Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  11.03.2023 07:59:03

Wall Street řeší největší bankrot banky od finanční krize - FDIC včera uzavřela banku Silicon Valley Bank, SVB

Wall Street řeší největší bankrot banky od finanční krize

07:59 11. března 2023
Zdroj: Depositphotos

FDIC neboli Federal Deposit Insurance Corporation, instituce, která v USA zařizuje pojištění bankovních vkladů, včera uzavřela banku Silicon Valley Bank, která se dostala do problémů s likviditou (psali jsme zde). To není s ohledem na situaci nic obvyklého. Není to bailout, je to uzavírka, během které se budou řešit pojištěné a nepojištěné vklady. FDIC zasáhl ještě během pátečního obchodování. Nepočkal na závěr Wall Street, což znamená, že o problémech SVB úřad věděl a začala na nich pracovat. Podle některých informací banku navštívili jeho zástupci už ve čtvrtek.

FDIC vytvořil speciální jednotku, Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, která převezme všechny pojištěné vklady banky SVB (do 250 tisíc dolarů). Jejich majitelé k nim budou mít přístup podle FDIC nejpozději v pondělí. Těm nepojištěným s vyššími vklady, kterých je naprostá většina (cca 150 miliard dolarů), FDIC vyplatí v příštím týdnu zálohovou dividendu a vystaví jim certifikát o zbytku vkladu.

Ohledně výplaty zbytku bude záležet, zda se najde někdo, kdo SVB koupí, nebo dojde na rozprodávání jednotlivých aktiv, z nichž budou následně vypláceny nepojištěné vklady. A tady začíná oceňovací práce Wall Street, u které bude kladen důraz na likviditu aktiv a srovnání s aktuální situací na trhu. Výsledkem toho pravděpodobně bude prodej se zajímavou slevou.

S ohledem na to, kdo nese vinu na současné situaci, víme, že SVB si držená aktiva nijak významně nezajistila. V portfoliu měla cca 117 miliard v cenných papírech, z toho přes swapy bylo zajištěno zhruba 5 miliard papírů určených k obchodování. Držené do splatnosti se nezajišťují. Nezajištění přitom není nic neobvyklého zejména u malých komunitních bank.

Cílem teď bude vyřešit celou situaci co nejrychleji, aby se zamezilo další panice. Narazili jsme na spekulace, že by o koupi SVB měla údajně uvažovat banka JPMorgan. Ale to jsou jen domněnky. Dokud nebude nic oficiálního, nevíme. Každopádně velké banky už zahájily ofenzívu v boji o klienty. Podle Bloombergu JPMorgan už ve čtvrtek „lákala“ klienty SVB, aby své vklady přesunuli k ní.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, FDIC

investice

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688