Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2023 17:25:00

Technologie se obchodují s 33 % valuační prémií k celému trhu. Příčina?

Podle Deutsche Bank rostou zisky amerických obchodovaných firem velmi dlouhodobě asi o 6 % ročně. Minulý týden jsme se dívali graf od RIA implikující trend na 6 – 7 %. A také na konsenzus týkající se vývoje v následujících letech. Ten ovšem po cyklickém útlumu implikuje dlouhodobější tempo růstu kolem 10 %. Dnes trochu více k tomuto tématu a hlavně k technologiím a relativním valuacím.

1. Celý trh i technologie s růstem zisků na 10 – 11 %? Deutsche Bank v následujícím grafu ukazuje vývoj zisků největších/nejoblíbenějších technologických společností za posledních 8 let. K tomu přidává své předpovědi do roku 2025 a předpovědi konsenzuální*. Trend z let 20042019 implikuje průměrný růst ziskovosti těchto firem na 11,5 %. A podle DB i konsenzu by se na něj měly firmy v první polovině letošního roku vrátit:
6
Zdroj: Twitter

Konsenzus zhruba kopíruje trend u ziskovosti technologií i v následujících čtvrtletích a letech. Předpovědi DB jsou rozházenější: na počátku roku 2024 počítají se znatelným poklesem pod trend, pak zase s jeho přeskočením. K tomu připomenu následující obrázek, který ukazuje konsenzus zisků pro celý trh. Jak jsem psal v úvodu, podle něj by se růst zisků měl postupně stabilizovat kolem 10 %. Oba konsenzy by tedy dohromady říkaly, že zisky technologických firem budou v následujících letech zhruba odpovídat růstu zisků všech obchodovaných firem 10 – 11 %).
7
Zdroj: Twitter

Jak jsem také zmiňoval v úvodu, zisky obchodovaných firem dlouhodobě rostly o nějakých 6, maximálně 7 % ročně. Teoretický posun na víceletých 10 % by tak byl nemalým nadtrendovým skokem.

2. Podobné růsty, ale hodně rozdílné valuace? Kdyby se teoreticky tempa růstu technologiím a zbytku trhu hodně přiblížila, mělo by to mít odraz i na valuacích. IT sektor se nyní konkrétně obchoduje s PE u 24, celý index SPX u 18. Bezrizikové sazby jsou samozřejmě u obou stejné, rozdíl lze vysvětlit jen vyšším růstem u technologií a/nebo jejich výrazně menším (vnímaným) rizikem.

Trochu k tomu napoví PEG. Tedy poměry PE a očekávaného růstu zisků o obou (konsenzus pro následujících 5 let). PEG celého trhu je na hodnotě 1,8, PEG IT sektoru na 2,4. Takže současných a budoucích zisků si investoři u technologií cení znatelně více, než u celého trhu. Jak jsem psal, bezrizikové sazby jsou u obou stejné, na vysvětlení zbývají rizikové prémie. Jinak řečeno, valuační prémie technologií jsou dány zejména nižšími rizikovými prémiemi.


*Mimochodem o žádný konsenzus (společnou dohodu, či shodu) samozřejmě nejde. Jde o střední hodnoty různých predikcí, tedy ve skutečnosti a v podstatě z definice nekonsenzuální číslo.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688