Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.03.2023 17:21:00

Obchodované firmy jsou stále financovány s rekordně nízkými dluhovými náklady. Změna?

Sazby a výnosy vládních dluhopisů jsou nyní znatelně výš, než v předchozí řadě let (zajímavé je v této souvislosti srovnání valuací obchodovaných firem – viz předchozí článek). Jak je to ale s nákladem firemních dluhů a jejich dopadem na ziskovost obchodovaných firem? Jde o něco svými rozměry porovnatelného třeba se současnými cyklickými úvahami?

Následující graf ukazuje, jak se dlouhodobě vyvíjely výnosy desetiletých vládních obligací. K tomu přidává náklady financování dluhem, které jsou počítané jako úrokové náklady v absolutní výši dělené objemem dluhů:

Obchodované firmy jsou stále financovány s rekordně nízkými dluhovými náklady. Změna?
Zdroj: Twitter

Úrokové náklady dluhu amerických obchodovaných firem počítané uvedeným způsobem jsou nyní stále extrémně nízko. A to jak v absolutní výši, tak relativně k výnosům dlouhodobějších dluhopisů. Z tohoto pohledu panuje stále extrémně přívětivé prostředí pro obchodované firmy, které má kořeny v předchozím období nízkých sazeb a rizikových prémií. Toto prostředí samozřejmě zvyšuje ziskové marže (ne provozní, ale čisté). Uvedená čísla z grafu bychom ale neměli promítat do úvah o nákladu kapitálu – nejde o výši aktuálních úrokových sazeb z půjček, ale o výši danou tím, za kolik si firmy napůjčovaly doposud (viz i níže).

Podívejme se pro demonstraci oné přívětivosti detailněji na srovnání s historií: Po roce 2000 do roku 2008/9 se úrokové náklady v poměru k dluhům podle grafu konkrétně pohybovaly mezi 5 - 6 %. Nyní zhruba 3 %. Z jednoho dolaru dluhů tak obchodované firmy nyní platí asi polovinu toho, co před rokem 2009. A násobně méně, než v desetiletích před rokem 2000. V grafu přitom také vidíme, že úrokové náklady mají tendenci zaostávat za pohybem výnosů vládních dluhopisů. Co by to znamenalo?

Zejména v druhé polovině osmdesátých let a po roce 2005 se náklady dluhu držely nad výnosy dluhopisů. V podstatě doháněly jejich pokles tak, jak firmy postupně refinancovaly za trendově nižší sazby. Nyní se nacházíme v historicky unikátní situaci, kdy se naopak výnosy dostaly vysoko nad náklady dluhu (krátkodobě jí připomíná jen dění kolem roku 1995). Pokud by výnosy zůstaly výše - nenastal by návrat je starému ekonomickému režimu dezinflačních tlaků a nízkých sazeb, dá se předpokládat, náklad dluhu bude opět dotahovat. Tentokrát ale opačným směrem – nahoru.

Mohli bychom třeba uvažovat o tom, že pokud by se výnosy dluhopisů držely na současných úrovních, náklady dluhu by se mohly postupně pohnout na hodnoty z let krátce po, či před finanční krizí. Tedy kolem 5,5 %, což je téměř dvojnásobek současných hodnot. Což by mělo strukturální dopad na čisté zisky firemního sektoru.

Následující graf ukazuje vedoucí indikátor založený na ISM, který implikuje cyklický pokles zisků obchodovaných firem. Výše uvedené je úvahou o strukturálním vývoji. Pro sebe jsem si velmi hrubě odhadoval, o jakých rozměrech by výše uvedené hovořilo: Podle Investors Business Daily bylo celkové zadlužení obchodovaných firem bez finančního sektoru v roce 2019 5,7 bilionu dolarů. Jeden procentní bod úrokových nákladů tak na této částce reprezentuje 57 miliard dolarů. A pak mi vychází, že to jsou asi 3 % čistých zisků obchodovaných firem. Nejde o žádnou revoluci, ale třeba ve srovnání s oněmi cyklickými úvahami také žádný detail. Zejména pokud bychom hovořili o dlouhodobějším jevu.

Obchodované firmy jsou stále financovány s rekordně nízkými dluhovými náklady. Změna?

Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688