Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.02.2023 17:36:50, aktualizováno 17:39:29

Dividendová euforie vyhnala pražskou burzu ve středu na nová vlastně již historická maxima. S letošním téměř již čtvrtinovým růstem lídrem akcie ČEZ

Pražská burza při pohledu na index PX-TR uzavřela ve středu na nových historických maximech. Tedy dle indexu, který vedle kurzového vývoje kalkuluje také s vyplacenými dividendami. Ukazuje tedy celistvý pohled, jak mohli investoři historicky na pražské burze vydělat. Index PX-TR například nad hranicí 2 tis. bodů poprvé uzavřel v červenci 2019, posílit o 50 % mu pak zabralo zhruba 2,5 roku. Hranici 3 tisíc bodů totiž prvně pokořil právě před rokem, když 9. února 2022 zakončil na úrovni 3 029 bodů. Válka na Ukrajině následně přinesla až 20% propad (prvotně více než 16%), ztráty však pražská burza dokázala za rok vymazat. Index PX-TR ve středu zakončil na novém historickém maximu 3 032,49 bodů.

Pražská burza se již od poloviny prosince veze na výrazné růstové vlně. Pomáhá jí k tomu samozřejmě optimismus na zahraničních trzích, ať už v sousedním Rakousku či Německu, tak třeba i na Wall Street. Nicméně důležité jsou i domácí faktory, kterými jsou jistě dividendy, resp. jejich vidina. A letos navíc jistě ještě více než v minulosti. Pražská burza tak ve světě nemá letos příliš konkurence, když od počátku roku si již připisuje 14,4 %. Pomalu však již vyvstává otázka, zda optimismus není až příliš překotný.

První dividendy (valné hromady) v dubnu

Z hlediska abnormální výše dividendy se hledí primárně na ČEZ. Vidina rekordního loňského hospodaření zavdává očekáváním možné i více než 100 dividendy. I přes kurzový letos již takřka 24 % nárůst tak akcie ČEZ nadále indikují možný více než dvouciferný dividendový výnos. To je u nich naprosto neobvyklé. Nicméně investoři jsou si právě vědomi loňského výkyvu v hospodaření, když letos ziskovost negativně primárně ovlivní výrazné mimořádné zdanění. Každopádně na jakou dividendu se akcionáři budou moci letos těšit se nejspíše dozvědí společně s reportem hospodářských výsledků plánovaných na 21. března. Jak známo rozhodující slovo však bude mít až valná hromada, která je poměrně vzdálena, resp. tradičně se koná až koncem června.

Naopak historicky většinou mezi prvními svolávala valnou hromadu PHILIP MORRIS, nicméně tabáková firma jako by si díky covidu zvykala na distanční „setkání“ s akcionáři. Letos by se však již valná hromada měla uskutečnit tradiční formou a to 28. dubna. O měsíc dříve dojde na zveřejnění hospodářských výsledků, potažmo výše navrhované dividendy. Firmu tak letos termínově předběhne přinejmenším KB, která valnou hromadu plánuje již na 20. dubna. Návrh více než 60 dividendy zveřejnila banka společně s výsledky právě dnes.

Obvykle rovněž v dubnu setkání s akcionáři uskutečňuje konkurenční MONETA, která v pátek oznámila návrh vyplatit letos akcionářům 8 . První ale s oznámením vlastně byla skupina ERSTE, přestože kompletní loňské výsledky zveřejní až na konci února. Již dříve nicméně avizovala záměr navrhnout 12. května na valné hromadě vyplatit letos akcionářům 1,90 EUR, tedy v aktuálním přepočtu přes 45 . Rakouský titul ze zmiňovaného trojlístku bank vlastně aktuálně indikuje nejmenší dividendový výnos, přesto stále solidních více než 5 %.

Navázat lze rovnou posledním finančním titulem – pojišťovnou VIG. Ta plánuje setkání akcionářů na 26. května. O jaké dividendě budou rozhodovat, by mělo být odtajněno společně s výsledky 15. března. Loni firma pozitivně překvapila dividendou 1,25 EUR. U rakouských titulů nutno rovnou připomenout tamní výrazné 27,5% zdanění dividend.

O týden později 23. března zveřejní výsledky CZG. Výsledky za ¾ roku, resp. i celoroční výhled indikoval, že by firma letos přinejmenším mohla zopakovat loňskou 25 dividendu. V porovnání asi větší nejasnosti ohledně dělení se s akcionáři je u posledního dividendového titulu z indexu PX. Nápojová KOFOLA je totiž výrazně zasažena skokovým nárůstem cen vstupů, což negativně ovlivňuje její marže. Do jaké míry by mělo být zveřejněno příští středu 15. února.

Z deseti společností zahrnutých aktuálně v indexu PX (PX-TR) jich osm loni vyplatilo dividendu. Letos by se vývoj mohl zopakovat. V absolutních číslech by se však akcionáři měli v souhrnu dočkat vyššího objemu vyplacených finančních prostředků. A to i přes loňskou „dvojitou“ mimořádnou dividendu od KB.

Pro úplnost možno závěrem zmínit, že do vlastně kurzových historických maxim pražské burze chybí ještě přes 40 %. Tedy dle indexu PX, který v říjnu 2007 vyšplhal až nad hranici 1 936 bodů. Aktuálně v polovině týdne se dostal k hranici 1 375 bodů, tedy nejvýše od loňského dubna.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688