Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  20.05.2023 16:23:34

Příští týden budou investoři budou sledovat končící výsledkovou sezónu a ještě víkendový summit G7; u nás valnou hromadu ČEZ a výsledky Colt

Uplynulý týden byl poměrně klidný a investoři sledovali postupně končící výsledkovou sezónu za 1Q23 na obou stranách Atlantiku. Ta pokračovala nadále v relativně lepším vyznění, než trh očekával a přispěla ke kladné náladě investorů. USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden růstem o 2,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila +1,0 % t/t. Domácí index PX šel proti proudu a zakončil týden o 4,0 % níže na 1316,8 bodu především kvůli výraznému poklesu akcií ČEZ.

Společnosti na BCPP

U ČEZu jsme sledovali. Vláda schválila návrh zákona upravující přeměny obchodních společností a družstev. Součástí návrhu je mimo jiné změna kvora pro schválení rozdělení společnosti s nerovnoměrným výměnným poměrem. Nově by stačily pro schválení takovéhoto rozdělení společností obchodovaných na evropském regulovaném trhu hlasy držitelů 75 % akcií přítomných na valné hromadě a valná hromada by byla usnášeníschopná při přítomnosti držitelů 2/3 všech akcií. Doposud byl pro rozdělení společnosti nutný souhlas 90 % všech akcionářů, respektive emitovaných akcií. Ač se jedná teprve o návrh zákona, který má před sebou dlouhou legislativní cestu, tak vyvolal spekulace na trhu, jak by mohlo dojít k avizované restrukturalizaci ČEZu. Investoři se obávají, že případná restrukturalizace nebude vstřícná k minoritním akcionářům. Či, že zmizí scénář, který by mohl vést ke štědřejšímu řešení vůči minoritám. Titul odepsal 15,4 % t/t na 1022 .

Generální ředitel Primoca Ladislav Semetkovský v rámci Start Days pražské burzy uvedl, že společnost podepsala novou zakázku na 18 letadel pro evropského zákazníka. Ze zatím oznámených zakázek jde o největší v historii společnosti a firma má letos již podepsané nové smlouvy na 33 letounů. Cenu zakázky gen. ředitel neuvedl, ale pokud budeme uvažovat jednotkovou cenu cca 0,95 mil. EUR za kus, potom při současném měnovém kurzu zakázka představuje hodnotu cca 400 mil. . Semetkovský nadále očekává, že firma letos podepíše nové kontrakty za cca 1 mld. , ale nově odhaduje, že Primoco v r. 2023 dosáhne tržeb 750 – 850 mil. , a to při marži EBITDA 45 %. Zisk EBITDA by se tak mohl pohybovat mezi cca 338 – 383 mil. . To je výrazně nad naším očekáváním pro letošní rok (tržby 515,6 mil. a EBITDA 237,2 mil.). Akcie zakončila týden na 700 (+20,7 % t/t).

Akcionáři speciální investiční společnosti Wood SPAC One na valné hromadě schválili navrženou fúzi se společností Footshop. Pro fúzi se vyslovilo 78,2 % hlasů a podle informací E15 půjde o první případ ve střední či východní Evropě, kdy firma vstoupí na burzu prostřednictvím sloučení se společností typu SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Wood SPAC One získal původně od investorů 540 mil. , ale vzhledem k tomu, že ne všichni akcionáři hlasovali pro uvedenou fúzi, ke koupi podílu je připraveno cca 445 mil. . Za tuto sumu by investoři Wood SPAC One měli ve Footshopu nabýt cca 45% podíl. Footshop je online prodejcem bot, který byl založen v Praze v r. 2012 slovenských podnikatelem Peterem Hajdučkem. Firma loni dosáhla tržeb přes 1 mld. a zisku EBITDA cca 20 mil. korun. Přes 70 % tržeb generuje mimo Česko. Fúze by měla být dokončena do konce června a následně by se akcie Footshopu měly začít obchodovat na pražské burze.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Erste Group (747 , +1,3 % t/t) a to i přes fakt, že byla obchodována bez nároku na hrubou dividendu 1,9 EUR/akcii. Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace, ale investoři mohou hodnotit pozitivně lepšící se makroekonomický výhled pro region, v kterém Erste působí. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl ČEZ (-15,4 % t/t na 1022 ). Vláda schválila pozměněný návrh zákona upravujícího přeměny obchodních společností a družstev. Součástí návrhu je mimo jiné změna kvora pro schválení rozdělení společnosti s nerovnoměrným výměnným poměrem viz výše. Dle tohoto návrhu by bylo v případě ČEZu výrazně jednodušší schválit potenciální dělení firmy vzhledem k majoritnímu podílu státu. Investoři se obávají v méně vstřícné řešení ze strany majoritního vlastníka či spekulují, že se snižuje pravděpodobnost pozitivního scénáře vyšší dobrovolné nabídky odkupu.

Výhled na příští týden

Ani poslední celý květnový týden by neměl vybočit z relativně klidné nálady. Investoři budou sledovat končící výsledkovou sezónu za 1Q23 a ještě víkendový (19.-21. 5.) summit G7. Výsledková sezóna už bude důležitá jen pro dotčené tituly, ale celkové kladné vyznění již nezmění. Zasedání G7 by nemělo přinést výraznější informaci pro finanční trhy. Jednou z hlavních otázek bude pravděpodobně podpora Ukrajiny v boji s Ruskem (další možné sankce). Výraznějším hybatelem investičních rozhodování tak může být spíše jen středeční zápis z posledního zasedání FOMC. To by mohlo více nastínit pohled bankéřů, zda jsou sazby v USA již na svém vrcholu, či dojde ještě k dalšímu zvýšení. Vyznění samotné tiskové konference bylo v tomto směru nejednoznačné. Potvrzení vrcholu sazeb by mohlo být přijato trhy příznivě. Protiklad může být delší trvání aktuální úrovně sazeb, než se trh doposud domníval. Celkově bychom očekávali pohyb akciových indexů do strany.

Ve čtvrtek zveřejní výsledky Colt CZ. Očekáváme EBITDA za 1Q23 ve výši 754 mil. (-21 % r/r). Důvodem poklesu je korekce trhu v USA a pokles marže kvůli meziročně vyšším mzdám a růstu dalších nákladových položek. Očekáváme, že výsledky za 1Q vyzní nepříznivě. 

Do pátku 26. 5. by měla být zveřejněna pozvánka na valnou hromadu ČEZu, která se bude konat 26. 6. Investoři budou sledovat jakékoliv informace, které by se týkaly případných kroků majoritního vlastníka k restrukturalizaci společnosti. Mimo jiné se bude sledovat i možný protinávrh ohledně výše dividendy. Návrh managementu je 117 /akcii (11,4% hrubý div. výnos).

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, které by mělo potvrdit déle trvající výhled centrálních bankéřů na zvýšené úrokové sazby, páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. -1,0 po +3,2 % m/m) a spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na květen (oček. 58,0 po 57,7 bodech m/m). V Německu se zaměříme na středeční indexy IFO, které by měly vykázat jen mírný pokles ve všech segmentech.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688