků než ty z minulosti. Akcie společnosti meta si přitom letos připisují více než 100 %, NVIDIA 114 %, Google téměř 40 % a Amazon téměř 40 %. Podle CNBC může za tímto vývojem stát mimo jiné téma umělé inteligence a očekávání, která s touto technologií souvisejí. Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje vývoj relativních valuací k celému trhu:
2
Zdroj: Twitter

Podle grafu jsou nyní valuace technologií relativně k poměrům cen a zisků na celém akciovém trhu u historického mediánu ve výši 1,5. Vrcholu bylo přitom dosaženo na počátku roku 2020, kdy byly valuace technologií asi 2,3krát vyšší než PE celého trhu. Naopak v roce 2012 bylo jejich PE nižší než PE celého trhu.

CNBC míní, že současné akciové zisky technologického sektoru mohou být i odrazem cyklického vývoje v ekonomice. Přesněji řečeno očekáváním, že tato skupina akcií by se mohla chovat jako defenzivní tituly v době, kdy ekonomika může slábnout. Vyšší návratnost je ale koncentrována jen do poměrně malého počtu akcií velkých firem se silnou rozvahou a pozicí na trhu. A Apple a Micrososft tak nyní tvoří dokonce asi 15 % kapitalizace celého trhu.

Zdroj: CNBC



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688