Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.05.2023 17:19:00

Co má hodně společného akciový trh a udržitelnost vládních dluhů?

Americké Centrum pro rozpočet a politické priority CBPP před pár lety provedlo studii zaměřenou na to, v jakém poměru byl v minulosti obvykle ekonomický růst k sazbám (tedy poměr „g“ a „r“). Pravidelnější čtenáři mých příspěvků si možná všimli, že tento poměr tu občas zmiňuji ve vztahu k vlídnosti ekonomického prostředí pro akcie. CBPP mělo jinou motivaci – udržitelnost vládních dluhů. Co zjistili a jakou to má relevanci pro dluhy a akciový trh?

1. r, g a dluhy: Nejdříve krátce k onomu poměru r/g a udržitelnosti dluhů. Představme si, že vládní dluhy jsou svým objemem stejné, jako roční nominální produkt nějaké ekonomiky. Pokud by pak sazby u dluhu dosahovaly třeba 4 % a nominální produkt také o 4 % ročně, mohla by vláda pokrývat úrokové platby vydáváním nových dluhopisů a poměr dluhů k HDP by se neměnil. Obojí by rostlo o 4 % ročně (jak dluhy, tak produkt). Pokud by sazby byly pod 4 %, poměr by v tomto scénáři mohl dokonce klesat. A opak platí u sazeb nad 4 %.

Jak přívětivé bylo v tomto smyslu ekonomické prostředí v minulosti? CBDD zjistila, že od roku 1792 bylo tempo růstu nad sazbami v 57 % případů. V průměru o 1 procentní bod. Od roku 1947 tomu tak bylo v 65 % případům v průměru o 1,3 procentního bodu. A mezi lety 1947 – 1980 v 85 % případů, v průměru o 3,6 procentního bodu.

Tedy zejména toto poslední období bylo z hlediska udržitelnosti vládních dluhů docela hodně přívětivé. To ale samozřejmě neznamená, že dluhy, respektive míra zadlužení musela tehdy klesat. Docházelo „pouze“ k tomu, že samotné sazby nevytvářely kvůli jejich relativní výši k růstu velké tlaky na rozpočty a dluhy, naopak. Jak toho kdo a k čemu využil je otázka jiná.

2. r, g a akcie:
Včera jsem tu v rámci úvah o umělé inteligenci a jejím potenciálu pro ekonomiku a akcie odvozoval, že: současné valuace amerických akcií za určitých předpokladů implikují, že růst zisků by se měl dlouhodobě pohybovat asi 3,6 procentního bodu nad výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Pokud by zisky obchodovaných firem měly růst podobným tempem jako celá ekonomika, v principu by pak měla nastat podobná situace, jako v oněch cca 30 letech po roce 1947. Jinak řečeno, nešlo by o něco v minulosti nevídaného, ale zrovna standard by to nebyl.

K tomu podotýkám, že před časem jsem tu ukazoval na studii Deutsche Bank, podle které zisky obchodovaných firem rostou dlouhodobým trendem 6 % ročně (s dividendami to podle jiných studií vypadá podobně). Pokud by vývoj byl v budoucnu podobný, musely by tedy výnosy dlouhodobějších dluhopisů dosahovat 2,4 % (6 % - 3,6 %). Nebo by zisky nadále rostly výrazně rychleji, než celá ekonomika (sazby by byly blízko růstu ekonomiky, ale výrazně pod růstem zisků).

Pro takový vývoj najdeme argumenty asi zejména v sektorovém složení US trhu – jeho vychýlení směrem k technologiím a růstovým titulům. Opačně by ale působilo, pokud by se překlopil dlouhodobý trend růstu podílu zisků na celkových příjmech. Tedy pokud by došlo k takovým změnám v ekonomice a na trhu práce, které by naopak dlouhodobě zvedaly poměr mezd k celkovým příjmům.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688