Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  04.01.2023 09:27:33

Velký výprodej v zemi vycházejícího slunce a FX sázka letošního roku

Velký výprodej v zemi vycházejícího slunce a FX sázka letošního roku

Jan Berka
09:27 4. ledna 2023
Zdroj: Depositphotos

Japonsko bylo na konci minulého roku jednou z nejvíce skloňovaných zemí napříč finančními médii. Postaralo se o to překvapení od Bank of Japan, která bez jakékoliv předchozí komunikace rozšířila pásmo cílení výnosové křivky. V okamžiku se rozjely spekulace o dalších úpravách vedoucích k méně akomodativní měnové politice. Nejvíce se projevily na dluhopisovém trhu a na kurzu jenu.

Bank of Japan na prosincovém zasedání rozšířila toleranční pásmo cílení výnosu desetiletého instrumentu z +-25 bodů na +-50 bodů se středem na úrovni 0 %. Krok byl vysvětlen nikoliv jako posun směrem k normalizaci měnové politiky, ale jako opatření cílící na zlepšení fungování trhu. Tržní účastníci však tuto argumentaci nevzali a začali spekulovat na další úpravy, a v podstatě tak i testovat výdrž samotné centrální banky.

Dokazují to například poslední data o držení japonských státních dluhopisů. Zahraniční investoři prodali v předposledním prosincovém týdnu končícím 23. prosincem japonské dluhopisy za 4,86 bilionu jenů. Dle japonského ministerstva financí šlo o největší výprodej od roku 2005, který zároveň převýšil loňský rekordní výprodej z června dosahující 4,81 bilionu jenů.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Spekulace o další úpravě japonské měnové politiky nepolevují. Vidět je to například na pokračujícím růstu sazeb desetiletého jenového swapu, který na rozdíl od dluhopisu o stejné splatnosti nepodléhá zásahům centrální banky.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Bank of Japan spekulace nutí k zásahům na bondovém trhu. I dnes oznámila neplánované nákupy dluhopisů, především u středních splatností. Jde přitom o čtvrtý den této intervence v řadě. V době od 28. do 30. prosince banka tímto způsoben skoupila instrumenty za 2,3 bilionu jenů.

Nákupy mohou dále pokračovat, centrální banka má v podstatě neomezené prostředky. Na druhou stranu, svými předchozími nákupy sama přispěla ke zhoršení likvidity trhu, což může být jeden z hlavních argumentů spekulantů sázejících na další úpravy cílení výnosové křivky, ba dokonce na samotné upuštění od toho nástroje (psali jsme zde). I proto věříme, že tématem letošního roku bude divergence „Japonsko vs. zbytek světa“. Zatímco svět se zřejmě ponoří minimálně do stavu stability sazeb, u Japonska se mohou ještě více rozšířit sázky na jejich zvýšení.

Ostatně projevilo se to už i na kurzu japonského jenu. Ten se v úterý dostal pod hranici 130,00 USDJPY. Včera však byly v Japonsku ještě prázdniny, až dnes trhy otevřely. Zmiňovaná hranice podle nás poslouží jako zajímavý support. K jeho proražení bude potřeba globálně slabý dolar nebo právě spekulace o úpravách japonské měnové politiky.

U nich přitom nemusí jít nutně o dobu výměny guvernérů centrální banky, na kterou dojde v dubnu. Nástupce současného šéfa Bank of Japan Kurody podle nás nevstoupí na pozici s okamžitou velkou změnou. Leda by si to vyžádala data o inflaci a mzdách, která tomu zatím příliš nenasvědčují, minimálně s ohledem na komentáře centrálních bankéřů (psali jsme zde). Stále ale věříme, že sázka na jen bude jednou z nejfrekventovanějších FX sázek. Pokud se kurzu podaří prolomit hranici 130,00 USDJPY, dalším supportem bude 126,435 USDJPY a poté úroveň 120,00 USDJPY.

Zdroj: Bank of Japan, Bloomberg, Reuters 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Investice Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688