Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.01.2023 14:31:45

Teslu tlačí dolů aktivity Elona Muska včetně akvizice Twitteru, domnívá se analytik. Rozhodující je, zda je schopna své vozy prodávat

Na Yahoo Finance poukazují na pokles akcií Tesly v minulém roce, který nabral na obrátkách zejména v prosinci. Podle Yahoo nyní řada analytiků tvrdí, že akcie jsou již levné a přes současné období se přenesou k opětovnému růstu. Co na to Colin Rush z Oppenheimeru, který u Tesly snížil své investiční doporučení na neutrální?

Rush uvedl, že souhlasí s těmi analytiky, kteří hovoří o silném fundamentu Tesly. I on se totiž domnívá, že automobilka má náskok před konkurencí hned v několika oblastech, včetně baterií a designu vozů. Výhodou pro Teslu může být její práce na umělé inteligenci. Na trh přitom letos dorazí řada nových modelů elektromobilů od konkurenčních firem, ale to není hlavní důvod, proč Rush snížil své doporučení. Tím je „poškození značky“.

Expert míní, že akvizicí Twitteru byla značka Tesly poškozena natolik, že se to bude projevovat na jejích maržích. Elon Musk je totiž se značkou Tesla úzce spojený a neprospívá jí řada jeho aktivit, včetně těch v Twitteru či politice. Ohledně fundamentu pak Rush uvedl, že Tesla se na konci každého čtvrtletí snaží zlepšit svá čísla tím, že poskytuje diskonty, které by pomohly zvýšit počet prodaných vozů. V posledním čtvrtletí roku 2022 byla tato snaha tak velká, že podle Rushe ukazuje na polevující tlaky ve výrobě.



Na nové vozy se nyní u Tesly čeká tak 2 měsíce, někdy jsou k dispozici hned. V létě přitom byla čekací doba asi půl roku. Změna v celkovém prostředí zahrnuje i tlak na rozpočty domácností a obavy z recese. K tomu všem firmám roste náklad kapitálu a Tesla není výjimkou. Ohledně poklesu výroby v Šanghaji pak analytik uvedl, že důvodem může být i přesun produkce jinam tak, aby více odpovídala poptávce.

Samotné snížení výroby v řádu jednoho měsíce není podle Rushe důvodem k obavám, rozhoduje to, zda je Tesla schopna své vozy prodávat. Pokud se ukáže, že to do značné míry závisí na diskontech, je načase uvažovat o poklesu marží. Ohledně zmíněného poškození značky a důvěry pak expert uvedl, že tyto věci se budují dlouho, ale stačí krátký čas na jejich poškození. Podle něj by prospěla stabilizace v Twitteru a jasné stanovení pravidel.

Financování Twitteru je podle experta v podstatě černou skříňkou zejména proto, že není jasné, kolik hotovosti bude firma potřebovat do budoucna. Navíc podle Rushe může chování Elona Muska ztížit jeho přístup k dalším externím financím a tíha financování Twitteru tak může padnout hlavně na něho samotného. Šéf Tesly sice prohlásil, že její akcie již nějaký čas prodávat nebude, ale analytik připomněl, že některé jeho sliby z minulosti dlouho nevydržely.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688