Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.03.2023 09:01:52

ČEZ: Vysoký růst hospodaření, splnění celoročních cílů - Odhady výsledků

Den zveřejnění: úterý, 21. března 2023 v 7:00 CET

Podobně jako v předcházejících čtvrtletích očekáváme od 4Q22 vysoký meziroční růst. Za tím je podstatný růst realizované ceny elektřiny. Očekáváme splnění celoročních cílů. To by mělo znamenat velmi vysokou dividendu. Nedokážeme ale odhadnout, jestli dojde ke zveřejnění návrhu na její výplatu. Výsledky budou nejlepší v historii.

Průměrná realizační cena elektřiny byla loni (2022) asi 110 EUR/MWh. To je více než dvojnásobek toho, za co prodával ČEZ v roce předchozím (2021). To je hlavní faktor stojící za růstem tržeb. Naše projekce na celkové výnosy za 4Q22 jsou 108,6 mld. CZK. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to znamená růst o +51 %. Nejvýznamnějším segmentem bude Výroba, který má na zisku EBITDA asi 75 % podíl. Pozitivně by se také měly projevit zisky z tradingu (nový LNG terminál). Na úrovni EBITDA odhadujeme 34,8 mld. CZK, což je meziroční růst o 121 %. Čistý zisk by podle našich očekávání měl dosáhnout 18,9 mld. CZK (+250 % y/y).

Splnění celoročních cílů: Podle poslední projekce vedení ČEZu by za minulý rok měla EBITDA dosáhnout 115-125 mld. CZK a čistý zisk 65-75 mld. CZK. Již reportované výsledky za prvních devět měsíců minulého roku plus naše odhady za samotný čtvrtý kvartál naznačují celoroční zisk EBITDA na úrovni 124,2 mld. CZK a upravený čistý zisk 71,2 mld. CZK. Své cíle by měl ČEZ splnit. Výhled na tento rok (2023) byl již zveřejněn spolu s odhadem dopadu speciálních daní. Bude se ale čekat, jestli dojde spolu s reportem za 4Q22/2022 i ke zveřejnění návrhu na výplatu dividendy.

Očekávaná dividenda: Nedokážeme odhadnout, zda dojde i k návrhu dividendy ze zisku minulého roku. Nicméně podle dividendové politiky na distribuci 60-80 % a cíle ČEZu na upravený čistý zisk65-75 mld. CZK by dividenda mohla být asi 110 CZK, pokud budeme uvažovat o výplatě horním okraji rozpětí. To by znamenalo hrubý výnos asi +11 %. Při optimistickém scénáři by mohlo dojít dokonce k distribuci celého zisku, což by implikovalo dividendu až 140 CZK.

Připomínáme, že výhled ČEZu na tento rok (2023), kdy by měl dosáhnout EBITDA 105-125 mld. CZK a čistý zisk 30-40 mld. CZK byl již zveřejněn a zohledňuje speciální daně. To odpovídá dividendě téměř 60 CZK. Projekce společnosti se mohou v průběhu roku zpřesňovat (zvyšovat), tak jak to mu bylo v minulém období.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688