Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  11.05.2023 09:29:39

ČEZ: Zisk mírně pod konsensem trhu, návrh dividendy 117 Kč na akcii


ČEZ dnes ráno oznámil výsledky za první kvartál tohoto roku. Tržby byly meziročně vyšší o 23 % na úrovni 93,4 mld. . a EBITDA na úrovni 32,5 mld. zaostala za našimi odhady, očištěný čistý zisk 10,8 mld.  pak byl mírně vyšší oproti naší projekci, nicméně zaostal za konsensem trhu. Do provozního zisku se negativně promítly odvody z nadměrných tržeb ve výši 10,3 mld. , přičemž náš odhad byl 7 mld. . Dalším důvodem meziročního poklesu byl mimořádně silný výsledek tradingu v 1Q22 a další mimořádné jednorázové vlivy (prodej povolenek a přecenění zajišťovacích derivátů) s celkovým dopadem na rozdíl mezi výsledkem v 1Q22 a 1Q23 ve výši 12 mld. . Čistý zisk byl pak zatížen daní z mimořádných zisků ve výši přibližně 9 mld. (náš odhad 9,5 mld. ).

Management dále upravil výhled pro tento rok, kde očekává EBITDA v rozmezí 105-115 (doposud 105-125 mld. ). Důvodem posunutí očekávaného rozpětí k dolnímu okraji je především pokles cen elektřiny na trhu. Očištěný čistý zisk by pak měl být na úrovni 33-37 mld. (doposud 30-40 mld. ). Na tento rok měl ČEZ ke konci kvartálu předprodáno 90 % očekávané výroby v ČR s průměrnou realizovanou cenou (za celé portfolio) 123 EUR za MWh, pro příští rok pak 53 % s průměrnou cenou také 123 EUR.

Čistý dluh společnosti klesl především zásluhou nižších nároků na maržové vklady u komoditních burz (zajištění kontraktů) na 81,9 mld. (155,7 mld. ke konci roku 2022) a poměr čistého dluhu k EBITDA dosáhl 0,7x (1,2x ke konci roku). Ze zisku minulého roku představenstvo navrhne dividendu 117 na akcii (9,6% hrubý div. výnos), což představuje 80% výplatní poměr. Valná hromada se bude konat 26. června.

Celkově podle našeho názoru samotná čísla nepřinesla žádné výraznější překvapení. Jako mírně negativní může být vnímán návrh dividendy, kde část trhu včetně nás doufala, že by vzhledem k velmi nízkému zadlužení mohlo rovnou představenstvo navrhnout výplatu 100 % čistého zisku. Na druhou stranu stále věříme, že podobně jako v minulém roce vláda jako největší akcionář tento protinávrh předloží. Zároveň jsou pro cenu akcií v současné době zásadní především informace o dalším postupu vlády ve snaze ovládnout výrobní zdroje, a prezentované výsledky by tak neměly mít významnější dopad na cenu akcií.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688