Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.05.2023 13:28:20

Na pražské burze také emise na trhu START nabídnou letos dividendy. V úvodu týdne proběhne jarní START Day. V očekávání nováček Mmcité

Dosud více než polovina emisí na trhu START zveřejnila výsledky svého hospodaření za rok 2022. V příštím týdnu se seznam rozšíří o společnosti AtomTrace, která by dle plánu měla výsledky publikovat v úterý. Každopádně firmy z trhu START čeká jarní kolo prezentací. V pondělí a úterý proběhne totiž na pražské burze tradiční START Day. A kromě již obchodovaných firem má v plánu představit se také společnost Mmcité. Tedy domácí výrobce městského mobiliáře, který by měl počet firem na trhu START v následujících týdnech rozšířit na 14.

Prezentace firem na START Day budou tradičně on-line, resp. zástupci právě zmiňované společnosti Mmcité a také PILULKA budou na pražské burze přítomni osobně. Posledně zmiňovaná již obchodovaná firma jak známo hodlá získat od investorů také finanční prostředky. A to tedy formou sekundární nabídky akcií, kterou v úvodu měsíce posvětila valná hromada. Situaci ve firmě a její výhledy představí management v pondělí od 15:30 hod. Mmcité bude svůj byznys prezentovat o den později od 9:30 hod.

Dosud zveřejněné výsledky poodkryly za loňský rok ztrátu pouze u provozovatele restaurací Coloseum a to ve výši 36,5 mil. . Také ten údajně plánuje uskutečnit sekundární nabídku akcií, aby především snížil své zadlužení. Jak v týdnu poodkryl zakladatel Artur Gevorkyan v rozhovoru pro tisk, také v porovnání výrazně úspěšnější výrobní firma GEVORKYAN se poohlíží po dalším kapitálu, resp. sekundární nabídce akcií. A to dokonce větší, než byla primární. Loni firma vygenerovala zisk 3,5 mil. EUR (cca 82 mil. ), tedy nejvíce ze všech na trhu START. Vlastně nic překvapivého vzhledem k velikosti firmy a jejímu růstu. Právě letos by její byznys měl vzrůst ještě výrazněji než loni, když přispět má také nová výroba v zámoří v Mexiku a USA. Tržby mají poskočit z loňských 59 mil. EUR na 76 mil. EUR (1,79 mld. ). Růstové plány firmy každopádně zatím pro akcionáře znamenají neočekávat dividendu.

Na tu se však letos mohou těšit akcionáři PRABOS a také nováčka M&T 1997. U obou firem však vlastně trochu skřípající. Jak už jsme psali v článku „Trh START na pražské burze v roce 2022 mnoho radosti investorům nepřinesl“ zmiňovaný výrobce obuvi byl výrazně zasažen růstem cen vstupů, potažmo energií. Loni mu nakonec tržby klesly o více než pětinu, čistý zisk pak o 60 % na vzhledem k situaci stále vlastně solidních 21,9 mil. . Akcionáři však většinu z něj na svých účtech neuvidí. Zatímco loni firma vyplatila na akcii 14,50 , letos raději plánuje jen 3,30 , resp. celkově jen 3,3 mil. . Rozhodnout má valná hromada svolána opět per rollam, tedy distančně. Probíhá již od konce dubna až do 15. května.

PRABOS bohužel stále značně laicky a vlastně pro akcionáře nedostatečně informuje například o důležitých datech. Není tak zcela jasný nárok na dividendu, potažmo termín její výplaty. Valná hromada má mj. schválit změnu stanov, které jako rozhodný den pro nárok na požitek mají určovat čtvrtý pracovní den po valné hromadě. Tedy zda letos 19. května není zcela jasné. K titulu možno zmínit, že po loňském 50% kurzovém propadu letos zaznamenal v únoru nová historická minima až na 161 . Nyní si však již letos připisuje zisky, když v úterý se zobchodovalo 125 akcií za kurz 210 .

Čtěte také: Akcie na trhu START leží neoprávněně stranou zájmu investorů

Zmiňovaný výrobce designových klik M&T 1997 pak loni pokračoval v růstu svého byznysu, resp. tržeb. V návaznosti i na ceny energií byl však provozní výsledek slabší, potažmo i čistý zisk 21,1 mil. po rekordním roku 2021 propadl o téměř třetinu. Pro letošek nicméně firma vyhlíží dokonce rekordní hospodaření. Každopádně z loňského zisku se vlastně akcionáři toužené a vyhlížené dividendy nyní nedočkají. Při loňské transformace firmy v souvislosti se vstupem na burzu došlo k podcenění výše vlastního kapitálu vůči základnímu jmění a firma to hodlá napravit, resp. využít účetně všechen čistý zisk k posílení kapitálových fondů.

Dividendy se však akcionáři mají letos přeci jen dočkat. Nicméně trochu překotným způsobem až na podzim, kdy M&T 1997 hodlá svolat další valnou hromadu. Ta by měla schválit mimořádnou pololetní letošní účetní závěrku a rozhodnout vlastně o výplatě zálohy na dividendu z daného zisku a to ve výši 1 250 /akcii. Po PHILIP MORRIS tedy na pražské burze druhá nejvyšší dividenda, nicméně nutno připomenout také cenu akcií M&T 1997. S titulem se letos bohužel pomalu přestalo obchodovat, resp. naposledy majitele vyměnily 2 akcie před 2 měsíci za kurz 29 600 .

Závěrem v krátkosti zmínit alespoň ziskovost firem, které také již loňské výsledky zveřejnily. EMAN vykázal přes 2,5 mil. , Fixed.zone výraznějších 14,2 mil. , BEZVAVLASY pak 27,8 mil. . Také posledně zmiňovaná firma neplánuje přes výrazný hospodářský výsledek výplatu dividendy, když se chce soustředit na další expanzi.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688