Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.03.2023 12:49:08

Střípky z trhu – pokračující insider prodeje na akciích PRIMOCO, akcie Venator na nových minimech

Akcie výrobce bezpilotních letounů PRIMOCO UAV (dále jen PRIMOCO) se v loňském roce na trhu START pražské burzy staly nakonec s náskokem premiantem, když kurzově zhodnotily o více než polovinu. Nebýt navíc negativní předsilvestrovské seance, mohl být výsledek ještě o zhruba 10 procentních bodů lepší. Úvod letošního roku ještě indikoval přetrvávající vlnu optimismu, když akcie PRIMOCO vyrovnávaly svá vánoční historická maxima na 440 . Prorazit se je však nepodařilo. Vlastně extrémní rally na titulu, která odstartovala až v polovině listopadu, tak jako by následně měla svůj konec. Akcie PRIMOCO od svých maxim ztrácejí více než desetinu, resp. poslední cena 390 znamená letošní necelou 5% negativní výkonnost. O prodejní přetlak se přitom evidentně stará management, resp. v prodejích firemních akcií totiž pokračuje spoluzakladatel firmy a předseda dozorčí rady Gabriel Fülöpp.

Primoco UAV SE - Graf ceny akcie cz

Letošní prodeje akcií se blíží 6 milionům korun

Dle dosavadních zveřejněných regulatorních hlášení letos již Gabriel Fülöpp prodal na pražské burze téměř 14,5 tis. akcií PRIMOCO. Zasloužil se tím vlastně o většinu přísunu akcií na trh. Ve stejném období se totiž na trhu START celkem zobchodovalo zhruba 27 tisíc akcií PRIMOCO.

Dle posledních čtvrtečních hlášení byl Fülöpp značně aktivní na konci února, resp. v posledních čtyřech seancích vždy prodával. A hned ve třech případech se postaral o prodejní nabídku na trhu START jen on sám, celkem od něho na konci února zamířilo na trh přes 3,3 tis. akcií PRIMOCO. Stalo se tak vlastně krátce poté, co společnost oznámila získání dalšího kontraktu. Blíže nespecifikovanému zákazníkovi z Evropy má dodat stroje za 2,35 mil. EUR, tedy za více než 55 mil. .

Jak už jsme zmiňovali v úvodu letošního roku v článku „Primoco - spoluzakladatel a šéf dozorčí rady prodával firemní akcie“, pokračuje tak Fülöpp nadále ve snižování svého podílu ve firmě. Po zmiňovaných letošních prodejích se dále přibližuje hranici 25 %. Hlavním akcionářem výrobce bezpilotních letounů zůstává druhý spoluzakladatel firmy Ladislav Semetkovský s majoritním více než 59% podílem.

Investice skupiny J&T a Michala Šnobra dále ztrácí na hodnotě

Loni v květnu došlo na oznámení, že investiční fond kvalifikovaných investorů J&T ARCH INVESTMENTS spolu s Michalem Šnobrem založili private equity fond J&T MS 1 SICAV, resp. získali téměř desetinový podíl v britské chemické společnosti Venator Materials (VNTR). Akcie výrobce primárně titanové běloby však akcionářům radost nepřinášejí. Zatímco loni v době oznámení na Wall Street solidně o téměř dolar poskočily z úrovní od 1,70 USD, zbytek roku je již zastihl prakticky opět jen v jižním směrování. Rok nakonec zakončily na 0,54 USD. Tuto středu pak v první březnový den pokořily předchozí prosincová dosavadní historická minima, když uzavřely na 0,41 USD. Včerejší čtvrteční seance pak přinesla nádech na 0,43 USD, trh tak nyní firmu aktuálně oceňuje na 46,5 mil. USD.


Impulsem k novému poslednímu jižnímu směrování zavdaly hospodářské výsledky zveřejněné 21. února. Poodkryly pokračující problémy firmy, které loni výrazně propadl byznys. Jak se ukázalo, loňské poslední čtvrtletní bylo v tomto ohledu ještě intenzivnější, když prodeje titanové běloby mezikvartálně klesly o 28 %. Meziročně byly nižší dokonce o 44 %. Firma se v návaznosti propadla do ztráty 228 mil. USD, resp. na akcii více než 2 USD (po očištění o některé položky na -0,2 USD). Venator Materials zasáhl nejen růst cen energií, ale rovněž materiálů. Přinucena tak vlastně byla k prodeji některých aktiv, aby získala hotovost.  

A úvod letošního roku zatím nevypadá o nic lépe. Šéf firmy Simon Turner totiž společně s výsledky mj. uvedl: Zaznamenali jsme určité oživení objemů prodeje TiO2 a domníváme se, že skladové zásoby v Evropě se vyčerpaly, i když základní poptávka zůstává slabá. Očekáváme, že upravený zisk EBITDA za první čtvrtletí bude výrazně nižší než ve čtvrtém čtvrtletí, protože odhadujeme, že vyšší objemy prodeje budou více než kompenzovány nižšími prodejními cenami a vyššími náklady na prodané zboží.“ Do konce tohoto čtvrtletí má být také dokončen prodej dalších aktiv, resp. výroby oxidu železa do rukou společnosti Cathay Industries.

Negativní pohled na Venator Materials má také ratingová agentura S&P. Ta již z dřívějška firmě stanovila rating „CCC+“ tedy hluboce ve spekulativním pásmu, značící dle její metodiky „značná rizika“. Navíc již v úvodu února zhoršila výhled ratingu na „negativní“.

V únoru pak zveřejňovaná povinná hlášení institucionálních investorů poodkryla, že z firmy loni vycouval také jeden z největších akcionářů. Americká skupina Capital World, která je vlastně s investicemi historicky aktivní také na pražské burze, prodala ve 4. čtvrtletí více než 8,5 mil. akcií Venator Materials. Zmínit možno, že pozici ukončila také Norges Bank, tedy norský státní fond, který ve firmě naposledy disponoval více než 1,6 mil. akcií. Na druhou stranu pokles titulu přilákal i nové hráče. Mezi akcionáři se nově ke konci roku objevily například společnosti Citadel Advisors či Scoggin Management.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688