Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Investice  |  28.06.2023 00:00:00, aktualizováno 16:20:19

FAQ - otázky a odpovědi ke zrušení poboček pošt od 1. 7. 2023. Zůstane bankomat u rušené pošty? Jak zajistíte, aby se na poštách netvořily fronty? Jak se senioři dozví o zrušených poštách?

Kde budu mít P.O.Box, odnášku, ZUP (změna ukládací pošty), když mi zruší poštu? Musím něco dělat nebo vše zařídí pošta? Bude se vracet poplatek?

P.O. Box si budete moci zřídit na jiné Vámi zvolené poště, která P.O.Boxy disponuje. Poplatek za přihrádečné ze zrušené pošty Vám bude v poměrné části vrácen. Odnášku nebo změnu ukládací pošty si budete moci zvolit (standardním způsobem) z jiné Vámi vybrané pošty.  O zrušení pošty v souvislosti s P.O.Boxy, odnosy a změnou ukládací pošty budete v dostatečném předstihu písemně informováni. Pokud je P.O.Box adresním pro důchod, je třeba o změně informovat ČSSZ.

Státní podnik Česká pošta funguje na plně konkurenčním trhu. Jeho běžné fungování není financováno ze státního rozpočtu. Stát si u České pošty objednává tzv. univerzální službu, za kterou by měl podniku platit. Platby však kvůli notifikaci probíhají s mnohaletým zpožděním.

Převod na poštu Partner u rušených pošt nebude realizován, Česká pošta bude výsledný počet poboček provozovat v legislativně požadovaném rozsahu 2 900.

Bankomat, který byl na poště umístěn, je majetkem ČSOB. Bude na jejím uvážení, zda bankomat ve stávajících prostorech zachová. 

Na všech pobočkách České pošty jsme schopni obsloužit i hendikepované občany. Bezbariérovost bohužel nemůže být jediným hlediskem pro výběr pobočky pro její zachování. Při výběru poboček určených ke zrušení jsme přihlíželi hned k několika parametrům, rozhodně není výběr náhodný. Primárním kritériem je splnění legislativního rámce, mezi další parametry patří ekonomické a proklientské hledisko.

Česká pošta pravidelně sleduje a vyhodnocuje vytíženost jednotlivých poboček. Tam, kde je to možné, posílí své personální kapacity v případě větší vytíženosti. Klientům také nabízíme možnost objednání na pobočku. Tu si lze vyřídit na webu České pošty

Česká pošta pravidelně sleduje a vyhodnocuje vytíženost jednotlivých poboček. Tam, kde je to možné, posílí své personální kapacity v případě větší vytíženosti.

Česká pošta reaguje na klesající zájem o poštovní služby. Za posledních pět let klesl zájem o služby na pobočkách o 40 %. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Ve srovnání s okolními zeměmi Česká pošta doposud disponovala nejhustší sítí poboček v přepočtu na obyvatele. I po zrušení 300 poboček bude patřit Česká republika k zemím s nejhustější sítí poboček.

Balík můžete kromě pobočky pošty podat také na Balíkovně, která má více než 7000 provozoven a výdejních míst. Pokud vám ani tato možnost nevyhovuje, nabízí Česká pošta službu Odvoz balíků. Podrobnosti naleznete na webových stránkách České pošty

Možnost parkování bohužel nemůže být jediným hlediskem pro výběr pobočky pro její zachování. Při výběru poboček určených ke zrušení jsme přihlíželi hned k několika parametrům, rozhodně nejde o výběr náhodný. Primárním kritériem je splnění legislativního rámce, mezi další parametry patří ekonomické a proklientské hledisko.

Problém s parkováním ve většině případů závisí na jednání se samosprávou. Prostory určené k parkování často nejsou v majetku České pošty. Tyto případy je tedy nutné řešit individuálně, situace v každé obci může být trochu odlišná.

V případě, že bude zrušena vaše pobočka pošty, budete o tom informování vývěskou na rušené pobočce. Držitelé zákaznických karet také elektronickým dopisem. Plánujeme i oslovení klasickým dopisem do poštovní schránky.

Většina poštovních poboček má otevírací dobu nastavenou tak, aby ji ve vybraných dnech bylo možné navštívit v ranních nebo odpoledních hodinách. Přehled hodin pro veřejnost naleznete u jednotlivých poboček na webu České pošty

Česká pošta provede vyhodnocení využívání každé poštovní schránky a následně rozhodne o jejím zachování, vždy s přihlédnutím k zachování dostatečné hustoty a dostupnosti poštovních schránek. 

Při výběru poboček určených ke zrušení jsme přihlíželi hned k několika parametrům, rozhodně není výběr náhodný. Primárním kritériem je splnění legislativního rámce, mezi další parametry patří ekonomické a proklientské hledisko.

Česká pošta musí dodržet aktuálně platnou legislativu, která určuje podmínky pro rozmístění poboček. Také z toho důvodu už před oznámením o rušení poboček avizovala, že nebude rušit pobočky v obcích, kde doposud fungovala pouze jediná pobočka.

Při výběru poboček určených ke zrušení jsme přihlíželi hned k několika parametrům, rozhodně není výběr náhodný. Primárním kritériem je splnění legislativního rámce, mezi další parametry patří ekonomické a proklientské hledisko. Klientům nabízíme možnost objednání na pobočku. Tu si lze vyřídit na webu České pošty 

Česká pošta dlouhodobě pracuje s kapacitami přepážek pro obsluhu klientů. V určitých případech, kdy bude vyhodnocena potřeba kapacitu navýšit, dojde k personálnímu posílení. 

Česká pošta v současné době nabízí služby Balíkovny na více než 7 tisících provozovnách a výdejních boxech. Tento počet má v úmyslu i nadále navyšovat.

Rušení pošt nemá vliv na adresní údaje a adresní PSČ, které využíváte.

Možnost parkování bohužel nemůže být jediným hlediskem pro výběr pobočky pro její zachování. Podle propočtů zájem o poštovní služby na pobočkách má dlouhodobý a klesající trend a stávající rozložení poboček není udržitelné. Pokud se klienti obávají dlouhého čekání na pobočce, nabízíme jim například možnost objednání na pobočku. Tu je možné vyřídit zde

Budovy, pro které Česká pošta nebude mít nadále využití, budou prodány na realitním trhu.

Podívejte se také: Otázky a odpovědi k trvalému zrušení poboček pošt k 1. 7. 2023.

"}}]}
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688