Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  13.04.2023 08:23:02

Fed čeká recesi. Důvodem jsou banky

Fed čeká recesi. Důvodem jsou banky

08:23 13. dubna 2023
Zdroj: Depositphotos

Zápis z březnového zasedání Fedu neměl na trhy výraznější vliv. I přesto jsme se dozvěděli, dle čeho se centrální banka minulý měsíc rozhodla. Inflace zůstává vysoká, je třeba ji řešit. Pomoci by mohlo dění v americkém bankovním sektoru a jeho vliv na další strategii bank. Výsledkem by dle výhledu mohla být mírná recese.

Nebýt nervozity v bankovním sektoru, březnová prognóza by ukázala vyšší vrchol sazeb v letošním roce než výsledných 5,1 %, který byly stejné jako v prosincovém výhledu. Všechna data, s důrazem na trvající napjatost trhu práce, totiž potvrzovala mnohem pomalejší posun v dezinflaci, zejména v sektoru služeb bez cen bydlení.

Dopady bankovní nervozity však vzbudily obavy, že by mohlo dojít ke zpřísnění podmínek úvěrování zatěžující celkovou ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a inflaci. Součástí výhledu se dokonce stala mírná recese začínající ke konci letošního roku. Mnozí představitelé Fedu proto snížili svůj výhled vrcholu úroků. Několik dokonce zvažovalo možnost úrokové pauzy. Nakonec se ale všichni shodli na zvýšení sazeb o 25 bodů, k čemuž přispěla i opatření dodávek likvidity bankám, které ji potřebují.

Květnové zasedání by mělo mít o něco více jistoty. Hlavní data už známe a nebojíme se říct, že poslední zvýšení úroků o 25 bodů by jim odpovídalo. Rozhodování bude vycházet i z debat s firmami, především s bankami o jejich kondici, stabilitě a plánech v oblasti úvěrů. Hike o čtvrt procentního bodu bude zároveň potvrzením prognózy, která naznačuje, že sazby letos neklesnou. To samo bude signálem směrem k trhu, který to vidí jinak. Jakýmkoliv debatám o snížení (podmínky, předpoklady apod.) se Fed vyhne obloukem.

Pro Fed je klíčové, že hlavní část práce již má za sebou, a propíše se právě během druhého čtvrtletí. A pokud banky opravdu zpřísní poskytování úvěrů, bude to pro centrální banku plus. Otázkou bude rovněž aktivita firem v oblasti emise korporátních bondů, která je klíčovým zdrojem financování. Vyšší kreditní spready jsou taktéž součástí zpřísnění podmínek financování.

Zdroj: Fed

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688