Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.04.2023 12:52:53

Pražská burza se v týdnu přes rezistence nedostala. Sice se výrazně nadechly akcie PHOTON ENERGY, na jih však zamířily nejvlivnější akcie ČEZ. Likvidita u nich neklesá, spíše naopak, když se postaraly o 70 % všech obchodů


I přes intradenní pokusy se pražské burze v týdnu nepodařilo dostat přes letošní maxima z úvodu března. Po volatilním vývoji zakončila oproti předchozímu pátku prakticky beze změny, resp. index PX odespal zanedbatelných 0,09 %. A index PX čekají koncem nadcházejícího týdne technická negativa. Bez nároku na dividendu by se měly začít obchodovat akcie dvou domácích bank, tedy obvyklý kurzový pokles bude tlačit na index PX.

Značnými kurzovými změnami však v posledních týdnech, díky i své váze v indexu, nejvýrazněji pražskou burzu ovlivňují akcie ČEZ. Čtvrtý týden v řadě každopádně již posílit nedokázaly. Hned od úvodu týdne došlo na vybírání zisků a až páteční seance přinesla novou převahu kupujících. Stalo se tak až poté, co se titul oproti minulému pátku obchodoval i o téměř 100 níže. Nadále každopádně dochází k výrazným změnám v portfoliích investorů, resp. titul si udržuje nadprůměrnou likviditu. Zmínit možno v týdnu pokles na cenách elektřiny. Na denním trhu se dokonce o tomto víkendu v některých hodinách dostaly i pod hranici 10 EUR/MWh, resp. tedy kWh cenově klesla i jen na 20 haléřů.

Potřetí za sebou se však propadákem týdne staly akcie PILULKA, které nedokázaly posílit celkově již pátý týden. Navíc se ocitly výrazně pod hranicí 500 , kterou firma avizovala jako spodní pro zamýšlené navýšení kapitálu. Vidina uskutečnění transakce za nezměněných podmínek se tak začíná zdát málo realistickou.


Nakonec třetí týden v řadě nedokázaly posílit akcie MONETA, které za tu dobu nicméně vlastně jen oscilují u hladiny 85 . Banka každopádně přišla o dalšího kvalifikovaného akcionáře. Po již loni dohodnuté a i vypořádané transakci mezi Petrus Advisers a J&T bylo vlastně již v prosinci znatelné, že zmiňovaná britská skupina se sice na jedné straně dohodla na prodeji svých akcií v bance, na trhu však nejspíše na podzim za nižší ceny jiné v poměrně výrazném množství přikupovala. Teprve nyní její podíl klesl pod procentní hranici, resp. Klaus Umek nahlásil k 18. dubnu podíl 0,84 %, resp. vlastnictví zhruba 4,33 mil. akcií MONETA. Po nadcházející úterní valné hromadě banka následně na pražské burze vlastně reportem za 1. čtvrtletí zahájí ve čtvrtek další výsledkovou sezónu. Tedy titul bude mít v týdnu vedle ještě dividendy asi nejvíce možných podnětů.

Konkurenční akcie KB, které mají totožné rozhodné datum pro nárok na dividendu (v CDCP 2.5.) se ve světle její vidiny nakonec v pátek posunuly na nová letošní maxima, resp. uzavřely nejvýše od poloviny listopadu.

 Čtěte také: „Dividendy na pražské burze odstartují v dubnu. Přehled známých termínů, aktuálních dividendových výnosů i zdanění 

Již čtvrtý týden v řadě se dařilo akciím ERSTE, které se nicméně posunuly zatím jen zpět na úrovně z poloviny března. Hladina u 33 EUR ve Vídni je totiž i určitou rezistencí, impulsem pro určení dalšího směrování mohou být v pátek ráno zveřejněné hospodářské výsledky za úvodní čtvrtletí letošního roku.

Možno zmínit, že druhý rakouský titul VIG se ve Vídni již výrazně přiblížil zpět letošním maximům z úvodu března, tedy u titulu vlastně zároveň výrazným rezistencím. Ceny nad hranicí 27 EUR by jinak akcie VIG zaznamenaly naposledy před 5 lety.

Třetí týden v řadě přidaly akcie KOFOLA, které mohl podpořit také zveřejněný tzv. insider nákup. František Beneš coby finanční šéf dceřiné firmy Leros totiž minulý pátek a pak v úvodu týdne nakoupil v souhrnu téměř tisíc akcií KOFOLA při kurzu 243 .

Závěrem však nutno vyhlásit jasným vítězem týdne akcie PHOTON ENERGY, které se po předchozí 7týdenní šňůře ztrát vydaly k výraznému nádechu. Na investory přeci jen asi zapůsobily v minulém reportu zmiňované zprávy o dalším výrazném nárůstu portfolia fotovoltaických elektráren firmy. Pravidelný pondělní report o „buybacku“ pak ukázal, že firma v úvodu minulého týdne sice žádné akcie nekoupila, avšak následně se do toho „opřela“. Během třech seancí koupila téměř 10 tis. vlastních akcií, zatímco v předchozích týdnech to byla vždy zhruba jen polovina zmiňovaného množství.

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688