Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.04.2023 17:27:43

Pilulka potřebuje peníze, plánuje o pětinu naředit stávající emisi. Firemní akcie od loňských maxim ztrácí již přes dvě třetiny hodnoty

Zveřejněná nejen Výroční zpráva společnosti PILULKA LÉKÁRNY (dále jen PILULKA) příliš radosti akcionářům evidentně neudělala. Zvláště ve spojitosti s informacemi o peněžních tocích společnosti či pohledu na zadlužení. A v kontextu čísel vlastně ani nepřekvapuje potřeba dalších finančních prostředků. Firma je hodlá získat sekundární nabídkou akcií. V souhrnu zveřejněné firemní zprávy každopádně na stávající akcionáře rozhodně pozitivně nezapůsobily. Akcie PILULKA totiž v reakci zaznamenávají nová více než 2letá minma. Pryč jsou časy, kdy v úvodu loňského roku vystoupaly až k hranici 1 800 . Zatímco v posledních týdnech dokázaly alespoň opakovaně udržet hranici 600 , dnešní cena 580 je nejnižší od konce roku 2020. A jižní směrování zřejmě není u konce. Po vlastně proražení technické hranice podpory to naznačuje vývoj na burze RM-Systém, kde se titul ve čtvrtek obchodoval i za 558 .

Podporou jižního směrování jsou také nejspíše navrhované parametry sekundární nabídky akcií, které poodkryla zveřejněná pozvánka na valnou hromadu. Setkání akcionářů je naplánováno na pátek 5. května do sídla společnosti. Zúčastnit se bude moci každý, kdo bude firemní akcie vlastnit k rozhodnému dni 28. dubna. Kromě obvyklých bodů akcionáři mají schválit vydání nových až 500 tis. akcií PILULKA. V současnosti má společnost vydáno 2,52 mil. akcií, nicméně jak jsme popisovali dříve v článku loňská valná hromada otevřela cestu pro celkem zhruba 2% navýšení díky schválenému opčnímu programu pro management. Každopádně pro připravovanou nabídku akcií je nastaveno překvapivé poměrně široké cenové pásmo 500 – 1000 Kč, v rámci kterého má představenstvo rozhodnout o emisní ceně. Hovořit teoreticky tedy jde o úpisu za 250 až 500 mil. . Je více než pravděpodobné, že reálnější je pohled směrem ke spodní části pásma.

Přednostní právo

Akcionáři společnosti budou moci využít přednostního práva, resp. jen pro ně bude určeno 1. kolo úpisu. Za každých vlastněných 5 akcií budou moci v sídle společnosti upsat jednu novou. Neupsané akcie budou nabídnuty v kole druhém, které bude otevřeno již všem investorům. Probíhat bude již skrze automatizovaný upisovací systém pražské burzy na trhu START. Tedy obdobně jako při primární emisi, kdy zájemci podávají objednávky prostřednictvím obchodníků s cennými papíry. Emisní cena ve 2. kole se bude moci lišit, nesmí však být nižší než v kole prvním.

Společnost deklarovala, že transakci hodlá uskutečnit v tomto čtvrtletí. Každé kolo by mělo trvat 2 týdny.  

Co mělo vést k výše zmiňované sekundární nabídce, uvedla PILULKA v odůvodnění v pozvánce na valnou hromadu: „Důvodem zvýšení základního kapitálu Společnosti je získání finančních prostředků k financování rozvojových aktivit Společnosti, zejména k posílení pozice Společnosti na zahraničních trzích (Rakousko, Maďarsko, Rumunsko), k financování rozvoje vlastních IS/IT systémů, k dalšímu rozvoji platformy eHealth (Plus Care), k posílení pracovního kapitálu Společnosti a k financování případných akvizičních aktivit na českém trhu nebo v zahraničí.“

Hospodaření zaostalo nejen za výhledem firmy

Třeba jen pro motivační opční program firma nastavila jako podmínku růstové hospodaření i růst kurzu firemních akcií. K ničemu z toho však vlastně nedošlo, celkově výsledky za rok 2022 působí vlastně nevalně, zvláště v meziročním srovnání. V roce 2021 PILULKA vykazovala alespoň značný růst byznysu, resp. růst tržeb o 35 %. Konsolidované tržby však loni vzrostly již jen zanedbatelně. Provozní ziskovost, resp. ztráta se navíc prohloubila z 14 mil. na 47,7 mil. . A oproti ztrátě 25,7 mil. roce 2021, loni skupina PILULKA vykázala celkově propad o 65,8 mil. .

A rovněž pohled na cash flow firmy nevypadá vůbec pozitivně. Další pokles tentokrát o téměř 110 mil. značí, že firma nemá své prostředky. Zatímco totiž ke konci roku 2021 disponovala 71,6 mil. , o rok později se stav dostal na záporných 38 mil. .

Výroční zpráva ukázala rovněž na problémy bankovního financování, o které se stará Česká spořitelna. Vlastně čtyři úvěrové linky dosáhly ke konci roku téměř 85 mil. . Podstatná je však informace, že PILULKA v návaznosti na hospodaření nesplnila některé smluvní podmínky k úvěrům (kovenanty), což může vést k zesplatnění úvěrů. V tomto týdnu se však firma s věřitelem dohodla na úpravě podmínek. V návaznosti banka prohlašuje, že nedodržení kovenantů nebude považováno za porušení smluvních povinností.

Jak také bylo zveřejněno na našich stránkách kurzy.cz, ať analytiky České spořitelny či J&T loňské hospodaření zklamalo.

Kromě v pozvánce na valnou hromadu uvedených důvodů ke zvýšení základního jmění (viz. výše), snad ještě závěrem ocitovat také pohled z Výroční zprávy: „Společnost v roce 2023 zahájila přípravu druhotné veřejné nabídky akcií na pražské burze Start. Činí přípravné kroky a očekává, že nový kapitál bude zapsán v polovině roku 2023. Společnost prohlašuje, že podle jejího názoru bude její provozní kapitál v kombinaci s očekávanými výnosy z druhotné veřejné nabídky dostatečný k uspokojení současných požadavků a potřeb Společnosti.“

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

08.04. 20:21  IPO (Janak)
07.04. 12:15  to jim dochází brzy (Tabák 1)
06.04. 20:56  Pilulka (Dr. h.c. Michal J. L. Meissel)
06.04. 20:44  Pilulka (Dr. h.c. Michal J. L. Meissel)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688