Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.02.2023 15:14:00

Tesla má náskok v autonomii. Ta by mohla generovat 60 % její celkové hodnoty, říká investiční ředitelka ARK

ARK Invest dlouhodobě věří akciím Tesly, které tvoří významnou část portfolií této společnosti. Její investiční ředitelka Tasha Keeney hovořila na Bloombergu o tom, proč jsou akcie Tesly podle ní stále atraktivní. Míní, že obavy z nedostatečné poptávky po vozech této značky jsou přehnané, stejně jako úvahy o větším poklesu ziskových marží.

Keeny tvrdí, že Tesla by měla přijít s novou platformou, na které budou její vozy vyráběny. Tento posun by měl pomoci udržet marže. A platforma by měla fungovat i u autonomních vozů, které podle investorky představují pro Teslu velkou příležitost jak na straně marží, tak na straně příjmů.



Keeny ve vztahu k prodeji nových elektromobilů poukázala na to, že tento segment trhu v USA stále roste, zatímco prodej vozů se spalovacími motory klesl. „Pokud bych se něčeho obávala, tak o tradiční automobilky“, dodala expertka. Právě růst tržeb Tesly je podle ní u akcie rozhodující, a ne vliv, který na značku může mít Elon Musk. O něm se v poslední době často hovoří a Keeny uznává, že šéf Tesly „byl vždy kontroverzní osobou“. Nicméně podle ní je také člověkem, který Teslu může dovést k výrobě plně autonomních vozů.

Bloomberg poukázal na výsledky průzkumu na Twitteru, podle kterého 63 % uživatelů tíhne k nákupu Tesly poté, co společnost snížila prodejní ceny. Keeny k tomu dodala, že elektromobily budou podle ní v delším období konkurenceschopné, a to i bez různých dotací a pobídek. Tesla zvyšuje své výrobní kapacity a je aktivní i v jiných oblastech, jako například skladování energie. Hlavní investiční příběh se ale podle expertky točí kolem elektromobilů a autonomie.

Tesla hovoří o tom, že s plně autonomním vozem přijde firma v roce 2024. Keeny k tomu řekla, že by to mohlo úplně změnit podnikatelský model společnosti. Asi 60 % její celkové tržní hodnoty by pak mohlo být generováno touto platformou, která by se zaměřovala na autonomní vozy používané pro dopravní služby. Marže Tesly by se pak mohly blížit maržím softwarových společností a nebude ze svých produktů souvisejících s autonomií generovat jen jednorázové příjmy, ale souvislý tok tržeb. Tesla je přitom podle expertky v rozvoji autonomního řízení před konkurencí i díky tomu, že má data od vozů, které dohromady ujely již miliardu mil.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688