Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.05.2023 10:58:40

Pro Morgan Stanley končí jedna velká éra - Mayo - video

Mike Mayo působí jako bankovní analytik ve Wells Fargo Securities, je považován za jednoho z nejlepších analytiků ve svém odvětví a na Bloombergu hovořil o amerických bankách a jejich dalším vývoji. Nejdříve ale odpovídal na dotaz týkající se odchodu Jamese Gormana z čela Morgan Stanley. Mayo se domnívá, že Gorman svou banku zachránil během finanční krize a restrukturalizoval její operace související s kapitálovými trhy. Jeho odchod tak bude znamenat „konec jedné éry“.

Mayo míní, že Morgan Stanley mohla během roku 2008 padnout, ale toho ji uchránil právě Gorman. Analytik vzpomínal, že před více než deseti lety dal akciím banky doporučení kupovat, setkal se ale s nesouhlasem založeným na argumentech, podle kterých „Gorman nerozumí tomuhle byznysu“, nerozumí dění na kapitálových trzích, je to jen konzultant. Posledních třináct let ale ukázalo, jak úspěšný současný ředitel byl a akcie Morgan Stanley si vedly velmi dobře.



Mayo tedy Gormana chválí, jeho odchod pak doprovází „závod dvou koní“. O vedení Morgan Stanley se totiž uchází dva lidé zevnitř firmy. Během následujících 12 měsíců se ukáže, který z nich se stane novým ředitelem. Na otázku týkající se JPMorgan analytik odpověděl, že z této banky nebyl nadšený, protože podle něj nebyla transparentní a její náklady se vymkly kontrole. Nyní ale „dělá hodně správných věcí“ a Jamie Dimon „zřejmě zůstane dalších pět let“.



Bloomberg doplnil diskusi následujícím přehledem ředitelů velkých amerických bank. K tomu ukazuje, jak dlouho již jsou ve své funkci. Nejdéle to je právě u Dimona, který začal na konci roku 2005. Naopak Jane Fraser stojí v čele Citigroup teprve od roku 2021:
3
Zdroj: Bloomberg

Na dotaz týkající se celkového počtu amerických bank a vývoje v tomto sektoru Mayo odpověděl, že jich je asi pět tisíc a on souhlasí s názory, podle kterých by toto číslo mělo být nižší. Konkrétně hovořil o poklesu na polovinu během následujících deseti let. Takovému vývoji ale podle experta v posledních patnácti letech stála v cestě regulace, která mnohdy zabránila dohodnutým fúzím menších bank. Místo toho nyní JPMorgan narychlo kupuje First Republic, což podle analytika není ten nejlepší způsob celého procesu zmenšování počtu bank.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688