Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.03.2023 08:45:00

Pojišťovna Vienna Insurance Group loni výrazně rostla na pojistném i zisku

Pojišťovna Vienna Insurance reportovala za celý loňský fiskální rok zisk před zdaněním ve výši 562,4 mil. EUR, čímž překonala konsensus trhu 540,5 mil. EUR. Hrubé předepsané pojistné činilo 12,56 mld. EUR, kombinovaný poměr činil 94,9 % a dividenda na akcii je navržena ve výši 1,30 EUR.

Zisk před zdaněním narostl meziročně o 10 % na 562,4 mil. EUR. Toto číslo zahrnuje snížení hodnoty goodwillu a dalších nehmotných aktiv v celkové výši 67,6 mil. EUR. V souladu s tím je provozní zisk 630 milionů EUR za loňský rok vyšší o 23 % meziročně. Čistý zisk činil zhruba 466 milionů EUR, tj. o 24 % vyšší než v předchozím roce. Zisk na akcii se ve srovnání s předchozím rokem zlepšil o 22 % na 3,58 EUR.

Celkový objem pojistného ve výši 12,6 mld. EUR narostl meziročně o 1,6 mld. EUR, tedy o 14,1 %. K tomu pomohly i nově získané pojišťovny v Maďarsku a Türkiye, které přinesly pojistné ve výši 444,5 mil. EUR. I bez zohlednění nových aktiv by činil nárůst pojistného 10,1 %. Zvláště silný růst pojistného byl zaznamenán v segmentech Česká republika (+13,8 %), Extended CEE (+24,5 %) a Special Markets (+59,2 %). Celkově bylo loni 65,7 % pojistného vytvořeno mimo Rakousko. Kombinovaný poměr za rok 2022 dosáhl 94,9 %. Náklady na pojistná plnění a pojistná plnění po odečtení podílu zajistitelů dosáhly v roce 2022 výše 7 912 milionů EUR, což je o 10,9 % více než v předchozím roce. Nárůst je způsoben výrazně vyšším objemem obchodů.

Představenstvo Vienna Insurance Group navrhne pro finanční rok 2022 zvýšení dividendy z loňských 1,25 EUR na akcii na 1,30 EUR na akcii. Výplatní poměr tak dosahuje 35,7 % a dividendový výnos 5,8 %.

Ve výhledu na finanční rok 2023 VIG zmiňuje válku na Ukrajině jako zvláštní výzvu vzhledem k tomu, že její dopady nadále pociťují všechny sektory a budoucí vývoj nelze předvídat. VIG důvěřuje dlouhodobému potenciálu regionu CEE a výraznému hospodářskému růstu na trzích VIG, který převyšuje trh západní Evropy.

Zdroj: VIG, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688