Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.05.2023 06:13:00

Trh s elektromobily se dostává do další fáze, menší hráči budou pod tlakem

Podle Yahoo Finance se investoři mohou radovat z posledního zvýšení cen u některých modelů Tesly, protože tento krok by mohl obrátit trend klesajících marží této společnosti. Ta se totiž před časem pustila do cenové války, nyní ale v některých segmentech trhu ceny opět zvyšuje. Globální trh by přitom podle Yahoo měl být letos silný.

Yahoo poukázalo na novou studii od Mezinárodní energetické agentury IEA, podle které by se ve světě mělo letos prodat asi 14 milionů elektromobilů. Následující graf ukazuje historický vývoj jejich prodejů. I letos by hlavním tahounem globálního trhu měla zůstat Čína, růst by se ale měl dostavit plošně:
3
Zdroj: IEA, Yahoo, Youtube

Druhý obrázek ukazuje prodeje elektromobilů od vybraných společností. Na prvním místě se nachází Tesla následovaná čínskou BYD:
4
Zdroj: IEA, Yahoo, Youtube

Zakladatel Callaway Climate Insights David Callaway k popsanému vývoji na Yahoo Finance řekl, že trh s elektromobily se posouvá do další fáze. Nejdříve mu dominovala Tesla, pak se přidaly další nové společnosti, z nichž některé vstoupily i na akciový trh. V tuto chvíli pak výrobu elektromobilů prudce zvyšují i tradiční automobilky jako GM či Ford. To znamená konkurenci pro nově vzniklé firmy a ty tak podle experta zažívají těžké časy.



Poslední graf ukazuje vývoj cen akcií společností Lucid, Fisker a Rivian. Podle experta se na nich projevuje ochlazování zájmu a nadšení ze strany investorů vyvolané zmíněným posunem do další fáze ve vývoji celého odvětví. Tedy zejména tím, že velké společnosti se hojně přesouvají do tohoto segmentu trhu a konkurence se prudce zvyšuje.

5
Zdroj: IEA, Yahoo, Youtube

Callaway odhaduje, že v segmentu menších výrobců elektromobilů tak může docházet k zániku některých společností, jiné mohou být koupeny velkými hráči. Za příklad uvedl Rivian, v němž má už nyní velký podíl Ford a Amazon. Na úrovni celého odvětví pak půjde o to, že „velcí hoši se budou honit za Teslou“. A mezi velké hochy expert řadí i firmy z Číny.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688