Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.02.2023 11:00:57

Pražská burza předvádí rekordní šňůru - za nadprůměrné likvidity vzrostla osmý týden v řadě. Akcie ČEZ po několika měsících svou vahou zpět dominují indexu PX, jako jediné v týdnu překonaly jeho výkonnost


Pražská burza jako by se zdála stále k nezastavení. Ve středu měřeno dividendovým indexem PX-TR dokonce již dosáhla nových historických maxim (více zde), které o den později ještě o navýšila. Samotný index PX se pak ve čtvrtek zároveň dostal na téměř roční maxima a k rezistencím zmiňovaným v minulém týdenním reportu. Právě ty přeci jen vystavily směrování stopku, resp. páteční seance přinesla na domácím parketu již červená čísla. Index PX si nicméně i tak v týdnu polepšil o solidních 1,87 %, když zakončil u hranice 1 380 bodů. Eskalující růst trhu přinesl další navýšení aktivity investorů, zobchodovaných nadprůměrných 3,7 mld. pražská burza zažila naposledy v polovině září.

Ústředním článkem a hnacím motorem domácího trhu zůstávají akcie ČEZ, které se v týdnu postaraly tentokrát dokonce o 54% podíl obchodů. Hned ve 2 seancích jejich likvidita překonala 0,5 mld. . Titul se ocitl nejvýše od září, když v pátek se mu podařilo posílit neobvykle již osmou seanci v řadě. Zkrátka nejspíše především „sázky“ na dividendu neustávají. Klesající/nižší ceny elektřiny se dostávají až na „x tou kolej“, když se hledí také na budoucí podobu struktury firmy.  

 

Již sedm seancí růstu pak za sebou mají akcie MONETA, které se dostaly nejvýše od července. Podporou v směrování byly jistě také v pondělí zveřejněné insider nákupy, resp. místopředseda představenstva Carl Normann Voekt nakoupil celkem 2 900 akcií banky. Rozšířil tak své portfolio na více než 25 tis. akcií MONETA. Svou více než 21% vahou v indexu PX však o něco více pražskou burzu podporovaly v týdnu akcie ERSTE. Po proražení technické hranice u 35 EUR se ve čtvrtek rázem ocitly hned u další hranice 37 EUR, od které se v pátek odrazily níže.

Zpět nad hranici 17 tis. Kč se dostaly akcie PHILIP MORRIS, pokoušející se atakovat nejvyšší hodnoty od loňské dividendy.

Zveřejněné nadprůměrné výsledky a návrh 60 dividendy od KB dokázaly titul posunout dále výše jen krátce, když spíše převážilo vybírání zisků. A investoři mohou také vlastně shledávat atraktivnější dividendový výnos u konkurenčních akcií MONETA.

Větší významnější ztráty nicméně předvedly akcie PILULKA, kde negativně zapůsobila zpráva o ukončení spolupráce se společností Benefity Management. V kontextu tedy možný tlak na tržby prodejce léčiv. Akcie GEN Digital pak primárně dobíhaly negativní vývoj z konce předchozího týdne na Wall Street. Nicméně i tak si na pražské burze udržovaly poměrně výrazné obchodování s prémií. Akcionáři každopádně jistě také vyhlížejí pravidelnou čtvrtletní dividendu, kterou firma od roku 2019 udržuje na úrovni 0,125 USD (2,80 ). Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 20. února, u nás by se tak s nárokem měl titul obchodovat naposledy ještě ve čtvrtek. V domovských USA je na daný den již stanoven ex-date v kontextu totiž tamního následného pondělního státního svátku „Washington's Birthday“.

 

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688