Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.04.2023 09:03:22

Kup levně, prodej draho

Kup levně, prodej draho

Jan Berka
09:03 19. dubna 2023

Klíčové body

  • Měnová strategie carry trade je postavena na úrokovém diferenciálu.
  • Strategii využívají zahraniční obchodníci např. u české koruny.
  • Pro retail není carry trade příliš vhodná.
Zdroj: Depositphotos

Strategii „kup levně, prodej draho“ zná každý obchodník a investor. Strategie carry trade je v podstatě to samé na devizovém trhu. Jejím základem je existence úrokového diferenciálu mezi dvěma měnami, kde u jedné pracujeme s nižší úrokovou sazbou a u druhé s vyšší. Logickým vyústěním takové situace je, že si obchodník vypůjčí měnu s nižší sazbou, smění ji za měnu se sazbou vyšší a tu následně využije dle svého uvážení. Může ji do uložit do depozitního bankovního produktu, státního dluhopisu nebo pokladniční poukázky, případně i do rizikovějších aktiv. Jeho primárním ziskem je úrokový rozdíl.

Základem strategie carry trade je povědomí o úrokových sazbách konkrétních ekonomik a jejich měn. Nejde přitom pouze o aktuální stav úroků, je potřeba pracovat i s jejich výhledem. Platí přitom, že čím vyšší úrokový diferenciál tím lépe, jelikož vytváří prostor pro situace případných změn diferenciálu. Nechcete totiž, aby se vám diferenciál náhlou změnou sazeb překlopil z pozitivních hodnot do záporných.

Tím se dostáváme k předpokladu strategie, a tím je stabilní období s nízkou volatilitou. Strategie carry trade dává smysl především tehdy, pokud jste si jisti, že ani na jedné straně obchodu nebude docházet k náhlým a prudkým změnám. Každá taková změna totiž může znamenat riziko přecenění s ohledem na sazby i kurz, ať už jde o měnu a sazbu, kterou jste obchod financovali, nebo tu druhou.

Ideální situace je taková, kdy na trzích převládá relativně klidná a stabilní nálada podporující ochotu riskovat. Obchodník má přístup k získání financovací měny, ať už z „vlastního“ nebo přes dluh (páku). Vedle toho si vybral druhou měnu s dostatečným úrokovým diferenciálem. Mimo něj může profitovat i z případné situace, kdy daná výše úročená měna posiluje. To je však nejisté, jelikož může dojít i k pravému opaku. Proto je obvyklé, že si carry obchodníci svou pozici zajišťují minimálně s ohledem na kurzové riziko, např. přes forwardy či opce. Náklad zajištění pak obchodníkovi osekává jeho zisky z rozdílných úroků.

Ještě před pandemií patřily mezi nejběžnější financovací měny ty ze skupiny G10, u nichž jsme pracovali s obdobím stabilních a nízkých sazeb. Šlo především o euro a japonský jen, u nichž byly sazby záporné. Druhou stranou obchodu pak byly vysoko výnosové měny, zejména z oblasti rozvíjejících se trhů, u nichž investoři vyhodnotili adekvátní rizikovost nejen s ohledem na finanční a ekonomické ukazatele, ale i další. Jmenovat můžeme například tureckou liru nebo argentinské či mexické peso, u kterých se sazby v době od roku 2018 do 2020 pohybovaly v rozmezí vyšších jednotek procent až do vyšších desítek.

S příchodem pandemie se však prostředí změnilo. Sazby klesly na nulu v podstatě všude, a tím i atraktivnost strategie carry trade. V postpandemickém období pak následovala měnověpolitická normalizace spojená s vysokou volatilitou sazeb i měn, což strategii, a především zajištění, prodražovalo. V letošním roce je situace opět jiná. Naprostá většina centrálních bank již dosáhla vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu, což carry trade vrací do hry. I tak stále nejde o ideální prostředí, jelikož mnohé ekonomiky stojí na prahu ekonomického zpomalení s ohledem na měnovou politiku nastavenou na zkrocení inflace.

Pokud bychom měli ukázat na oblíbenou měnu v rámci strategie carry trade, napadá nás česká koruna. Domácí ekonomika je sice v technické recesi, avšak jak ČNB, tak i ministerstvo financí nepředpokládá její významné prohloubení. Poslední prognózy naopak ukázaly o něco pozitivnější výhled. Vedle toho tu máme ve srovnání s eurem i dolarem pozitivní úrokový diferenciál podpořený rétorikou centrální banky o vyšších sazbách po delší dobu. Centrální banka navíc poskytuje (minimálně psychologické) zajištění ve formě příslibu zásahu v případě nadměrných výkyvů kurzů koruny odrazující spekulanty od shortů koruny. Z pohledu zahraničního investora je takové prostředí naprosto ideální.

Určitou formu carry trade provádějí i sami čeští exportéři, kteří si nabrali eurové úvěry. Pokud je směnili za koruny, které následně uložili, inkasují z nich vyšší úrok, zatímco úvěr (s nižší sazbou) splácí v zahraniční měně utržené z vlastního vývozu. Přebytečná eura pak mohou hromadit a čekat na první náznaky možného ukončení intervencí ČNB a snížení sazeb. To jsou podle nás rizika až pozdní druhé poloviny roku, která by mohla doručit oslabení kurzu ze současných nejsilnějších hodnot od roku 2008.

Celkově můžeme říci, že strategie carry trade sice vypadá velmi jednoduše, je však potřeba s ní pracovat do všech detailů, včetně výhledů. Zároveň nejde o strategii, kterou lze provádět s malými částkami, ostatně proto ji nejčastěji vidíme u hedgeových fondů, nikoliv u retailu. Ten se může na strategii zaměřit snáze a levněji například přes vybrané burzovně obchodované fondy, tzv. ETF. Současné prostředí je pro carry trade výrazně zajímavější, zejména v krátkém období. Na druhou stranu jej považujeme za poměrně rizikové s ohledem na nejistý ekonomický výhled i volatilitu. A trh nám to potvrzuje. Jen při pohledu na některá carry trade ETF vidíme, že jejich výkon dosahuje za poslední rok nízkých jednotek procent.

Z historie víme, že největším katem strategie carry trade byly náhlé změny nálady navazující na tržní nebo ekonomické šoky (recese). Takový scénář v současném prostředí rozhodně vyloučit nemůžeme. Navíc víme, že by při jeho realizaci nemuselo dojít pouze na případné změny úrokových sazeb, ale rovněž na případné zásahy na devizových trzích.

Text byl původně napsán pro server Seznam Zprávy.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0962 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 101,83 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0876 do 1,1038 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,43 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,39 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,33 až 23,54 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,27 do 21,52 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688